21.06.2007

U$O – Hold Nu (album)

Uso_cover_07.jpgDansk raps selverklærende svar på Ronaldinho er tilbage med sit tredje regulære album. U$O står som en ener indenfor dobbelttempo-rappen, men hans sidste plade fik ikke den succes, han nok havde håbet på.
Derfor har han nu taget konsekvensen. Han har skiftet pladeselskab og nedtonet dobbelttempoet en smule. Lyrikken er blevet hårdere, og århusianeren er blevet mere ærlig.

U$O er en rapper, som de fleste har en mening om. Det er ikke alle, der kan kapere hans pimp-hoverende stil, og det ved U$O godt. Albummet starter da også med et par haters’ kommentarer efterfulgt af en rigtig cool introrap, hvor han svarer igen over sin egen glimrende produktion.
På streetbangeren ´Hvad Sker Der´ med hjemmedrengen Marwan erkender U$O det selv:
“Ved godt jeg ikke er respekteret i den danske rapkreds”
Til alt held er han typen, der bare kører på, selvom han får lidt modgang. Han lader sig ikke slå ud af lidt negativ omtale og respekt for det. Heldigvis har det betalt sig, for ´Hold Nu´ er gennemgående et meget solidt og professionelt album. Produktionerne, der strækker sig fra de hardcore tracks til de mere stilrene (nogen vil måske sige kedelige) diskoteksvenlige numre, er af Tabu, Maximum Risk, Large Beat Entertainment, Saqib, Costa Bravo og Scotland Productions, imens U$O selv er executive producer.

Det er stadig pimp- og player-stilen hans tekster koncentrerer sig om, men der er kræset lidt mere for detaljerne. U$O er blevet mere sandfærdig og personlig, og det klæder ham rigtig godt. Det er forløsende at høre om hans opvækst på ´Mit Hjem´, med et laidback flow uden dobbelttempo over et afslappende beat af Troo.L.S.. Det gør det hele lidt mere troværdigt, når man kan høre alt, hvad der bliver rappet. Det samme gælder for ´Inderst Inde´ hvor selveste Søs Fenger er inde over, for at genindspille sit gamle hit. Emnet er fremmedhad og U$O prøver at forklare sin situation splittet imellem to lande. Et meget ærligt nummer, som tåler utallige genhør.
”Du kan finde det i mit blod/ Har billeder i mit hoved/ Af landet vi forlod”

I bedste Superman-stil pryder han coveret med en Barcelona-jersey inde under jakkesættet, og på ‘Barca Trøje’ uddyber han sin kærlighed til den catalanske storklub. Her hører vi om en anden side af hans hverdag, hvor idolernes spilledragter åbenbart fylder meget. Det er et anderledes emne om idoldyrkelse på et måske lidt infantilt niveau, men på den anden side er det også rart, at se noget andet indhold i hans tekster.
”Har omkring tolv styks i min garderob´/ Messi, Larsson, Deco og Eto´o / Plus en Ronaldinho trøje der er rammet ind/ autograf på, players gør de samme ting”

Modsat U$O har crunk-stilen aldrig rigtig fanget mig, men jeg må indrømme, at U$O tager genren til sig flot. Nummeret ´Pisser Alle Af´ er en kæmpe energibombe med dobbelttempo-rap og hele molevitten, som nok skal få temperaturen til at stige til en koncert med høj promille. Her får U$O sine kompetencer til at harmonerer i et højt tempo, der ikke efterlader hans fjender mange chancer.
Både titelnummeret og den skizofrene `Opfører Mig Pænt` er i samme kategori, dog er sidstnævnte en lidt mildere version af crunken. Men U$O er i en topform, som jeg synes, det er lang tid siden man har set ham sidst.

I den hardcore afdeling er U$O, selvfølgelig fristes man til at sige, omgivet af sine prominente venner Suspekt, L.O.C. og Johnson. Især konstellationen B.A.N.G.E.R.S.´Ingen Diskussion´(lidt overflødigt er den i en remixet version som bonustrack) er svær at komme uden om. Endnu en gang er det bevist, at det ikke kan gå galt, når de tre hjemmedrenge rotter sig sammen. Et B.A.N.G.E.R.S.-album er forhåbentlig et ønske jeg får indfriet i fremtiden. Som U$O afdækker:
”Hele spillet/ Det blev pillet/ Da de hørte B.A.N.G.E.R.S.´ EP´en/ Folk de spørg´ kommer der mon en til/ Og jeg kan afslør´/ der kommer noget du ikke har hørt eller brændt før”

Et par steder har U$O dog ikke sluppet stilen helt fra nogen af hans tidligere udgivelser. Nummeret ´Chupa Chups (Du så vild)´ virker som om, det er lavet med henblik på at få et hit på The Voice eller noget i den dur. I hvert fald er det et kedeligt og overfladisk nummer, der ikke rigtig hører hjemme på pladen med dens lidt poppede lyd.
Heldigvis har ”den lille Ronaldo” har haft tid og mod til eksperimenterer med sin musik. `Hvad Tror Du Selv´ og `Træt Af Alle De Stemmer` er begge et forsøg på at skabe et større spektrum inden for dansk rap. Godt hjulpet af Troo.L.S. folder U$O sig ud med sin livserfaring og nedture, hvor specielt `Træt Af Alle De Stemmer` har fået mine hænder til at klappe begejstret.
”Forsøger at fokusere imens verden slingrer/ I mit hjerte kan jeg mærke flænger/ Penge gør at vi ikke er så stærke længer´”

Jeg er imponeret over U$O. Han rejser sig kampklar igen og måske mere tight end nogensinde. Som sagt er der desværre stadigvæk et par steder, hvor pladen halter lidt. Hans varetegn, dobbelttempo-rappen, er der ikke en finger at sætte på, han leverer varen overlegent. Derimod skal man lede længe efter de overraskende eller sjove punchlines, men det har heller aldrig været hans force. Selvom det ikke er det hele, der falder i min smag, så er der alligevel nogle numre, der er så stærke, at de formår at hive resten med opad. Derfor kan U$O godt læne sig veltilfreds tilbage og være stolt af sit album. Han sætter et niveau, som der er langt op til for mange andre danske MC´s.

4 store spots ud af 6

Ord: Jaycob

Skrevet af Gæsteskribent 21.06.2007 arkiveret under Anmeldelser |