03.07.2008

Roskilde 2k8: Lupe Fiascos triumf på Cosmopol

lupe5.jpgDe farverige cubanere fra bandet Orishas har netop færdiggjort et energifyldt show for et fantastisk livagtigt publikum. Scenen er Cosmopol. Det er her hiphop-musikken de kommende dage vil gøre sit indtog. Og det er her hvor tusinder og atter tusinder af mennesker står og skriger efter Lupe Fiasco.

lupe2.jpgDet går vanvittig hurtigt. Mennesker af enhver type med tilhørende stort, langt, kort, rødt og blåt hår strømmer ind i teltet. Men alle opfører sig som de grønhårrede lemmings fra det populære 90’er-spil. Alle sigter kun efter en retning.
Orishas der med deres trompeter og skæve dialekt ejede scenen før, må sidde og bidde negle backstage. For menneskemylderet fosser ind under det blå telt som var de på flugt fra en tsunami.

Tæppet går. Lupe Fiasco er på scenen iklædt kulsorte briller og skjorte. Et fantastisk velspillende band bestående af guitar, bass, trommer, keyboard og hele to korsangere – en mandlig og en kvindelig – stunner det giganske publikum. Sjældent har så mange mennesker givet den max gas til hiphop på dansk jord. Og det er ikke uden grund. Mike Shinodas suveræne ‘Instrumental’ blæser pumpende gennem den støvede Roskildevind og aktiverer samtlige stemmebånd til beatet er overdøvet. Lupe Fiasco rapper voldsomt igennem. Til stor begejstring for alle rimer han sig nærmest råbende og manisk gennem sine fantasifulde tekster.

lupe4.jpg“First got it till he was six, didn’t know any tricks, matter fact the first time he got on it he slipped”. Det er som om hele Roskildepublikummet skater med på Lupes nummer om de to rullende forelskelser. Hænderne skurrer taktfast i luften som prøvede de at vaske den væk, mens hovedpersonen skifter holdested på scenen og rapper som var det hans sidste koncert. Han selv skriger “Kick” og rækker med strakt arm mikrofonen ud, indtil de tusinder festivalgængere har svaret “Push”. Der er ild i publikum og Fiascoen udnytter det til det fuldeste. ’Streets on Fire’ tænder yderligere varme i gemytterne og bliver eksemplarisk leveret med en forrygende hotness. Selvfølgelig med flamberende skærme i baggrunden der minder om tv-monitorbranden der hærgede festivalpladsen et par dage forinden.

En længere og meget højtidelig introduktion til en af rapperens mest populære numre får publikum til at smile. Lupe beder – på trods af sin muslimske baggrund – om et ”AMEN”, og får det hellige kristne ord smidt lige tilbage til scenen.

lupe3.jpgDer er lagt op til noget stort og ‘Daydreaming’ bliver præsenteret med så smuk sang og pragt at Jill Scotts fravær hurtigt er glemt. Lupe Fiasco smider sine arme omkring sig som var han dirigenten på det violinomsuste hiphop track, indtil Cosmopolpublikummet synkront udbryder ”DAYDREAM” med lukkede øjne, som lå de selv og drømte blandt blomsterne. Der er stadig ild i publikum som svejer multifarvede flag og manifestfyldte bannere. Og der er stadig ild i Lupe som spæner desperat rundt på scenen som stod hans tøj i flammer. De enkelte publikummer der ikke står i bevægelse står målløse med opspilede øjne. Sjældent har en rapper fyret den så meget af på dansk jord. Og sjældent er en rapper blevet hyldet så højlydt på dansk jord.

Det absolutte højdepunkt kommer efter en længere tale. En tale der afslører Lupe som en afslappet og ikke-selvhøjtidelig rapper der, på trods, beviser sig selv som en mega ’Superstar’. Publikum hopper og danser indtil Lupe og bandet takker af til tonerne fra ’Kick-Push’.

Hiphoppen på Roskilde Festival 2008 er for alvor skudt i gang.

5 ud af 6 spots
5 RapSpot Spots

Foto: Marie Zia
(Klik på fotos for fuld størrelse)

Skrevet af Falco Lamb 03.07.2008 arkiveret under LiveSpot |