04.07.2008

Roskilde 2k8: Gnarls Barkley åbner Orange fredag

gnarls2.jpgSolen reflekterer scenens orange pangfarve ud over Roskilde. Det føles som om alle festivalsgængerne er til stede. Centrum af alt er fyldt af talløse lamper og diverse instrumenter. Et halvt dusin mennesker iklædt sorte skjorter og butterflys indtager deres plads. Publikum skriger mod den skyfri himmel. Danger Mouse og Cee-Lo træder smilende ind på scenen.

gnarls3.jpgDanger Mouse skiller sig ud ved at være den eneste der ikke er klædt i sort. Istedet blænder hans lyseblå glimmerjakke i det han tager plads ved sit tosidede orgel som han ivrigt hamrer fingrene i. Cee-Lo kickstarter for alvor koncerten med et ulvehyl hvorefter publikum brølende responderer. Det første nummer fra duoens nyeste plade har åbnet Orange Scene. ”Aa-aa – Charity” udbryder den lille tætte forsanger, mens bandet omkring ham spiller efter de lyse Danger Mouse-toner. Publikum giver parret en så overvældende velkomst at ingen på Dyrskuepladsen kan holde smilet tilbage.
Koncerten står allerede i skærende kontrast til det dystre show Danger Mouse leverede på en lille scene med Prince Po en regnfuld roskildenat i 2004. Solen brager ned, det er midt på dagen og stemningen er topoptimistisk.

gnarls1.jpgHyldest og smil bliver overtaget af det stemningsfyldte 70’er-sample på ’Don’t Be Surprised’. Lyden er fantastisk og Cee-Lo’s mokkalækre stemme flyder højlydt og delikat gennem de orange højtalere. The Odd Couple har tydeligvis affilieret sig med nogle ligeså odd venner. Korsangere skriger deres lunger ud mens trommeslageren tæsker løs på sit instrument med en dybt passioneret mine. En kvindelig musikant tæt på Cee-Lo skifter instrument som publikum udskifter deres tomme fadølkrus ud med fyldte. Hun giver den max gas på både almindelig- og kontrabas og joiner naturligvis Danger Mouse der nu har rejst sig for at spille live xylofon for de utallige fremmødte. Det er en sand fest at se så mange mennesker danse igennem mens scenens midtpunkt skriger ”GONE DADDY GONE”.
Det er som at se en trillende gigant-romkugle med arme og ben når man ser Cee-Lo Green synge og danse rundt på Danmarks mest berømte scene. Derfor virker det også ekstra charmerende når chokoladebollen erklærer ”Enough with the talking – let’s see some moving” og derefter leverer en lynhurtig bakketrillende performance af ’Run’.

gnarls4.jpgDuoen og bandet stopper mens legen er god. Netop som atmosfæren har nået sit klimaks lægger Gnarls Barkley og deres hjælpere stilen om. Cee-Lo stiller en stol frem til scenekanten og leverer en sjælfuld og dybtfølt version af ’Just a Thought’. Man kan nærmest ænse mørket og flagermusene der flakker rundt i sangerens tunge sind, når han med en seriøs tone spørger ”We all went through something, right” og smukt fremfører den følelsesladede ’Going On’ mens publikum taktfast klapper sangen igennem. Det giver associationer til Michael Jackson når Cee-Lo løfter armene og brager ”AH-AH-AAAAH” gennem sin gyldne mikrofon. Sangeren har på under en time fået gudestatus blandt de fremmødte.

Nærmest undskyldene skifter Gnarls Barkley tilbage til den optimistiske lyd, og giver Roskilde Festival en kogende udgave af deres absolut største og skøreste hit. En fabelagtigt koncert har for alvor sat gang i Roskilde 2008s anden dag, og har for evigt plantet sig som minde.

5 ud af 6 spots
5 RapSpot Spots

Foto: Marie Zia
(Klik på fotos for fuld størrelse)

Skrevet af Falco Lamb 04.07.2008 arkiveret under LiveSpot |