10.07.2008

Roskilde 2k8: Jay-Z lukker Orange

jayz5lille.jpgDer er gået syv lange dage hvor skyerne har holdt sig væk, og solen nærmest ikke har foretaget sig andet end at bage på knap 100.000 skøre mennesker. Ved enden af hvad der reelt er Danmarks smukkeste festival kom et massivt regnskyl, netop som en af verdens største rappere skulle lukke festivalen for et udmattet publikum.

På en gang var det både mærkeligt og fantastisk at stå i den silende regn og se DJ Static og Noize på de gigantiske storskærme. Festivalens sidste overlevende gæster havde dannet et pænt, men ikke overvældende, fremmøde og blev mellem de utallige regndråber ramt af klassiker på klassiker, mens de to super DJ’s lignede små legomænd på den orange scene. Hvis det ikke havde været for den tidsmæssigt malplacerede Jay-Z koncert var mange gæster – jeg selv inklusiv – formentlig taget hjem tidligere på dagen. Derfor var Static og Noize nærmest uundværlige, idet de bragte den sidste sjat liv frem i det hjemveende festivalfolk.

jayz6.jpgJay-Z trådte med et noget forundret blik ind på scenen. Formentlig overrasket over at se regn i juli måned. Glædeligt havde han medbragt en horde af musikere der sammen formede et kæmpe band. Det store band fik den Diddy-producerede festgarant ’Roc Boys’ fra den amerikanske gangsters seneste plade til at lyde fantastisk, mens Jay-Z rappede sig strålende tight igennem nummeret.

Netop som Jigga erklærede sin glæde over at se så mange fremmødte i regnvejret, stormede en horde af ivrige fans gennem en af de orangeklædte vagters blokerende sikkerhedskæder. Ikke uden grund. ’U Don’t Know’ blev højtideligt leveret med en brølende elguitar til at støtte Just Blaze produktionen op. Til stor glæde for barrikadebryderne der gjorde frontområdet foran scenen ekstra proppet.

Det kom næppe som en overraskelse for mange, da Memphis Bleek lagde vejen forbi scenen for at bakke sin chef op, men nærmere som en overraskelse da han smuttede igen efter et par enkelte skæringer. Et egentlig ligegyldigt bidrag til showet. Koncerten var på flere måder en ambivalent oplevelse da energien hastigt skiftede fra at være i topform med klassiske Hova-tracks til at snegle sig af sted med numre der helst skulle overstås. Det var fantastisk da ’99 Problems’ blev mixet sammen med ACDC’s ’Back In Black’ i et vanvittig vellykket mashup, eller da bandet blæste op i Amy Winehouses ’Rehab’ mens Jay rappede sig mesterligt igennem det rytmiske storhit.

jayz1.jpgDet var mindeværdigt da festivalens glædeligste og absolut mest vellydende ’Public Service Announcement’ blæste ud gennem publikum, der nu på opfordring havde formet deres hænder i Roc-A-Fellas velkendte diamant-håndtegn. Og det var en sand fest at synge og danse med på bogstavslegen ’IZZO (H.O.V.A.)’. Regnen fra skyerne var i disse øjeblikke skiftet ud med en rimregn fra en af verdens bedste. En mand der i enkelte momenter lignede vor tids største rockstjerne.

Desværre var det langt fra alle på festivalen der kunne feste igennem til Jay-Zs numre der, som bekendt, ikke er voldsomt populære eller velkendte på den danske mainstream scene. Dette havde rapperen forudset, og måske derfor valgte han at give ikke-fansne det de var kommet efter: De middelmådige vers fra hustruens ’Crazy In Love’ og lillesøster-Rihannas ’Umbrella’ der ikke fremstod som de hele store præstationer fra en mand med et kolossalt musikkatalog. Det føltes surt at se rapperen bruge sin dyrebare tid på numre som disse. Især når showet alt i alt kun varede en time.

jayz2.jpgHøjre del af publikum blev bedt om at skrige ”Jigga What” mens den venstre skulle svare ”Jigga Who” og dette nummer var, sammen med den fløjteforrygende ’Big Pimpin’, et godt eksempel på hvilken koncert det her var: En glimrende oplevelse der var placeret helt forkert. Hvis Jay-Z havde fået samme scene blot 24 timer inden, havde koncertoplevelsen været en helt anden. Folk er trætte om søndagen, og hiphop er næppe det der holder dem vågne. Derfor kom den ellers udmærkede koncert aldrig helt ud over den Orange rampe. Jay-Z gav som farvelkys en prægtig fremførelse af ’Encore’-remixet, der normalt er i samarbejde med Linkin Park, og satte med en lidt skuffende koncert punktum for en ellers fantastisk festival.

4 ud af 6 spots
4 RapSpot Spots

Foto: Marie Zia
(Klik på fotos for fuld størrelse)

Skrevet af Falco Lamb 10.07.2008 arkiveret under LiveSpot |