08.08.2008

Echo Out præsenterer ‘Filer fra følelsesregisteret’ (kompilation)

filer-fra.jpg Et nyt pladeselskab er skudt op i den danske undergrund, og første udgivelse er kompilationen ´Filer fra følelsesregisteret´. Echo Out Cph Records har samlet en række socialistiske hiphoppere til at promovere deres idéer og musik. Kunstnerne er Pede Gøbb, Lyricanos, Khalern, M-Cnatet, Illusionisten og produceren Mélancolia, der skal sørge for at skabe opmærksomhed omkring projektet.

´Filer fra følelsesregisteret´ er nøgtern hiphop fra gaden med livsnære tekster. Det er uden falsk gangster attitude og bling bling, men med en passion for musikken og cannabissen, der skinner igennem. Skarpe refleksioner, hårde selvransagelser og en klar politiskholdning gør det til en god undergrundsplade. Det er hashrygende hiphop med fingeren på lighteren og benene på jorden. Mélancolia har skabt rammen og han overasker positivt med sine kreative produktioner. Han beviser, at han ikke er låst fast i én genre, men både kan kreere mørke stemninger og tunge reggaetracks. Hans navn er velvalgt, for det er stemningsfuldt og ja melankolsk.

Lyricanos er de eneste, der rapper på engelsk, men til gengæld har de også mest format. Deres reggaeflow er behageligt og søvnigt på den fede måde. `Bring that´ er god til klubben og `Goodmorning to the sun` er opkvikkende og klart pladens højdepunkter. Selvom `Whizzlin´stamp´ er mindre interessant er Lyricanos et cool bekendtskab, som vi forhåbentligt hører mere til i fremtiden.

Illusionisten skiller sig ud fra de andre danske rappere med et anderledes tekstunivers om hans lyse og mørke sider. Hans tekster er velskrevne og godt rappet med intime betragtninger og poetiske refleksioner. Han passer godt til Mélancolias dystre produktioner med sine tekster, der er dybsindige og eftertænksomme. Illusionisten kunne godt minde lidt om Skadefro, der var med på DGP´s `Mod Rov´. Især ´Novemberregnen´ er flot: ”Opdager mine øjne bløder/genkender kendetegnene/danser på jointens gløder/omfavner novemberregnen” – ”Prøver at være forstående, prøver at finde et venligt smil/ ubrugelig uden De Brune Bude/og hovedpuden til at dæmp mine skrig”

Pede Gøbb og Khalern (fra Organiseret Riminalitet) er kendt i undergrunden for at være ihærdige fortalere for venstrefløjen. De er også kendt for at være yppige hashrygere, og det kan man specielt godt mærke på Pede Gøbb. Han virker alt for sløv og uengageret, når han opfordrer til at `Kæmp`. Hans anden solosang ´Er du DUM eller hvad?!(2008 version)´ er for rodet, og burde nok aldrig være blevet fornyet. Khalern er derimod mere skrap, når han deler verbale øretæver ud på ´VM i DM´: ”Det er udansk at være udansk/ så de strammer den lige/ Men kan sagtens importerer når tudeprinsen mangler en pige/Er det unormalt, at hade Kristian Thulesen Dahl/ og være ude og flage/hvis nogen en dag skulle futte ham af/ Og battler Bertel Haarder hårdt med en billardball /Nej jeg er en god demokrat, hvis I giver mig et valg ”.

M-Cnatet gør det godt sammen med Pede Gøbb på intronummeret `Gøglerne på gadehjørnet´, men når Kværn går solo bliver det lidt trist. Den næsten ceremonielle `Verden fra mit vindue´ er kun fængende, fordi sangerinden Martha synger så sløret, at det næsten er umuligt at forstå. Det bliver ikke meget bedre på `Dagens orden`, som er for uinspirerende og halvhjertet. M-Cnatets anden rapper Trepac er mere stabil på nummeret `Plastik Nation´ sammen med Khalern

´Filer fra Følelsesregisteret´ er en god varierende plade, som er en god start for det nye pladeselskab. Der er ingen tvivl om, at drengene er passionerede med deres musik, og det er selvfølgelig altid rart at høre. Alligevel kan pladen i længden godt blive lidt langtrukken og ensformig. Man mangler lige nogle tracks, der virkelig skiller sig ud, før at det bliver rigtig interessant. Den får et stort tre tal, for at bevise at den danske undergrund lever i bedste velgående. Det er god hiphop fra gaden men med en lille fare for at blive overset i mængden.

3 ud af 6
null

Skrevet af Jaycob 08.08.2008 arkiveret under Anmeldelser |