26.08.2008

KRS ONE interview omkring DJ Revolution samarbejde og de 10 dj-bud?

krsone.jpgSolen stråler fra en klar New York himmel over ‘Fabianes Cafe and Pastry Shop’ hvor jeg sidder mellem Bedford og Driggs Avenue i Brooklyn. Fornemmelsen af at bevæge mig rundt på bunden af en dyb brønd er ved at aftage, efterhånden som jeg vænner mig til skyskraberne og jetlaggen ebber ud mellem yellowcabs og hidsige skilte, travle businessmænd og big mamas.

Det var i denne by de bryggede hiphoppen, smagt til med æble og alle de urbane ingredienser rørt sammen i en sydende smeltedigel. Jeg indtager min bid i selskab med selveste KRS ONE hvis track ‘The DJ’ på DJ Revolutions kommende plade ‘King Of The Decks’ har braget i min ipod dagligt. Han er her for at tale om netop dét track, og samarbejdet med DJ Revolution.

KRS har fået øje på et par møgunger der har nakket et par slikkepinde i en butik: ”Se dem løbe! De er allerede ud af døren!”, udbryder han i sin karakteristiske, hæse stemme, men efter at have fulgt dem med blikket, et stykke ned af gaden, er det som om han husker hvad han er her for: ”Lad os komme i gang” siger han pludseligt.

Hvad er det med ‘The Dj’?
Det her er det ægte – man ved hvad klokken er slået når KRS spytter!

Hvem henvender tracket sig til?
Djs som ikke har breaks – jeg gider ikke høre det shit! – Og radioen kan jeg ikke engang holde ud.. Gucci produkter: jeg går ikke i det lort. Jeg er på gaden så holla, men I er jo bange for det!
Siger han, lænet ind over mikrofonen.

Os arbejder-dj’s er her for at rippe lortet! Vi har to kopier af ‘900 Number’ 12’eren og vi deler ikke vores mp3’er. Klassiske samples og loops er heller ikke noget vi clearer. Mange vil gerne være som os, men de fleste er bange for det. De giver op allerede inden de er startet. Og musikken? De er ikke længere fans af den – de vil bare bruge den til at tjene nogle penge mens programlederne giver dem manuskripter og får dem til at spille lort og lyve!

Som DJ Premier også siger henvendt til radiostationer der vil have betaling for at spille bestemte tracks:
Forstår du, det er tidspunkter som det her, hvor du har brug for ægte motherfuckers som os, til at fortælle dig hvad en dj er – hør engang – skal jeg betale dig for at spille mit lort?! Fat det! Mit lort er allerede hot, så jeg skal ikke betale en skid – du kan ikke bestemme hvad en dj skal gøre, vi fortæller DIG hvad der er godt. DJ Revolution, jeg er med dig – fuck de klovne!

KRS ONE har kørt sig selv helt op i emnet omkring hvad en dj er, og hvad forskellen er på wacke dj’s og rigtige dj’s. Han tiltaler båndoptageren som om, han står ansigt til ansigt med en ung dj in spe:
Vil du være en dj og spille live på settet? Så bliv ved med at rejse tilbage knægt, og glem ikke beatsne og gaden, og at du er blevet udvalgt til at videreføre traditionen med at udvælge plader. Tjek det: dit job er at introducere nye plader – så tag hen på klubben og fyr op! Perfekte mix og subtile blandinger. Den ægte dj og mc er indbyrdes forbundne, ligesom mig og Dj Revolution: se på hvad vi bruger: beats og rim – der er ikke noget at tage fejl af! Og hvem er i huset? Mit crew er i huset! Hundredevis af folk der groover. Uafbrudt cutting, mixing, scratch og fest i to timer!

kingofthedeckscover.jpgHvad vil du gerne sige til dj’s der bruger Serato?
Hvis du har Serato så tillykke med det! Men hvis du ikke kan cutte klassiske vinylplader kan du ikke leve op til mig, for jeg er en ægte mc – ikke en ny mc. Fuck computeren! Det er dig og mig og crowden og ja, den vil have at det brager! Jeg sværger ved Scott La Rocks grav, at jeg aldrig vil lade en wack dj mixe mig! Og jeg spytter sådan her, til jeg er langt over 60! Det er kun rammerne der har forandret sig, og du skal kunne spille både funk, soul og jungle. Du skal kunne spille det hele, ikke bare lire det af – en dj’s mix skal kunne få dig op at køre, KRS ONE + DJ Revolution – hvad er løsningen?

The Teacher er temmelig agiteret, men jeg kan sagtens føle noget af det han siger, ved bare ikke om hans elever orker al den skældud på én gang? Der er ingen tvivl om at KRS er passioneret, men ind imellem har han så travlt med at redde hiphop, at det er svært at fange alle formaningerne Han er i sin egen zone og jeg fatter ikke det han siger om at “Du er en d-doc, j- doc, mand, lad dog være med at sige doc!“.

Hvad vil du gerne sige til den yngre generation af dj’s der ikke fatter tingene?
Vi er ægte i det her, men I trykker bare “play”. Pas på med hvordan I omtaler Dj Revolution for I er nødt til at respektere de legendariske dj’s. Det her er payback. I er alle langt hjemmefra og faret vild, men ok så må jeg bare være læreren i alt det her. Mig og DJ Revolution har sammensat en kort liste til dj’s, så de kan komme på ret køl:

KRS ONE trækker 10 dj-bud op på hjemmebragte stentavler, en slags anti-gangsta pendant til Biggies Ten Crack Commandments, men det første bud taler nu mest til alle os klubgængere der summer rundt som spyfluer om dj-pulten med vores evindelige requests:

1. En dj er ikke en ipod eller en jukeboks, så fuck dine ønsker! Du er kommet for at høre dj’en fyre op!

2. Bare fordi du har 20.000 numre på din computer og trækker på dem, betyder det ikke at du skal kede crowden. Vær selektiv – Du behøver ikke at spille dem alle sammen!

3. Det burde ikke være nødvendigt for mig at nævne det, men lad være at bygge dit set op fra din pd playliste!

4. Hvad du pumper i din bil skal du også spille i radioen.

5. Selvfølgelig SKAL dj’s være vild med det musik de selv spiller og mixer.

6. Bare fordi du er god til at scratche betyder det ikke at du skal scratche. At cutte og scratche er ligesom krydderi. Når du bruger det så giv den gas, men folk vil også kunne høre musikken!

7. Begynd aldrig på et mix du ikke kan afslutte.

8. For at dj’s kan høre det, må du ikke råbe dit navn over andre rapperes rim.

9. Hold festen i gang: spil ikke mere end 2 vers (af hvert nummer) – hold festen i kog!

10. Find dig en ven: en sand mc som er nede med dig hele vejen; én som kan forklare de ting du gør – lidt ligesom KRS og DJ Revolution, og hvad er det vi beviser? At dj’ing og mc’ing tilsammen er hiphops egentlige fusion!

Der er helt sikkert mange klub- radio- mixtape- og scratch-dj’s der kan lære noget af KRS. Alle snakker om at lave penge og hvordan næsten alt er tilladt bare checken er stor nok fordi man skal have smør på smørret. Gu er det ej.
Det pisser KRS af at se Mac-dj’s kværne fastfood lort ud i æteren og på natklubben. Folk får stoppet de samme frituredryppende næringsfattige tracks i halsen igen og igen, og KRS ONE er hiphopdiætisten der vil rette op på svineriet.
Ja jeg kan godt se hvordan KRS kan virke belastende med sit frelste spanskrør, klar til at prygle uartige hiphopnumser; hvordan det kan være svært at tage lektioner fra et mosefund af en rapper med en næse formet som en grillkylling – men det giver ham ikke mindre ret. Han gir ikke op, han trodser de tungerækkende punks der vrænger ad ham, og han vil skide på at de dømmer ham ude. Fordi han dybest set elsker dem og oprigtigt ønsker at redde dem. Og den måde han utrætteligt går mod strømmen og tiden er det, der gør ham ægte hiphop i mine øjne. Ikke hans regler – men ham.

KRS slutter af med en sidste formaning henvendt til dj’s over hele kloden, og et shout-out til DJ Revolution som har produceret det bombastiske beat (man også genkender fra ‘The MC’) der akkompagnerer hele tracket, hvis lyrics her har forklædt sig som et fiktivt interview.

Stå op for din kultur! Lad dig ikke bare spise af med en check! De her røvhuller er her ikke næste år, og hvad vil du gøre når de fyrer din røv? Stå hellere sammen med folket! Dj Revoultion – den ægte!

‘The DJ’ er fra DJ Revolutions album ‘King Of The Decks’ som har releasedato d. 16. september i år. Tjek nummeret HER.

Skrevet af Ann Noyd 26.08.2008 arkiveret under Artikler |