29.08.2008

Pede B – ´Stadig Beskidt´ (album)

pede-cover1.jpgEndelig kom pladen, der på det seneste er blevet hypet kraftigt og diskuteret heftigt i det danske hiphop-miljø. Pede B´s længe ventede opfølger til debuten fra 2005; `Et barn af tiderne´, der fik ros i undergrunden og solgte 2000 eksemplarer uden promotion eller distribution. Den dobbelte MC´s Fight Night-mester er vokset op og er `Stadig Beskidt´, denne gang får han bl.a. hjælp af de erfarne herrer; L.O.C., Per V og DJ Static. Forventningerne er skruet op, når Pede B skal overføre sine battle-evner fra scenen til studiet.

På produktionssiden står Adam Sampler og Es bag størstedelen af pladen, der skal løfte Pede B ud af undergrundens skygger. Derudover har Embee fra LoopTroop en enkel produktion med, og amerikaneren Jake One, der blandt andre har arbejdet sammen med 50 Cent, har produceret to tracks. Alligevel er der ingen musikalske overraskelser, det er kun Adam Sampler, der skiller sig ud med en smule kant. Det er solidt men lidt forudsigeligt.

Selvom Pede B´s stil er baseret på rimteknik og punchlines, er han faktisk bedst, når han bliver socialrealistisk på gadeniveau. Han har en god, distanceret vinkel til problemerne med vold og stoffer. Især på `Pas på dig selv´ og `Dybt at falde´ får Pede sin hæse stemme til at fungere i et langsommere tempo. Men det er først, når L.O.C. og Per V gæster, at det bliver rigtig interessant. Specielt Per Vers er skarp på ´Superstar´, imens L.O.C. mere kører på rutinen på ´Mr. Næsten´.

Man vinder ikke MC’s Fight Night to gange uden at havde skills, og det beviser Pede da også. Titelnummeret ´Stadig beskidt´ og `Hvor du henne?´ med DJ Static er fede punchline-sange; ”Jeg går ud af studiet med en sang som jeg skal spille for nogen / Du går ud af studiet med en regning og en depression / Fede sløve rappere fronter på, at jeg træner hva´/ Du burde tabe dig / Stikkeren er en Yankie Bar”.

Det er dejligt friskt at lytte til Pede B, for han rimer som om, det ikke rør ham det mindste. En ægte Fight Night-champ der rimer, som han aldrig havde bestilt andet. Der er ingen tvivl om, at han er en dygtig ordjonglør, der har utallige rim liggende på rygraden. Problemet opstår, når det hele skal rime for meget. Når hver sætning helst skal rime så mange gange som muligt, at det bliver for vrøvlende og gøglende. Det kan godt være at ”tåbe skrev” rimer på ”påskebrev”, men er der overhovedet noget der hedder et påskebrev?

Udover de føromtalte erfarne hiphoppere, gæstes `Stadig beskidt´ også af mindre kendte navne. Freestyle-partneren MikL og hjemmedrengen Cab er med på ´Dans for mig´, men ingen af dem fanger beatet fra Jake One. På nummeret `Tror ikke på dig` er det 5-dobb og Skurken, der er med indover. Pede B lægger et cool vers; ”Rapperne de piver og de hyler / Det er sgu tekster der går dyber’ / Pede skriver med kanyler/ Ta´r en voldsdom for skidtet / Ja jeg er fucked up på weedet / Træt af mors drenge som der lægger gunshots på beatet / Hvem er det lige, som du skyder efter? / ja jeg er pisse træt af folk med lyvetekster og lydeffekter”. Men både 5-dobb og Skurken skuffer fælt. Det kan godt være, at de to rappere er hårde drenge i virkeligheden, men på plade lyder de både utroværdige og useriøse. 5-dobb rapper om, at han er træt af børnerap; ”så lav jeres numre om sort kaffe”. Det må næsten tolkes som et indirekte diss til Per V. Det må være lidt underligt for Per V, at blive disset på en plade han selv gæster. Es og Benjah er derimod friskere på ´Hund´, selvom omkvædet er hørt et par gange før.

Pede B har svært ved at fange energien og intensiteten fra Fight Night arrangementerne. Hans stemme virker lidt flad, og formår ikke rigtig at brænde igennem på pladen. Det er ikke hans stærke side at skabe fængende omkvæd, og hans flow bliver hurtigt monotont. Man kunne ønske sig, at hans stemme skar hårdere og tungere igennem, så det ikke blev så staccato. På outroen ´De sidste minutter´ indrømmer Pede da også, at han har en tendens til at skrive lidt steneren tekster.

Forventningerne var måske en anelse for høje, men alligevel kan man ikke lade være med at sidde lidt skuffet tilbage. Håbet havde været, at han ville skille sig meget mere ud. Der mangler nogle numre, som virkelig skinner igennem og fremhæver ham i undergrunden. Pladen har mange gode momenter, men appellerer ikke langt udover undergrunden. Han skulle måske bruge længere tid på sit flow og ikke lade sit freestyle-instinkt skrive rimene hver gang.

3 ud af 6

Skrevet af Jaycob 29.08.2008 arkiveret under Anmeldelser |