01.09.2008

Ekstrakoncert med Rap-o-fonia i Festugen annonceret!

rap-o-fonia-logo_200.jpgSå skal du til at skynde dig hvis du skal have billetter til arrangementet Rap-o-fonia i Århus Festuge. Den oprindelige éngangsforestilling torsdag kl. 19.30 er nemlig blevet udsolgt, og der er arrangeret en ekstra forestilling kl. 21.30 samme dag.
Koncerten er et fusions-projekt stykket sammen af DJ Turkman Souljah i samarbejde med den klassiske komponist Bo Gunge. 70 minutters koncert hvor syv klassiske musikere akkompagneres på rim af de seks Århus-rappere: Negash Ali, Nappion, J-Spliff, Jøden, Nat ill og U$o. Og til at kæde det hele sammen er også Per V krøbet i sit stiveste puds, og giver den som vært.

Pressemeddelelse taget fra musikhusetaarhus.dk

Klassisk musik møder hip hop og rap
Man tager syv klassiske musikere, seks rappere, en DJ samt 12 kendte, klassiske musikstykker tilsat beats og rim. Så har man Rap-o-Fonia – en helt enestående koncert, hvor klassisk musik møder hip hop og rap. Torsdag 4. september er eneste mulighed for at opleve denne koncert, der er skabt specielt til festugens tema ”Åben By”.

DJ’en og komponisten Lawand Shakur Othman – også kendt som DJ Turkman Souljah – har sammen med den klassiske komponist Bo Gunge bearbejdet musikken til en 70 minutters koncert for syv klassiske instrumenter, DJ, rap og beats. Per V. kæder koncerten sammen, når rapperne Negash Ali, Nappion, J-Spliff, Jøden, Nat ill og U$o byder på nye rim over festugetemaet ”Åben By”, mens syv klassiske musikere spiller til.

“Som en del af integrationsarbejdet i Århus Kommune har Musikhuset Aarhus taget initiativ til “Projekt Vestby”. Projektet søger at trække nye målgrupper til Musikhuset, og et konkret resultat af dette arbejde – Rap-o-Fonia – ser nu dagens lys. Musikhuset arbejder i den sammenhæng tæt sammen med foreningen “Aarhus Took It”, der udover at afvikle en ambitiøs rap-festival også udfører socialt arbejde i Århus. Vi er meget glade for samarbejdet med “Aarhus Took It” og forventer os meget af det i fremtiden” siger Musikhusets direktør Henrik Hjorth, der har fostret ideen til denne koncert.

Om det musikalske møde mellem rap og klassisk forklarer komponisten Bo Gunge: ”I Rap-o-Fonia mødes to musiktyper, der til daglig har helt forskellige spilleregler. Når det gælder musikkens tempo og forløb, er de nærmest som ild og vand. I rapmusikken kommer beat’et og pulsen før alt andet, og musikken bliver først rigtig, når musikerne indordner sig under det. I den klassiske verden fortolker musikeren konstant musikkens tid og forløb, og en fast puls opfattes som stiv og ukunstnerisk. Og ligesom når man fortæller en historie, søger den klassiske musik ikke at gentage en pointe, hvorimod selve essensen af rapmusikken er at løfte det fedeste sted ud af musikken, og så gentage det rigtig mange gange. Så vi lader ild og vand mødes, og tager den røg der kommer, for i den sidste ende vil vi faktisk gerne have det hele med!”

Klassisk

De klassiske
Sådan har du aldrig fået klassisk musik serveret før. Koncerten byder blandt andet på uddrag af en klaverkoncert af Rachmaninov, et drys af Tjajkovskijs Svanesøen, lidt Eine Kleine Nachtmusik af Mozart, ligesom der også bliver plads til toner af både Bach, Bizet og Paganini.

Fra Aarhus Symfoniorkester har vi hentet Todd Cadieux, violin, Erik Søndergaard, violin, Lise Pehrson, bratsch, Michael Gottschalck, cello, Judith Werle, fløjte og Kim Hansen, trompet. Desuden medvirker den klassiske koncertpianist Jacob Nielsen. De syv musikere har taget udfordringen op, og skal nu spille de klassiske værker i helt nye arrangementer – og med rap og beats hen over de kendte toner.

Lawand Shakur Othman er trods sine bare 24 år nået vidt omkring i musikkens verden, og han gør en dyd ud af at bryde musikalske rammer. Han er klassisk komponist og pianist, men ude i den store verden er det først og fremmest som DJ – eller pladespillerist, som han selv kalder det – at han har gjort sig bemærket. Han har vundet tre danske og fem skandinaviske DJ-mesterskaber Udover at optræde solo verden over har han spillet og produceret musik med navne som Jakob Anderskov Jazz, Gypsies, Karen, Kontra Crew, Majid, Burhan G og mange flere. De seneste år har han desuden været en fast del af Outlandish’ turnéer. Lawand er DJ ved koncerten i Århus, og han er manden, der har valgt musikken og sammen med Bo Gunge bearbejdet den.

rapofonia

Rapperne
Du har sandsynligvis bemærket den unge mand i Danske Banks reklamer, som med munden laver rytmesporet til harpenistens smukke tema. Han hedder Nappion og er én af Danmarks absolut bedste human beat boxere, som det hedder. Nappion trådte sine hip hop-barnesko i Århus og optræder i dag ofte sammen med freestyle mesteren Per V. Nappion er også en glimrende rapper og vil til Rap-O-Fonia dele ud af både beatbox og rap.

U$o aka Ausamah Saaed er søn af henholdsvis en marrokaner og en yemenit, men er født og opvokset i Danmark. Han har boet i Århus V det meste af sit liv, og er blandt andet blevet kaldt den lyriske maskinpistol på grund af sin lynhurtige og sikre levering.

Jøden aka Michael Christiansen optræder lige hjemmevant, om han laver gangsta-rap i hip-hop kollektivet Pimp-A-Lot Crew eller går på barrikaderne for integration og tolerance i projektet ”På tryg afstand”. Med en evne for improvisation samt en udpræget konkurrencementalitet er han blevet synonym med freestyle-rap konkurrencen “MC’s Fight Night”, hvor Jøden i 2006 indtog rollen som konferencier. Efter et utal af gæsteoptrædener og spontane samarbejder gennem årene blev hans eget albumprojekt endelig en realitet i 2007, da Jøden, ansporet af DJ Static, endelig fik indspillet albummet ”MONKEYJUICE”.

Fem af de helt tunge sværvægtere fra den danske hip hop scene har slået kræfterne sammen og skabt supergruppen ”MAJORS”. Tre af disse er også med i Rap-o-Fonia.

Nat ill er en sand ambassadør for boom bap Hip Hop. Stærkt inspireret af legender som Big Daddy Kane, Kool G Rap og KRS One sværger han til hardcore beats og lige i dit fjæs rap. I 2006 udgav han det meget anmelderroste album “Teamwork” sammen med DJ Static.

Negash Ali er født og opvokset i en dansk flygtningelejr, indtil han sammen med sine forældre og søskende flyttede til Århus. Han er – trods sine blot 17 år – blevet udråbt af diverse danske hip hop skribenter til at være den danske rapkunstner, der i øjeblikket har det største internationale potentiale.

J-Spliff er en af de mest aktive rappere på den nuværende danske hip hop scene. Han udgav sin anmelderroste debut ”Homesick” i 2005 og har turneret med bl.a. DJ Static & Nat ill, Jøden og Gypsies i både ind -og udland. J-Spliff er på vej med sit andet album ”ThreeSixty”, hvor han har arbejdet sammen med kunstnere som Masta Ace, A.G, Planet Asia og Sean Price. Albummet udkommer i 2008.

Medvirkende:
Dirigent & DJ: Lawand Shakur Othman / DJ Turkman Souljah.
Musikere: Todd Cadieux, violin. Erik Søndergaard, violin. Lise Pehrson, bratsch. Michael Gottschalck, cello. Judith Werle, fløjte. Kim Hansen, trompet. Jacob Nielsen, piano.
Rappere: Negash Ali, Nappion, J-Spliff, Jøden, Nat ill og U$o.
Konferencier: Per V.
Musikalske arrangementer: Lawand Shakur Othman og Bo Gunge.
Arrangør: Musikhuset Aarhus, Aarhus Took It og Aarhus Symfoniorkester.
Tak til Manual, Klostertorv i Århus for lån af tøj til fotografering.
Billetpris: Kr. 120 inkl. gebyr
Koncerten 4. september kl. 19.00 er udsolgt – vi tilbyder nu en ekstrakoncert samme dag kl. 21.30.

Skrevet af Julaw 01.09.2008 arkiveret under Nyhedsarkiv |