17.09.2008

UFO Yepha – ´Kig mig i øjnene´ (album)

ufo-yepha-cover.jpgDet flabede makkerpar UFO Yepha er ude med deres tredje album, der ikke har været en hel problemfri proces. Efter ´Ingen som os´ kom der lidt knas imellem barndomsvennerne, og en splittelse var på tale. Men i stedet for to soloalbums, fik de snakket ud om tingene og blev enige om at bevare samarbejdet. Under pseudonymet Why yoU Productions har de stået bag en lang række kunstnere, og på ´Kig mig i øjnene´ har de selv skrevet, produceret og mixet alt.

At de to rappere er blevet ældre, kan man sagtens mærke. De har udviklet sig i en intelligent retning og gået udenom de mere gøglende og useriøse numre. Det er mere gennemført og UFO Yepha er blevet mere legesyge både flow og produktionsmæssigt. Der er heldigvis stadigvæk plads til små udskejelser, som på ´Kneps´ om Yephas tur rundt i nattelivet. Der er ikke mange danske rappere, der kan kreere et flow som Yepha, der både er super tight og næsten musikalsk i sig selv. Det slår han fast på den let-flyvende ´Èn ting´, som går under kategorien høj klasse. Yepha imponerer med et skridsikkert flow, der ikke efterlader nogen tvivl.

UFOs varemærke er derimod hans små skarpe skildringer af samfundets skæve eksistenser, som vi kender det fra f.eks. ´Fluen på væggen´. Desværre bliver hans beretning ´En lille gnist´ denne gang spoleret af et underligt beat, der næsten drukner hans stemme. Heldigvis viser han sine kvaliteter på andre numre. For UFO kan fokusere på musikken og ligge sin vilde ungdom bag sig, efter han har fundet sin udkårne. Han formulerer det på clubhittet ´Næh næh´: ”Spilder ingen tid i baren med scorereplikker/ For jeg bor med mine kommende børns mor det sikkert/ Så fold patterne sammen og slå maven ud/ Ingen interesse her derfor ser jeg gnaven ud”. Han er blevet mere tilbagelænet, det kan være, fordi hans livsstil har ændret sig: ”Søndag formiddag joggingsæt og bollehår/ Brunch i sofaen med Stelton og Holmegaard/ Det sjovt for pludselig er vi selv sådan nogen/ med elevationsseng og en lille sjat på fælleskontoen” (`Stille og roligt knald på´). UFO er afbalanceret og illustrerer det med velskrevne poetiske rim på den meditative ´Uendeligt øjeblik´, der næsten er for overvældende. Han supplerer Yepha godt ved, at være mere afslappet.

Udover Anna David, der medvirker kort på ´Næh Næh´, er malkdekaneren Tue Track med på den intense ´Løb for dit liv´, der fanger opmærksomheden. Det er en lærerig løbetur med tre velovervejende rappere, der både sætter pulsen og tankerne i gang. Det er svedigt og eftertænksomt.

Det er sjældent, at dansk rap både kan høres i clubben, radioen og på anlægget derhjemme, men det kan ´Kig mig i øjnene´. Numre som ´Næh næh´ og den ironiske ´Club hit´ kan fylde dansegulvene, og ´Nødt til at smut´ og ´Ligesom Britney´ er potentielle ørehængere i æteren. Onde tunger ville måske beskylde UFO Yepha for at være lidt for radiovenlige. De har en god flair for at lave fængende omkvæd, som mange andre danske rappere har svært ved. Men det kan også blive lidt for syngende og ensformigt. Det bliver udstiller ved at ´Lad det gå i blodet på mig´ og ´Min lille ven´ minder lidt for meget om hinanden.

UFO Yepha får et femtal for deres fremadstormende musik, der nok skal gøre sig bemærket både i og uden for det danske hiphop miljø. De to rappere sætter hver deres personlige præg på albummet med inspiration fra dancehall til elektroniske beats. De er kommet styrket ud af deres lille konflikt. `Kig mig i øjnene ´er UFO Yephas bedste album til dato, men forhåbentlig kommer der flere.

5 ud af 6

Skrevet af Jaycob 17.09.2008 arkiveret under Anmeldelser |