20.09.2008

LiveSpot: Immortal Technique i Store Vega

img_2342small.jpgLamperne hang lavt i Store Vega tirsdag aften hvor balkonen var afspærret. Det var lidt for optimistisk at tro at en undergrundsrapper fra Harlem kunne tiltrække så mange mennesker en hverdagsaften, men dem der var mødt op blev ikke skuffede.

De traditionelle hiphop-koncertgængere mængede sig denne aften med en broget forsamling mennesker. Ældre forældrelignende typer sippede kaffe af et papbæger bagerst i crowden, mens venstrefløjssympatisører med Promoe-lange dreadlocks og røde T-shirts piftede af DJ’en med hænderne i vejret. Mest i øjenfaldende var dog det usædvanligt store fremmøde af kvinder.

_mg_2245small.jpgOpvarmningen blev båret hjem af hovednavnets rappende kammerat Diabolic, der til denne anmelders store overraskelse var hvid. Over oprivende hårde loopfyldte beats, spyttede den muskuløse rapper metervis af truende, hardcore, ondsindede, men substansfyldte linjer ud gennem Vegas lydsystem. Flere gange fik han et forarget støn retur fra imponerede publikummer, der med opspilede øjne og åbne munde kiggede rundt på hinanden for at få bekræftet, at de havde hørt rapperens grænseoverskridende rim rigtigt. Ikke mindst når DJ G.I. JOE trykkede på pladespillerens off-knap og lod den diabolske rapper kapsle diverse modbydelige ord ind i acapellavers. En velvalgt opvarmning, der bestemt var værd at se.

_mg_2153small.jpgLigeså vild og råbende som crowden var, ligeså rolig og cool var Immortal Technique da han trådte ind i Vega. Al fokus var på rapperen der uden at sige et ord strakte en næve i vejret, mens tusinder af samme fløj op nede fra publikum. Råbene blev hængende i luften indtil de blev overdøvet af pianotangenterne fra ’Industrial Revolution’. Lyden gik rent og klart igennem og lød omtrent nøjagtig som en livekoncert bør. At aftenens publikum tydeligvis var mere end almindeligt bekendte med rapperen var flere gange tydeligt. Første gang var da rapperen overlod sin lyrik til de fremmødte, der af fulde lungers kraft råbte med på de musikindustri-kritiske linjer: ”If you go platinum, it got nothing to do with luck/ it just means that a million people are stupid as fuck”. En crowd der kendte flere Immortal Technique punchlines end nogen ville have troet.

Ganske ligesom sidste gang Harlemrapperen besøgte os på Roskilde Festival, holdt han sig ikke tilbage for at levere lange taler og revolutions-paroler. Sikkert til irritation for nogen, men til enorm begejstring for de fleste der højlydt bifaldt ordene om fattigdom og uretfærdighed fra den selverklærede revolutionær.

_mg_2241small.jpgDe positive reaktioner var ikke til at overse da rapperen fremførte sine nye skæringer fra ’The 3rd World’. Ved den koncertideelle banger ’Mistake’ røg armene fra side til side og ved det Green Lantern producerede titelnummer var det crowdens hårde nakker der blev rokket fri. Ikke mindst fik den fantastiske ’Golpe De Estado’, hvor vores rapper spytter spanske gloser, kæberne til hænge. Der var dog ikke nogen tvivl om hvad folk primært var kommet for at se. ”You want that Revolutionary vol. 2 shit?” spurgte Technique, og svaret var en selvfølge.

’Point of No Return’ og ’Peruvian Cocaine’ blev overlegent og fejlfrit leveret med bombastisk attitude. Sidstnævnte med en ’call-response’ forlængelse hvor rapperne på scenen råbte: ”Peruvian” og crowden enstemmigt replicerede: ”COKE”. Det var øjeblikke som dette folk var kommet for at se, og det ultra-konspiratoriske nummer ’Bin Laden’ der giver præsident Bush skylden for 9/11 angrebene, var endnu et.

img_2325small.jpgDa man senere kunne mærke på rapperen, at koncerten var på vej hen mod slutningen blev lyset slukket. Aftenen var forløbet strygende og det eneste nævneværdige kritikpunkt var, at flere vigtige numre var blevet udeladt. Koncertens skønhedsplet blev udvisket af de klassiske klavertoner til ’Dance With The Devil’. Rapperen rimede sig ene mand fejlfrit gennem samtlige af de lange vers. Samtidig kastede, kvalte og trampede han et håndklæde rundt på scenen for at illustrere hvordan nummerets hovedperson Billy og hans klike kidnappede, gennemtæskede og voldtog hans mor. Det var som at overvære et kuldegysende minimalistisk teater, og det sendte kolde svedperler ned ad ryggen da rapperen påpegede at djævlen jo i princippet kunne stå side om side med os blandt publikum.
Stemningen blev dog på et splitsekund festlig igen, da rapperen afslutningsvis bragede op i den exceptionelt kontroversielle ’Obnoxious’.

“VIVA LA REVOLUTION” skreg et enigt publikum, atter med knoerne vejret og satte dermed punktum for endnu et fantastisk Immortal Technique show.

5 ud af 6 spots
5 RapSpot Spots

Foto: Kenneth Nguyen
(Klik på fotos for fuld størrelse)

Skrevet af Falco Lamb 20.09.2008 arkiveret under LiveSpot |