28.09.2008

‘Gør det grimt’ (kompilation)

180px-gdg_cover.jpg´Gør Det grimt´ er blevet til i et samarbejde imellem Albertslund og Næstved. Koalitionen Nemo, HR og Paragraf71 har lagt grundpillerne til kompilationen, der gæstes af en række spændende rappere og producere. Der er både blevet plads til mindre, ukendte navne som Loke Deph og til de mere etablerede som Orgi-E og Troo.L.S.. Det er dansk hiphop med kant og attitude.

Den lange trackliste domineres af Nemo og HR og producerne JO:EL og MarkP. Det er dem, som har oprettet forbindelsen mellem Sydsjælland og vestegnen. Nemo er som vi kender ham, fra hans album ´Første kapitel´, hård og kontant. Hans råbende kommanderende flow går klart igennem, og han virker troværdig. Alligevel kunne man godt savne lidt variation i flowet, der bliver meget monotomt, fordi han ikke har de punchlines, der skal fange lytterens opmærksomhed. Nummeret ´Forstå mig´ med MSP fra Paragraf71 er et fedt nummer, hvor MarkP har kreeret beatet, der egner sig godt til bilen i cruiserstil. Nemo er en god rapper men lidt kedelig i længden.

HR gør derimod en rigtig god figur, som en tiltrængt kontrast til nogen af de andre højtråbende og hårdtslående rappere. Han er mere den tilbagelænede type, der klarer forhindringerne med et solidt og tight flow. Den dér kække rapper med en smart bemærkning og en hoverende attitude. Han er behagelig at lytte til og hans flow går godt i spænd med JO:EL´s stemningsfulde produktioner. Makkerparret fra Albertslund holder niveauet højt med bl.a. `Duk dig´ og ´Du ved jo godt´ med Orgi-E. Selv når de leger med r´n´b genren på ´Prøv at forstå´ med sangeren Bjarke Winther, slipper de hæderligt fra det.

JO:EL er en musikalsk og eksperimenterende producer, der beviser, at det ikke er en tilfældighed, at han er signet hos Tabu. Hans produktioner er så medrivende, at de næsten kunne klare sig uden en rapper. Det er ham, der løfter Nemo et par takker op med beatet til ´Frem og tilbage´, og det ham, der sammen med hjemmedrengen Troo.L.S., står for pladens store højdepunkt. De skruer tempoet helt ned i konstellationen Sidste Niveau på sangen af samme navn. Det er en lækker smooth produktion, hvor P3´s musikredaktør får et par hug, og JO:EL viser sine evner som rapper;
”Lad os glemme alt om branchen for en stund og/ ik fokuserer på hvad der ligger til grund for/ det pis vi går og laver/ det som normen kræver/ efterlader hele pøblen med hårde maver/ ligesom bøf til babyer mindre letfordøjelig/ den slags der giver Lars Trillingsgaard dårlig nerver/ vores alle sammes smagsdommer/ men det falder sikkert ikke ind i hans smag, så det sgu nok en ommer”, men som Troo.L.S. slutter af med; ”Slap af mand, det er bare musik”.

Paragraf71 skuffer ved at være triste og uinspirerende. ´Det du har´ lyder som en forfalsket version af et dårligt G-Unit nummer, hvor der indbydes til hurtigt at skippe videre. Klingen gør det bedre på ´Det snakker vi ik om´, selvom han lyder utroligt meget som Nemo. Måske i en lidt mindre råbende udgave, men de kunne nemt forveksles. Til gengæld leverer både Jeppe Rapp og SupaJan lovende appetitvækkere til deres kommende debutalbums.
Loke Deph bidrager med et underligt track, der kunne minde lidt om et gammelt Klart Dér nummer. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men den falder udenfor konceptet. Det er lidt det samme med 4:fod, der heller ikke formår at følge med niveauet. De får et udmærket club-beat fra MarkP, men hverken Brygs eller KamiKasper fanger det.

Pladens underholdende indslag kommer fra Rux og Maddlock, der prøver at starte en fest med et track, der kunne minde om en påvirket Timbuktu. Men der bliver først rigtig sat gang i festen med Kontra Crews ´Salute´. Det er et festligt posecut med Kasper Spez, DJ Profile, Opiden, SupaJan og Es, hvor specielt førstnævnte er tændt; ”Luk fødegrotten/ ta´ orlov fra musemåtten/brug lidt mindre tid foran spejlet lidt mere i vokalboksen/ Det er Kontra gay hvis der er mere du vil vide/ kan du jo kigge forbi, jeg græder ikke i vindueskarmen hele tiden”. Kontra Crew er et underholdende bekendtskab, der vinder point på deres ærlige stil.

´Gør det grimt´ er en god kompilation, der viser det store potentiale i den danske hiphop-undergrund. De mange forskellige kunstnere gør, at pladen ikke bliver langtrukken. Kombinationen af dygtigere producere og velformulerende rappere gør det hele til en positiv oplevelse. Det er et par skuffelser på, men bl.a. HR og JO:EL leverer så stærke præstationer, at karakteren kommer over middel.

4 ud af 6

Skrevet af Jaycob 28.09.2008 arkiveret under Anmeldelser |