06.11.2008

Madlib – ’WLIB AM: King of the Wigflip’ (album)

Madlibs seneste udspil er ren og skær delikat Madlib-hiphop, som vi alle elsker. Skiven startes lige på og hårdt med ’Blow The Horns On ’Em’, hvor et fresh blæser-loop danner rammerne om en banger, som gæstes af Detroit-favoritten Guilty Simpson.

Den gode Guilty spytter blandt andet linier som:

”I’m so hot I need a fan //
And you’re so not you need a fan //
Your beats so wack you need a band //
Nah, infact you need a hand to clap for you //
Or an open hand slap would do”

‘WLIB AM: King of the Wigflip’ er spækket med fede joints og gode gæsteoptrædener. Valget af udefrakommende kunstnere er dog ikke vildt overraskende. ’Liberation’-kammeraten Talib Kweli gæster på nummeret ’What It Do’, hvor stilen fra deres fælles plade fortsætter – og skulle man ikke vide bedre, så kunne man tro, at det var en ’Liberation’-leftover. På den gode måde altså.
J Dilla-vennerne Frank-n-Dank er med på det lidt simple, club-agtige nummer ’Drinks Up!’, og ganske velvalgt at have dem på sådan en type nummer, da de jo også gjorde det glimrende på ’McNasty Filth’ fra ’Champion Sound’, der også må betegnes som dansevenligt.

Et af de kedeligste numre på pladen synes jeg umiddelbart er det nummer, jeg havde forventet mig mest af. ’Ratrace’ med Murs er gabende kedeligt. Kedelig produktion, lidt so-so vers og et på ingen måder catchy omkvæd – det kan de to geniale hoveder sgu gøre bedre!
Georgia Anne Muldrow, Stacy Epps og Frezna står for pladens mere soulede indslag på henholdvis ’The Plan pt. 1’, ’The Way That I Live’ og ’Yo Yo Affair Pt. 1 & 2’, og det er Madlib i samarbejde med de tre sangfugle sluppet rigtig godt fra. Georgia Anne Muldrow halvt rapper, halvt synger, mens Stacy Epps er ren soul, der er smukt uden at være søvndyssende for en garvet hiphopper som jeg. Den ukendte sangerinde Frezna efterlader det bedste indtryk af de tre, og ’Yo Yo Affair Pt. 1 & 2’ lyder rimelig meget som noget, der kunne være med på Nobody Beats the Beats-pladen ’The Second Coming’ – og det er bestemt positivt.

Produktionerne på ’WLIB AM: King of the Wigflip’ er rimelig varierede i det, og det er netop en af pladens forcer. Det virker som om, at Madlib har skabt produktioner, der udfordrer de forskellige kunstnere. Defari har ikke fået nogen traditionel westcoast super-banger at rappe over, men i stedet en yderst funky produktion med en vanvittig fresh basgang – og nummeret som helhed er super fedt.
Som tidligere pointeret er der bare et overflødighedshorn af gæsteoptrædener. På ’The Ox (805)’ gæster M.E.D. og Poke på et gritty beat med noget futurisk lyd indover, og det er bestemt et af pladens højdepunkter. Stones Throw-knægtene Roc C og Oh No er med på det glimrende nummer ’Take That Money’, men Oh No, Madlibs lillebror, gør det endnu bedre på solonummeret ’I Want It Back’, hvor han spytter lidt klassiske rim om alt det ved hiphop i gamle dage, som han vil have tilbage. Lidt uoriginalt emnevalg måske, men nummeret er skruet rigtig godt sammen.

Madlib rapper selv kun på ’Heat’, og det er sjovt nok det eneste nummer, han ikke ene og alene har produceret – Karriem Riggins er også bag knapperne. Det er måske ikke de bedste Madlib-vers der bliver droppet i nummeret, men det er jo altid dejligt lige at høre ham på mikrofonen.
’WLIB AM: King of the Wigflip’ rummer en del af Madlibs mange forskellige skikkelser. Madlib som rapper, producer af hiphopbeats, samt et par tracks fra The Beat Konducta-stilen. Her er det specielt på ’Parklight’ og pladens outro, ’Stop’, at The Beat Konducta virkelig brillerer.

Lyden er på ’WLIB AM: King of the Wigflip’ er ikke lige så aparte, som man før har hørt. Det er egentlig meget rart, at høre en plade, hvor Madlib hovedsagligt bare er bag knapperne, og koncentrerer sig om at lave fantastiske produktioner. Jeg skal love for, at der er dømt fri leg for geniet – og han kommer vidt omkring. Det eneste man lidt savner, er måske et Quasimoto-vers – men skidt pyt. Der er et par få kedelige numre på pladen, men ellers holder skiven højt bundniveau. ’WLIB AM: King of the Wigflip’ er et absolut must for Madlib-hoveder, og ja, folk der bare kan lide solid, velkomponeret hiphop.

5 ud af 6 spots

Skrevet af Toobs 06.11.2008 arkiveret under Anmeldelser |