24.11.2008

Clemens – ´Det fortabte album´ (mixtape)

MC Clemens har gjort hovedrent og fundet en håndfuld numre frem fra gemmerne. Det er blevet til 15 frasorterede tracks fra perioden 2000–2005, som han har smidt på gaden til sine mange trofaste fans. Spørgsmålet er så, om det er kvalitet eller anden sortering fra en af Danmarks mest produktive rappere.

Det er numre, der er blevet tilovers eller censureret i perioden imellem `Den anden verden´ der udkom i 1999,`Professionel Bla Bla…´ i 2001 og ´Dans med døden´ fra 2004. Tre Clemens album, der har fået forskellige modtagelser. ´Den anden verden´ benævnes ofte som en klassiker, imens `Professionel Bla Bla…´ er det mest udskældte og ´Dans med døden´ nok er det mest oversete. Overskudslageret `Det fortabte album´ er også en blandet fornøjelse, hvor musikken bliver leveret af en række respekterede danske navne; Ezi Cut, Copenhainiax, Madness 4 Real, Rune Rask, Context, Mavix, Jooks og Atilla.

Det starter lovende med drukvisen ´En flaske to´ og den hårdtslående `Bare sig til´. Clemens spytter kvalitet og punch fra sit uudtømmelige arsenal af rim. Hans skarpe flow og store ordforråd gør det medrivende. Rune Rask står bag det skæve beat til ´Knyt sylten´, som klart ville have pyntet på ´Professionel Bla Bla…´. Omkvædet er med reference til Jokeren og DGP´s ´Beskyt din nakke´: ”Hvis du fronter får du én på bøtten/ jeg har været professionel i branchen lige siden jeg var sytten/ Så moderknepper ta´ din sylte og knyt den ”. Her får Clemens den aggressivitet frem, som leder tankerne helt tilbage til ´Regnskabets time´. Det er den samme følelse man får på ´Paranoia´, hvor det er Jooks og Atilla, der står bag den skizofrene og dystre produktion. Clemens beviser sin dygtighed i rimteknik med et hæsblæsende flow.

Desværre løber fantasien løbsk og Clemens kører for langt ud i ekstremerne. De to numre med Claude ´Årsag og virkning´ og ´Johnny Rhymer 1´ er for legende og ugennemarbejdede, og man forstår godt, hvorfor de ikke kom igennem nåleøjet. Tjes Boogie formår heller ikke at hive niveauet op. De tos ´It´s a hit´ og ´Nu er det ikke sjovt længer´´ er uinspireret overskudsmateriale.

Til allersidst får vi en lille bonus i form af originalversionerne af de to tracks; `Professionel Bla Bla…´ og ´På den igen´. Det er dog en lidt trist og ligegyldig afslutning, for begge numre er bedre i de versioner, som de er blevet udgivet i. Man kan sige at pladen starter med det bedste og slutter med det overflødige.

At kalde det ´Det fortabte album´ for et mixtape er måske lidt vildledende. Der er ingen kontinuerlig linje gennem albummet, og det kan virke for rodet og forvirrende. Det viser på ingen måde det fulde billede af Clemens, han viser kun i små glimt sit talent. Selvom det er numre, der er blevet tilovers, så forventer man lidt mere. Det kan selvfølgelig også være svært, at få det til at fungere hver gang. Han formulerer det selv på ´Fit for fight´; ”Begår mig i en branche hvor alt er illusioner/ jeg kan ikke skelne imellem associationer og hallucinationer”

Der er for mange numre der er under standard for, hvad vi ved, at Clemens kan præstere. Det er venstrehåndsarbejde fra den kreative rapper, der burde imponere mere. Clemens får et tretal, fordi han stadig holder et forholdsvis højt niveau på nogle af numrene, selvom han ikke giver sig fuldt ud. Han er sædvanligvis tight på beatet, men hans tekst-univers bliver for bredt og til tider patetisk. ´Det fortabte album´ er dedikeret til Clemens´ mange fans, men det er ikke et album, der skiller sig nok ud til at gøre sig bemærket.

3 ud 6 spots

Skrevet af Jaycob 24.11.2008 arkiveret under Anmeldelser |