02.07.2009

Roskilde 2k9: Jooks @ Pavilion Junior (onsdag)

Om det skyldtes ly for den bagende sol, mangel på musikalske alternativer, landeplagende ‘Hun Vil ha’ en Rapper’ eller Jooks‘ fænomenale flow kan være svært at sige, men faktum var, at klokken 15.00 var Pavilion Junior -teltet mere end godt fyldt op.

Da Jooks entreredde scenen var det tydeligt at se, at manden var tændt og sulten på at give sin første koncert siden albummet blev frigivet, og kunne man ønske sig et bedre venue end et tætpakket Pavillion Junior-telt at spille sin ”jomfrukoncert”? Med sig havde Jooks taget sin lillebror på trommer, Atilla på synths og S!vas som backup-rapper.
Ligesom albummet, blev koncerten sparket igang med ’Succes eller Skændsel’ efterfulgt af ’Ny Dag’, og allerede fra start af var publikum på, mens Jooks pumpede stemningen endnu højere op, ved at stå og gestikulere og fægte vildt med armene på samtlige numre, og selvfølgelig tryllebinde folk med hans formidable flow.

Jooks forstod at entertaine og fastholde publikum. Han kom klart igennem på mikrofonen og udstrålede overskud, selvtillid, charme og lækkert hår, og publikum belønnede ham ved at bære ham frem under hele koncerten.
Det virkede til, at crowden kunne de fleste tekster, og det var kun på ’Kære Kvinder’ og pladens hemmelige nummer, ’Jackmove’, at publikum virkede lidt tøvende, men efter at have hørt numrenes omkvæd tre-fire gange, faldt de hurtigt ind og skrålede med – ingen tvivl om, at Jooks havde ret, da han proklamerede, at det her var den vildeste crowd, han nogensinde havde spillet for.

S!vas havde under hele koncerten, hans vers på ’Den Røde Løber’ undtaget, ikke virket helt så selvsikker og erfaren på scenen. Da Tegnedrengen aka. Mr. T så kom ind og rappede med på det politiske ’Dø Dem’ og Rent Mels Ta’ Det af’, og samtidig fungerede som Jooks’ backup-rapper, forekom det underligt, at han ikke havde været backup-rapper hele under hele koncerten, da hans præstation var flere længder bedre, end den S!vas leverede.
Man kan måske hævde, at koncerten ville have haft en bedre rytme og været mere intens, hvis Jooks havde udeladt ’Kære Kvinder’ og skrottet den ellers veludførte acapella af det følelsesladede nummer, ’Tårer på min Kind’. Og selvfølgelig savnede man gæsteoptræden fra Orgi-E, Bai-D, L.O.C. og hele Rent Mel, men da Jooks sluttede af med årets mest omtalte danske rap-nummer, ’Hun vil ha’ en Rapper’, eksploderede crowden fuldstændigt, og de manglende gæsteoptrædener virkede glemt.
Ingen tvivl om, at de fremmødte havde været privilligerede over at have overværet en virkelig fed dansk rap-optræden, men omvendt, så må Jooks også have følt sig privilligeret over at have haft en crowd, der var så hengiven og så meget på.

5 ud af 6 spots

Foto: Kenneth Nguyen (klik på skud for større versioner)

Skrevet af Johnny Lund 02.07.2009 arkiveret under LiveSpot |