06.07.2009

Roskilde 2k9: Den Sorte Skole @ Cosmopol (lørdag)

I to år i træk, har Den Sorte Skole spillet på en totalt fyldt Skatescene og har hvert år formået at levere en af de mest omtalte koncerter i warm up dagene på Roskilde. Med spilletid på Cosmopol, havde de nu mulighed for at lave en af årets mest omtalte koncerter på selve festivalen.

Lad det være sagt med det samme, Den Sorte Skole gjorde det godt, rigtig godt! Mixesne bliver lavet med stor præcision, og hvis det ikke var fordi, at man til tider kunne høre små kliks og lidt pladestøj, kunne det være fristende at påstå, at det var playback.
Koncerten var i grove træk bygget op omkring en fremførelse af ’Lektion 2’, der dog også bød på et par afstikkere til ’Lektion 1’, en god mængde nye mixes og opdatering af gamle. Således blev fx. en acappela version af Beastie Boys’ ‘Pass the Mic‘ mixet ind i ’Lektion 2’ og den spøjse sang om den lille hottentot Hoa, blev erstattet med et nummer med Biggie. Disse ændring fungerede fremragende og var belejlige overraskelser, da de brød med forudsigeligheden og bevirkede, at det ikke blot blev en gentagelser af sidste års show. De nye mixes virkede velovervejede, kreative og udfordrende og faldt i publikums smag. Udover Skolens signaturnummer, ’Svinemalkeren’, der blev forlænget og blandet med en ordentlig omgang uptempo-totalt-smadder-musik, der sparkede festen op på højeste niveau og bragte publikum i zen/ekstase tilstand, vakte mixet med Gasolins ’Byens Hotel’, også kæmpe begejstring.Det ville være en underdrivelse at påstå, at de godt og vel 12.000 festivalgængere der havde valgt at kigge forbi Cosmopol havde det varmt, de kogte! Dette bevidner de over 14.000 krus vand, som blev drukket under den 90 minutter lange lektion i, hvor smukt 312 vinylplader kan harmonere. Da koncerten var slut, kunne man høre flere af publikum snakke om, at de ligefrem frøs, da de gik ud fra DKs daværende største sauna, som Cosmopolteltet havde forvandlet sig til, og ud i de ”kolde” 30 grader i solen. Det var dog ikke kun publikum, der havde det varmt. Aage Jæger, Lebon og Langefinger der alle var iført sorte munkekjortler, måtte ved flere lejligheder tørre sved af panden, såvel som deres vinyler. Til trods for dette, udviste alle tre en tydelig glæde og overskud, så mellem plader der skulle ques og mixes, fadere der skulle køres op og ned, fra side til side og knapper der skulle drejes, blev der plads til ildshow, scratches, tilråb til publikum og hoppen rundt på scenen.

Hvis der skal siges noget negativt om koncerten, udover den vanvittige temperatur, så havde det været helt perfekt, hvis Skolen havde fået Malk de Koijn eller Eaggerman til at rappe med på henholdsvis ’Svinemalkeren’ og ’Morderdem’. På samme måde som man havde krydset fingre for, at Malk fremførte ’Å ÅÅ Mæio’ i Den Sorte Skoles version.
Om Roskilde vælger at booke Den Sorte Skole for fjerde år i træk, vil tiden vise, men koncerten i går, bandets præstation og publikums reaktion slog fast, at det bestemt ikke var et dårligt move at booke dem for tredje år i træk – publikum er på ingen måde skoletrætte, tværtimod. Men måske, at en større scene og flere vindblæsere ville være en fornuftig ide? Eller måske er løsningen bare, at de ikke skal spille i et telt?

5 ud af 6 spots

Foto: Køhl og Kenneth Nguyen (klik på skud for større versioner)

Skrevet af Johnny Lund 06.07.2009 arkiveret under LiveSpot |