07.07.2009

Roskilde 2k9: Malk De Koijn @ Arena (lørdag)

Da Barack Obama blev valgt som USA’s præsident var forventningerne til ham så høje, at folk stod i kø for at sige, at han kun kunne skuffe. Den samme forudsigelse gjorde mange sig om Malk De Koijns genforeningskoncert lørdag nat klokken 2 på Roskilde Festival. Men skeptikerne tog endnu engang fejl. Ligesom Præsident Obama, skuffede Verdens Bedste Gruppe ikke deres fans.

Nogle vil mene, at det er for meget at sammenligne Malk De Koijns genforening med indsættelsen af USA’s præsident, men sandheden er, at gruppens tilbagekomst er en mindst ligeså vigtig begivenhed for verden. Fremmødet til aftenens koncert var så sort af mennesker, at det faktisk lignede Roskildes svar på et vælgermøde med USA’s præsident og dette var allerede situationen timer inden showstart.

Fever Ray, der spillede på samme scene inden, kunne næppe have ønsket sig et større publikum. Hun kunne til gengæld nok godt have undværet de personer der mellem hendes numre råbte på rapgruppen. De største fans – og der var mange – var allerede dukket op, hvilket blev indlysende da nærmest ingen forlod det totalt tætpakkede og svedende telt da Fever Ray gjorde. I stedet kæmpede folk videre om at snegle sig længere og længere frem mod scenen.

Interessen for at se Malk var så vanvittig høj, at brølet fra publikum kunne mærkes fysisk da de tre pyroman-bananer pludselig stod på scenen. Tue Track i jakke, slips og cowboyhat, Geolo G iklædt Bert-hat fra Bert And Ernie og Blæs Bukki i hvidt tøj, pandebånd, lange farvede frynser og noget der lignede en blanding af englevinger og Godzillas pigge.
”Der var engang en mand fra Peru/
Han faldt i søvn i sin Renault/
Han drømte om Venus/
Og trak i sin penis/
Og vågnede op med creme i sin klo/”

’Malk’s Toback’, et af trioens nyeste numre, skød den heftigt omtalte koncert i gang og fik de tusinder af fans til at rocke med på de nye toner. ”Var det en ny sang?” spurgte Tue Track, hvorefter publikum kvitterede med ramaskrig og udstrakte arme. ”Betyder det så, at der kommer en ny plade?” fortsatte han. Reaktionerne fra crowden behøves næppe nærmere beskrivelse.

Langestrands-gruppen sparkede nu gang i deres tidligste nummer ’Til de folk’ og fortsatte med en kavalkade af ’Sneglzilla’-hits. ’Fågt op i skalle’, ’Radion ska’ kneppas’ og ’Jernskjorten’ var med til at skabe et nostalgisk gensyn med numre vi alle har slidt vores pickupper og cd-lasere i stykker med. Sidstnævnte nummer satte yderligere gang i festen da det mixede over i Max Romeos ’I Chase The Devil’ og fik publikum til at synge med på reggae-lyrikken om iron-shirts.
De tre rappere havde langt fra glemt hvordan man spytter i en mikrofon. De holdt sig for det meste lige på beatet – også Geo på ’De rigtige Mccoys’ – med undtagelse af enkelte svipsere, hvor rapperne svigtede i, at bakke hinandens rim op og dermed rev små lydløse huller i teksterne. En enkelt gang glemte Blæs endda en så stor del af sin tekst, at nummeret måtte spilles forfra. Men hvad? – var seancen måske ikke også lidt kluntet da Obama skulle aflægge sin præsident-ed? Fejlen blev tilgivet for længst og det blev skønhedspletterne også denne aften.
Roskilde-folket fik flere smagsprøver fra gruppens (måske) kommende album. I det ene brød de tre Langestrændere syngende ud i et temmelig poppet kærlighedsomkvæd om en nice-pige-girl der må spise deres is (!?!?), der i første omgang kunne mistænkes for at være en joke. Men da beatet for alvor sparkede igennem og vi hørte rappernes nye vers, dukkede den uforlignelige og ukrænkelige Malk’ske galskab op igen – ”Lad mig være din Taxa-Mike”.

Gruppen gjorde nok en stor del af publikum forvirrede, da de spurgte om der overhovedet fandtes noget dansk rap inden de udsendte deres første plade. Tue Track havde fat i pladespilleren og skød herfra en MC Einar-linje af. Dette blev indledningen til det næste nye M@lk track. En hyldest til den gamle DJ Jan, der nu selv trådte ind på scenen, for igen at stå bag pladespillerne for et øjeblik.
Øjeblikket var ikke blot historisk, men samtidig endnu et blink med en jernstang om, at gruppens næste album bliver en værdig treer.
Malk De Koijn forsøgte at stille sulten hos deres umættelige publikum med gamle ’Aberdeen’-klassiskere som ’P.I.G.E’, ’Troppelanding’, og et remix af ’Ørkenstorm’. Gyldne øjeblikke der toppede med henholdsvis ’Jagt’, hvor de tre nådesløse dyredræbere lagde sig på lur på scenen mens de rappede og med ’Kosmisk Kaos’ hvor publikum tændte så mange lightere og mobil-displayer at hele Arena blev lys som en dagligstue.

Inden koncerten, var en yngre dame på vej til at besvime i midten af teltet af enten iltmangel, for meget øl, festivals-træthed eller bare for høje forventninger til Malk. I hvert fald måtte denne anmelder hjælpe hende ud fra Arena og fik derfor en ståplads langt fra scenen. Men selv på de bagerste rækker var fans der hoppede deres kroppe halvt i stykker. Den eneste alvorlige anke mod aftenens koncert var placeringen på Arena. Det er fair nok, at gruppen og festivalen synes at et Malk-show hører til på en mindre scene end Orange, men når der er folk der besvimer, bliver mast og ikke kan se særlig meget af scenen nærmer det sig en uholdbar situation.
På den anden side, ville der for få måneder siden næppe have været mange der havde forudset, at Malk De Koijn denne aften ville trække flere festivalgængere til deres koncert end Pet Shop Boys kunne. Eller at de ville afslutte Roskildes næstsidste dag, ved at få et femcifret antal mennesker til i kor at rime omkvædet på ’Vi tager fuglen på dig’.

Phantastisk.

7 ud af 6
6 RapSpot Spots

Foto: Kenneth Nguyen (klik på skud for større versioner)

Skrevet af Falco Lamb 07.07.2009 arkiveret under LiveSpot |