29.12.2009

MFS – ’Bandaniseret’ (album)

MFS cover2Ud fra det hårde miljø omkring Christiania kommer MFS med en plade, der tager den helt ud på kanten. ’Bandaniseret’ er et ærligt portræt af en kriminel underverden, hvor sammenholdet er et vigtigt element i kampen for overlevelse. De tre rappere Hype, A og Wood tager os ind bag det medie-skabte billede af fristaden, hvor man aldrig ved, om det bliver en hård dag på kontoret, når man møder ind.

MFS leverer noget så sjældent som et dansk gangsteralbum, hvor teksterne ikke virker som fiktion. Det er troværdigt, at det er virkeligheden der bliver skildret med bidende socialrealisme, når de åbent fortæller om deres kriminelle eskapader. På ’Interviewet’ bliver der givet en god introduktion til tankerne bag pladen og deres sociale netværk. Teksterne er virkelighedsnære og de tre rappere lægger ikke fingrene imellem, når de selvsikkert spytter deres frustrationer ud. Eksempelvis på den medrivende ’Det sådan vi gør’, hvor Wood deler sine erfaringer;

”Blev hentet af loven/ Klokken fem om morgen/Lagt i benlås og håndjern og blev smækket i vogn´” – ”De smed mig i iso, og jeg mener ik´ brugsen/ I kan prik til mig, men jeg stikker ik´ nogen/ Så ugen efter røg jeg i kammer med laptop/ Og hash nok til at starte deres røgalarmer/ Mobil i den ene hånd mens jointen brænder/ I kan ta´ min frihed men ik´ mine folk fra mig/ Vores sammenhold kan ik´ brydes/ Vores kode ik´ tydes/ Vores vidneforklaring ik´ købes/ Fik 2 et halvt efter halvanden uden retssag/ Tog dem med et smil og ville gøre det samme i dag”.

Numrene ’Fucc Politiet’ og ’Det går stærkt’ giver et godt indblik i, hvad ’Bandaniseret’ handler om. For det er hashmiljøet omkring Christiania og de hurtige penge, som pladen er centreret omkring. Wood og Hype har masser af anekdoter at fortælle om deres hårde arbejdsbetingelser, og ingen af dem lyder som nogen, man har lyst til at klodse en klump af. Hype på ’Hvor langt vil du gå’; ”Vil gøre os hjemløse, så der er kamp til det sidste/ Tænkt på hvor farlige vi bliver, når vi intet har at miste”.

A skiller sig derimod ud med sin meget specielle stemme, der klart signalerer, at han ikke finder sig i noget som helst. Hans fuck-dig attitude og karismatiske flow gør ham særegen og hans trusler overbevisende. Stemmemæssigt er A god til at få et fængende omkvæd ud af halvtriste linjer, og sammenligningen med Cypress Hills B-real er næsten uundgåelig.

Produktionerne bliver leveret af forskellige producere for Large Money Ent., hvor især El Sheriffo og Agonist gør sig bemærket med hårde west-coast inspirerende beats til henholdsvis ’Toppen af verden’, hvor Streetmass er med indover omkvædet, og den hoved-nikkende ’Hvor langt vil du gå’. Selvom der er flere kandidater, så er det de to bedste tracks på pladen, fordi rappernes energi passer med produktionerne. Det modsatte er tilfældet på ’Rul med os’ og ’Sker der’, hvor produktionerne er alt for anonyme.

’På plads’ er afslutningsvis et diss til F.I.P. og Pimp-A-Lot crewet med direkte reference til L.O.C., U$O, Orgi-E, Jeppe Rapp og Marwan. Disstracks er altid sjove, men her er det egentlig lidt kedeligt, fordi energien og beatet ikke følger helt med resten af albummet. Det virker lidt som et gammelt nummer, der er blevet taget frem fra gemmerne. Men det er meget bemærkelsesværdigt, at Troo.L.S. medvirker på ’Bandaniseret’ som producer. Det gør han ikke videre vellykket på nummeret ’Elsker dig sommer’, hvor sangerinden Lizzie heller ikke formår at hive nummeret op, der forbliver uinspirerende.
Flowet hos de tre rappere er indimellem lidt uskarpt, og det gør at fx ’Kom fra ingenting’ bliver tung og uinteressant.

Livet på gaden er utilregneligt og brutalt, og man ved aldrig, hvad der sker næste gang. Når det går ned reageres på instinktet, og det kan derfor være svært at gennemtænke hver aktion. Det er lidt det samme med teksterne og rimene på pladen, for de er ikke altid helt gennemarbejdet. Fx A på ’Hvor langt vil du gå’: ”Vi er Bandaniseret/ få dit fjæs malplaceret”. Et spøjst rim, hvor meningen er lidt tvetydig.

’Bandaniseret’ er et godkendt album, som er et lyt værd. Deres troværdige attitude og de ”fængslende” tekster gør MFS til et godt bekendtskab. De gør mange ting rigtigt, men der mangler stadigvæk nogle overraskelser og lidt mere originalitet for at bryde det stereotype. Det er dog overbevisende dansk gangsterattitude, som ikke bare kan ignoreres. De har interessante historier at fortælle, og produktionerne er samlet set af høj kvalitet. Det placerer dem over midten, og ud af undergrundens mørke skygger. Hvad MFS står for, er ikke helt klart men det kunne stå for ”Mega Fucking Street”.

4 ud af 6
null

Skrevet af Jaycob 29.12.2009 arkiveret under Anmeldelser |