17.03.2010

Interview: Bumsestilen er tilbage og efterlyser nøgenvideo!

bumsestilen1_int_10I 1999 eliminerede Bumsestilen konkurrenterne og blev danmarksmestre i rap. Thomas T blev kendt som en underholdende punchline-MC, der skrev så vilde rim, at han bitede fra sig selv og havde en stuntmand til at rappe dem. Nu er gruppen, let amputeret, tilbage med ’Ude af trit med flokken del 1’. RapSpot fangede Thomas T og DJ Swab for at høre nærmere om nye udgivelser, inspirationskilder og punchlines.

Hvad er forskellen på Bumsestilen nu og for 11 år siden, hvor I vandt DM i dansk rap?
Thomas T: Da vi startede med at interessere os for musik, var det at lave rap absolut ikke ”in”. Hvor jeg kommer fra, var man nærmest anset som et udskud, hvis man var til den slags musik. Det var ikke normen, modsat af hvad det er i dag, hvor hiphop nærmest er det ”smarte”.
Vi kom nok ind i det via en hang til at skille os ud, og musikken var et sted, hvor vi kunne ha vores eget univers. Vi begyndte ikke at lave musik, fordi vi skulle ha et hit. Eller fordi vi ville ha at folk skulle syntes at vi var seje, eller fordi vi skulle i radioen. For det var helt utænkeligt med den slags musik på det tidspunkt, og vi havde da aldrig nogensinde troet, at vi på et tidspunkt skulle vinde DM i rap. Men sådan gik det.

bumsestilen3_int_10Dengang i 99 var vi allerede begyndt at gøre os lidt bemærkede ved at fyre op under festen til små jams rundt omkring. Vi havde fået lavet et par demobånd, og det at være med i DM var bare for fest og ballade. Kan huske at en af os (nævner ingen navne) var nøgen i et par vaders og havde falsk fuldskæg, haha. Er der nogen der har video af det, må de meget gerne kontakte mig!!
Det var selvfølgelig fedt at vinde DM for år tilbage, men min personlige holdning er, at man ikke kan gøre musik til en konkurrence. Det er jo ikke som fodbold, hvor man kan se hvem, der har lavet flest mål. Musik er et spørgsmål om smag. På samme måde som man ikke kan diskutere om rød er bedre end grøn. Det handler om følelse.
Siden er vi måske blevet mere seriøse, og har vokset med musikken. Men vores etik og grundholdning, omkring musikken, er stadig den samme. At vi hele vejen igennem skal ha vores egen stil og en original lyd uden at gå på kompromis. Sådan var det da vi startede, og sådan er det i dag. Så på det område er der ikke nogen forskel. Alt for få bands har deres egen lyd. Specielt inden for hiphop. Ofte ved du ikke hvad det er for en gruppe før rapperen går på, for beatsne kunne lige så godt være den enes som den andens. For mig virker det som om at tendensen ofte er at prøve at ramme tidens toner og ride på ryggen af hinanden, frem for at være kreativ og skabe noget selv.

Men ellers er forskellen fra dengang, at vi er blevet meget dygtigere til det vi laver. Vi er blevet mere favnende, for vi ved hvad vi vil, og hvor vi vil hen med vores lyd. Der er sket en kolossal udvikling, og vi har fået et meget bredere perspektiv. Den største udvikling syns jeg er sket siden vi lavede ’Naturligvis’ pladen. Både lyrisk og musikalsk. Jeg føler at mig og Swab for alvor har fundet hinanden inden for de sidste par år, og håber det bare bliver bedre herfra!

Der har været en lille udskiftning af medlemmer. Hvad er historien bag det?
DJ Swab: Busse som tidligere var aktiv medlem, har en periode i sit liv, hvor der ikke kommer så meget kreativt ud af ham.
Thomas T: Men vil lige pointere, at alle stadig er på god fod med hinanden. Og Busse er en af mine bedste venner!

Kører I stadigvæk bumsestilen eller er I blevet ældre?
Thomas: En bums er en person, der ikke er en del af resten af samfundet. En der er udenfor og ikke passer ind i mængden. Oftest fordi han har meldt sig ud og kører sig eget ræs. Bumser følger ikke normen og er ikke ”pæne”…. Og deraf navnet Bumsestilen. For vi gør det ikke på den pæne måde. Vi er ikke normen for den genre vi bevæger os i. Vi har aldrig følt, at vi rigtig passer ind i resten af scenen. Så vi har meldt os ud og kører vores eget ræs og gør tingene på vores egen måde, uden en bestemt opskrift der skal følges.
Bumsestilen betyder ikke som mange tror, at vi drikker os ihjel og nonstop ryger rasta-raketter i uanede mængder. Men dermed heller ikke sagt at der er noget i vejen med en god vælter helt ude i hegnet i ny og næ, men alt med måde…

bumsestilen4_int_10Hvad kan vi forvente af de nye udgivelser?
Thomas: Man kan forvente nogle meget velovervejede, gennemtænkte og gennemarbejdede numre. Beats og lyrik er selvfølgelig af højeste klasse. Hovedsagligt er det sample-baserede beats med instrumenter indover. Lyden har vel rødder i noget undergrunds boom bap hiphop, men der bliver flirtet med forskellige genrer inden for elektronisk musik, så vel som rock. Det er en hård lyd med kant udover det sædvanlige, og vi har arbejdet meget ud fra følelser og stemning.
Det er en plade, man kan føle. Nogle steder er den alvorlig, andre steder er den trist og melankolsk, og igen er der steder, hvor der er fest og sjov. Men man kan føle den.
Tekstmæssig er der ikke noget der er tilfældigt. Der er tænkt over hver linje. Og for det meste har hver eneste linje et sprogligt twist, en dobbelt betydning, eller en skæv drejning der gør at man også ”læser mellem linjerne”, hvad enten det er et nummer pakket med punches eller et, der går efter at ramme og fange en følelse… Men det er svært at beskrive sin egen musik med ord. Så synes bare I skulle høre det i stedet!

Dansk hiphop er ude i en rivende udvikling med bred folkelig popularitet. Hvor skal Bumsestilen finde sin plads?
Swab: Der er ingen tvivl om, at det vi laver er hiphop. Men vi er ikke ude på at finde en bestemt plads i hiphoppen. Vi appellerer vel ligeså meget til alle andre, som kan lide god musik.

Hvorfor skal folk lige netop købe jeres album?
Swab: Hvorfor ik??
Thomas: Fordi de ikke vil fortryde det. Det er det I har ventet på, måske uden at vide det? Den er fuld af god musik! Og for at støtte musikere der har hjertet på rette sted, frem for den masseproducerede radiomusik. Så vi får mulighed for at udgive endnu mere musik.

Thomas T – Hvad kan vi forvente af dine tekster? – er det stadig punchlines-baseret eller er det blevet mere fortællende? Skriver du stadigvæk så gode rim, at du biter fra dig selv?
Thomas: Haha. Ja, jeg skriver stadig så fede linjer at jeg biter fra mig selv.
Jeg vil sige I kan forvente jer lidt af hvert.. Nogle af sangene er historiefortælling, andre er meget personlige sange, hvor nogen af mine nærmeste måske har syntes, at det har været lidt for meget. Noget er nærmest ovre i spoken word-genren, og andre er om opgør med musikindustrien og politiske standpunkter. Men der er stadig punchlines, der fejer benene væk under dig! En del af numrene handler også om kærlighed på godt og ondt.

Swab: Men stadig kan man sige at du har en punchline-relateret indgang til de mere seriøse numre.
Thomas: Det er nok rigtigt… Men er træt af at blive sat i bås som ”ham punchline-rapperen”. Der er meget mere til det end bare det, og det har der altid været. Men de der forventer punchlines vil heller ikke blive skuffede.

Beskriv jeres nye materiale med tre ord der begynder med B?
Thomas: Bomben, Blæret, Bragende, Balstyrisk, Betagende,… Bedst!! Var det ik 3?

bumsestilen2_int_10Hvad betyder hiphop for jer?
Thomas: Kreativitet
Swab: Det er som om, at det er er en religion, man er vokset op med. Men med tiden er man gået hen og blevet lidt ateist. Men man kan stadig ikke give helt slip på det, hehe.
Er der nogen andre danske hiphop-kunstnere, som I har ekstra respekt for og måske bliver en smule inspireret af?
Thomas: Jeg vil ikke sige, at der er nogen, jeg bliver direkte inspireret af nu om dage. Men der er masser som jeg har respekt for, blandt andet Stilen R profilen. Dem har jeg stor respekt for. Det var dem der viste mig, at man kunne rappe fedt på dansk, da jeg hørte et af deres demobånd i ca. 94. De bliver stadig ved og gør tingene på deres egen måde.

Swab: Enig, men vil også gerne tilføje navne som Sphaeren, Tue Track og Hvid Sjokolade.

Hvornår har I sidst haft optur over et dansk hiphop-album?
Swab: Analyse‘Broken picture’
Thomas: Jeg syns at M-cnatets plade er ren optur. Det samme med Dialektens, Sphaerens ’Ud af vagten’ og Khalerens ’Tuder og Høvding’. Men også Guldgruppens ’Se filmen’ og Kasper Spez‘ sidste plader var gode.

Hvad bliver I inspireret af?
Thomas: Jeg bliver meget inspireret af punkrock og reggae. Skateboard-kulturen som jeg altid har været en del af. Ellers er det menneskerne omkring mig og hvad der sker i hverdagslivet på godt og ondt.
Swab: Den mere alternative lyd. Som fx Def Jux, Rhymesayers og Anticon. Men egentlig mest andre genrer end hiphop. Og også en del 70ér psychedelic rock.

Hvis I skulle have gjort noget anderledes i jeres karriere, hvad skulle det så være?
Thomas: Det må være, at jeg tidligere skulle ha gjort den erfaring, at hvis man vil have tingene gjort ordentligt, så skal man gøre det selv. Der er sku ikke andre, der gør det for dig. Og andre har ikke de samme følelser for de ting man laver, som man selv har. Så der bliver ikke samme mængde hjerte lagt bag. Her tænker jeg ikke på det kreative, men mere de andre kedelige ting, som eksempelvis det forretningsmæssige, der følger med når man laver musik.
Og ellers kunne man måske godt have brugt lidt mere tid på musik og mindre på fest hvis man skulle tage et tilbageblik.
Swab: Skulle nok ha været bedre til at få noget mere musik ud og få afsluttet nogle flere numre.

bumsestilen5_int_10Hvilket album ville være soundtracket til jeres liv?
Thomas: Det er svært at nævne en. Men kan da nævne nogle plader der har betydet meget for mig.
Sublime‘Selftitled’, Funkdoobiest‘Wich doobie U B’, Aesop rock ‘Labour days’, Glue‘Seconds away’, Atmosphere‘Overcast’, NOFX ‘Punk in Drublic’, Minor Threat og Black flag. Der er mange!!
Swab: Det meste med Dj Shadow og Radiohead samt El-P. Massive Attack’Mezzanine’. Michael Simpson’Stille og urolig’. De to første album med Portishead.

Thomas: Ville du helst have et radio-hit eller vinde Fight Night?
Thomas: Det må være et radio-hit. Men det er ikke noget jeg vil gå for som sådan. Jeg ville aldrig gå på kompromis med min moral og etik omkring musikken for at folk bedre skulle kunne li det.

Hvor meget fylder musikken i jeres hverdag?
Swab: Alt det mine omgivelser tillader den kan fylde.
Thomas: Musikken er en del af mig. Så den fylder meget. Det er ikke hver dag jeg får noget fra hånden musikalsk. Det kommer mere i perioder. Men musikken er hele tiden i mine tanker.

Et par sidste ord til RapSpots læsere?
Først og fremmest vil vi sige tak for, at I har brugt lidt af jeres tid på at læse interviewet. Vi håber, at I vil støtte op om vores musik eller bare tjekke vores nye udgivelse. Og måske endda smide lidt penge efter det! Så vi kan komme i nul igen. Vi har arbejdet hårdt og længe på vores kommende udgivelser, og er selv meget tilfredse og stolte af de numre vi er kommet frem til. Så tjek det ud. Det kan være I kan li det!
Og tak til de folk der er med os, støtter os og har kommet til vores shows gennem tiden. Vi elsker jer!
Og ellers kan vi lige nævne at vi spiller release koncerter rundt om i landet i nærmeste fremtid:
Fermaten i Herning d. 19/3
Tobakken i Esbjerg d. 20/3
Loppen i KBH d. 26/3
Studenterhuset i Århus d. 2/4
Håber vi ses!!

’Ude af trit med flokken del 1’ udkommer den 23. marts som vinyl og download.

Skrevet af Jaycob 17.03.2010 arkiveret under Interviews |