03.07.2010

Roskilde 010: Daara J Family @ Cosmopol (fredag)

Klokken 19.00 var der i den grad dømt afrikansk hiphop i Cosmopolteltet. Daara J Family er en af de mere utraditionelle acts af slagsen, og det var da heller ikke mange, der havde fundet vej til det elektroniske telt. Faktisk var der kun 300 mennesker tilstede ved koncertens begyndelse, hvilket var et noget trist fremmøde i teltet med plads til 6.000 publikummer. Dette skræmte dog ikke Faada Freddy og N’Dongo D, der fra start satte gang i en tempofyldt koncert.

Flankeret af DJ med MPC (og airhorns), trommer og bas fik den lille crowd gang i danseskoene. Specielt ved den catchy ’Exodus’ fik de senegalesiske rapbanditter hænderne op. Det stod klart at Faada og N’Dongo er ekstremt dygtige rappers på fransk og specielt på modersmålet wolof. Der blev fyret lynende hurtige rim af, der dog nok ville være en anelse mere imponerende, hvis man var inde i wolof. Kemien mellem Freddy og N’Dongo var dog ikke til at tage fejl af. Hele showet var super tjekket sammensat, og publikum blev konstant revet med i anderledes former for crowdparticipation. Det var forfriskende ikke at opleve endnu en doven amerikansk kunstner, der mest af alt tænkte på weed og Henrock, mens han blot brøler, at man skal smide sine hænder op.
De medbragte musikere gjorde det glimrende – specielt trommeslageren. Men som det så ofte er med trommer, bas og dj, så ødelægger det altså en del af melodierne i musikken, så det derfor mest af alt lød som, ja – trommer og bas.

Hvad der dog gik ekstremt klart igennem, var Faada Freddy og N’Dongo Ds kærlighed til hjemlandet Senegal og Afrika. Publikum fik en noget atypisk hiphop-koncert. Selve musikken lyder som én stor pot pouri af hiphop, soul, reggae og dancehall, men tilsæt dertil afrikansk dans, der også bliver udøvet blandt publikum – der efterhånden sneg sig op på 700 folk – som går fra side til side og rykker crowden frem og tilbage 5-7 meter. Det var sgu rimelig vildt. Koncerten foregik oftest i et faretruende højt tempo, som momentvis dog gav plads til en puster og noget mere reggae-inspireret hiphop.
Det begyndte dog at sive ud med folk fra 19.45 af, men for den lille kerne fanget i Daara Js festlige greb, kunne end ikke de sædvanlige reklamer for nyeste album til salg på festivalen, skræmme dem væk. Det nye nummer ’Celebrate’ pressede stemningen endnu højere op, inden det så var slut efter en 70 minutter lang koncert – det er altså en glimrende længde på en Roskildeoptræden. Der skal lyde en stor cadeau til Daara J Family for festen, et endnu større til publikum med knald på, og et hovedryst af den forfærdelige fejlplacering.

4 ud af 6 spots

Foto: Kenneth Nguyen

Skrevet af Toobs 03.07.2010 arkiveret under LiveSpot |