04.07.2010

Roskilde 010: Den Sorte Skole @ Arena (fredag)

Roskilde Festival fylder i år 40. Det skulle fejres på behørig vis. Derfor havde festivalen inviteret Den Sorte Skole til at spille et to timers langt show, hvor musikken udelukkende skulle leveres af kunstnere der tidligere havde optrådt på Festivalen gennem festivalens levetid – klokken ringede ind til historietime.

Der har været tårnhøje forventninger til Skolens optræden på dette års festival. Og på sin vis indfriede LeBon, Aager Jæger og Langefinger disse forventninger, men på den anden side skuffede drengene også en anelse. Publikum var mødt talrigt op og de folk der havde ønsket en fest ud over det sædvanlige, fik fuld valuta for pengene. Men andre, der kom for at opleve Skolens fantastiske kreativitet og kendskab til musik, må have følt sig en anelse skuffet.

Den Sorte Skole havde ikke ændret deres set up fra sidste år. De trådte igen op klædt i sort, med deres seks pladespillere og tre mixere. Denne gang havde de dog droppet vinylerne, til fordel for Serato. Ganske forståeligt, da det gav dem mulighed for at spille live-Roskilde versioner af forskellige numre, der var med til at gøre deres set unikt. Showet var delt op i forskellige sektioner, der typisk blev startet af et stille og roligt nummer, for derefter at skifte tempo og gå over i noget mere eksplosivt og dynamisk. For eksempel startede hele koncerten stille og roligt ud, med et stemningsfyldt nummer af det danske syrerock-band Alrune Rod og ikke mange minutter efter, var tempoet blevet skruet i vejret gennem forskellige mix, og pludselig stod publikum og dansede til et remix af The Prodigys ‘Breathe‘. Et glimrende bevis på Skolens kreativitet.

Desværre var det ikke lige alle sektioner af det to timer lange DJ-set, der var lige så kreativt. Men når det fungerede bedst, var alle vist enige om, at tingene gik op i en højere enhed. Som da Kraftwerks ‘Wir sind die Roboten’ blev mixet over i Daft Punks ‘Da Funk’, fulgt af remixet af DJ Shadows ‘Organ Donor’ og til sidst en en blend med Beastie Boys’ ‘Intergalactic’ over Justice. Eller da ‘Sabotage’ med Beastie Boys blev mixet over i Becks ‘Loser’, så ‘Watcha want’, igen med Beastierne, for derefter at slutte af med RATM ‘Bullet in your Head‘.

Det samme gjorde sig gældende for de mash-ups der blev plads til. Men sådan var det desværre ikke hele tiden. Et par gange blev klassiske numre som Jeff Buckleys ‘Halleluja’ og Bob Marleys ‘No woman no cry’ serveret uden hverken at blive mixet ind eller andet spændende. Selvfølgelig gav numrene anledning til smuk fællessang og tændte lightere i vejret, men dette opvejer bare ikke, at numrene ikke blev brugt på den legesyge måde, der ellers kendetegner Den Sorte Skole.
Der var ingen tvivl om, at de tre djs gennem hele koncerten havde publikum i deres hule hånd, og de tog glædeligt imod, uanset hvilke genrer og numre der blev spillet. Således blev der slamdanset og sunget med på alt fra Slayers ‘Reign in blood’ og Kim Larsens ‘Blaffersangen’ til Underworlds ‘Born sleepy’ og New Orders ‘Blue Monday’.

Den Sorte Skole var med til at præsentere en bred vifte af kunstnere der havde optrådt på festivalen, gennem dens i alt 40 år. Via de numre de spillede, formåede de at give indtryk af, at det var nogle af nyere tids største musikikoner, der havde trådt deres ben på Roskilde Dyrskueplads. Hvis man skal sige noget negativt om deres udpluk af kunstnere, kan det hævdes, at de havde en anelse for meget fokus på kunstnere fra 90’erne og 00’erne, samt spillede deres største og sikre hits, frem for de lidt mere obskure og overraskende valg. Når det er sagt, kommer man dog ikke uden om, at Den Sorte Skole skabte en fest Roskilde sent vil glemme og fik folk til at danse til den lyse morgen, ikke mindst på grund af deres signaturnummer, ‘Svinemalkeren’. Personligt savnede jeg bare, at Skolen havde holdt lidt mere legetime.

4 ud af 6 spots

Foto: Kenneth Nguyen (klik og de vokser)

Skrevet af Johnny Lund 04.07.2010 arkiveret under LiveSpot |