08.03.2011

Marwan – ’Mennesker’ (album)

Den omdiskuterede rapper Marwan er ude med opfølgningen til sin stærke debut ’P.E.R.K.E.R.’ fra 2007. De par år der er gået har modet ham, og på ’Mennesker’ har han smidt nogle af gadens attituder, og er i stedet vokset med en positiv modenhed. Med Tabu i ryggen kommer man endnu tættere på ham.

Som statsløs palæstinenser har Marwan haft krig og politik tæt ind på kroppen, og det har til tider givet ham en hård medfart, men også nogle stærke meninger. På debuten var det perker-mentaliteten, der var i fokus, men det prædikat forsøger han nu at komme af med. I stedet er omdrejningspunktet ’Mennesker’ og familiens konfliktfyldte fortid, og det er en modenhed, der klæder ham. Det starter flot på titelnummeret, og fortsætter endnu bedre med den spændte ’Historien’, der er et langt ”vandfald af blod”. Her kombinerer Marwan sin aggressivitet og det kendetegnende flow med mere følsomme emner, som topper på ’Drama’. Det er fornemt komponeret af JO:EL og med et sprødt omkvæd af Cha-D reflekteres der over hans bedstemamas historier;

”Fra fest til begravelse/ Forældreløse børn, vejafspærringer og krydsforhør/ Glasset var fyldt og dryppede af undertrykkelse/ Blodudgydelse, vi var nødt til at flygte/ Hun sagde, valgte vi at blive/ Havde det jord bedstefar pløjede dækket vores lig/ Nogen drog mod øst, andre mod vest/ Syd, nord, for at starte på en frisk/ Men det er svært at give slip/ Bedstemama nynner trist/ Savner fortiden minder hun ikke vil miste”.

Marwan har virkelig rettet ryggen, og viser meget mere af sig selv og sine følelser. Her er familien et vigtigt element, og det kommer flot ud på ’Blod er tykkere end vand’, hvor JO:EL endnu en gang gør sig bemærket med en fængende produktion. Generelt er hele lydbilledet på ’Mennesker’ meget professionelt og rent, men det er jo efterhånden standard fra Tabu studierne. Rune Rask, Jonas Vestergaard, JO:EL og Troo.L.S. er alle på et højt niveau, og har skabt et afvekslende univers til Marwans tanker. Desværre har de også lokket ham på Selvmord-vognen med blødere sange om kærligheden, og det fungerer kun delvist. Det bliver simpelthen alt for meget og ude for kontekst, når Bai-D kommer indover med et kedeligt hørt-før-omkvæd på ’Du gør en rig mand fattig’. Her går det op i hvor-kom-det-fra-autotune og spøjse kærlighedserklæringer som; ”Jeg var druknet i ekstase/ Vi passer smukt sammen som blomster i en vase”.

Det bliver lidt bedre på ’Kærligheden & døden’ og ’Fri’, men falder igen ved siden af, når L.O.C. synger omkvædet ’På vej ned’, selvom Marwan her tekstmæssigt forsøger at hive den op. Det er bare ikke hans rigtige plads, når tempoet bliver for langsomt og lyrikken alt for blød – han skal i stedet ud med sin aggressivitet og særmærkede flow. Heldigvis så har han heller ikke mistet kontakten helt med gaden, som på ’Korrupte politi’ hvor han er mere hjemmevant, og ’Det går godt’ hvor der reflekteres over fremtiden. Desuden gæster Troo.L.S. også som rapper, sammen med Orgi-E, på ’Uden om systemet’, som må betegnes som et af højdepunkterne. For med et elegant og overlegent omkvæd og vers ”from overthere” maner Troo.L.S. alle de verserende rygter til jorden, om at han skulle være færdig med Tabu og dansk rap.

Marwans sprog er stadigvæk på gebrokkent dansk, men de grammatiske fejl er blevet strammet op. Det er også en af hans styrker, for udtalen af de svære danske gloser giver ham en charme og uspoleret autencitet. Han har mere at byde på end sin bad boy-attitude med sine spændende historier, der ligesom sin bedstemamas er lærerige. Det giver ham kant og gør ham til en vigtig og slagkraftig stemme i musikken og helt sikkert en rollemodel.

Der er sket meget siden debuten og voksenstilen er et overraskende flot trin op ad, som forhåbentlig når ud til et bredt publikum. Albummet er en rigtig god oplevelse. Selvom der dog er et par afvigelser, så er det som helhed en stærk præstation. Marwan skal have fire rigtig store spots, men også en påmindelse om at voksenlivet er krævende, og at det er der man beviser sit værd. Ind til videre er det nok til, at han skiller sig ud blandt ’Mennesker’.

4 ud af 6 spots

null

Skrevet af Jaycob 08.03.2011 arkiveret under Anmeldelser |