27.06.2011

Cas – ’Ud af intet’ (album)

Cas er en rapper, der aldrig rigtig har slået igennem. Siden debuten for mere end 10 år siden har han nu tre regulære albums, mixtapes, ep´er og et utal af diverse gæstevers på cv’et. Han har desuden opbygget sit eget pladeselskab Casino Records, men det store gennembrud er stadig ikke kommet. Det har han taget konsekvensen af, og kommer ’Ud af intet’ med et lille stilskifte.

Kendetegnene ved Cas´ stil har altid været hans små observationer og beskrivelser af storbyens skyggesider, men det er kommet mere i baggrunden nu. For denne gang forsøger han, at komme ud af baggårdenes mørke med et mere kommercielt udtryk, der skal bringe ham frem i lyset. Til denne mission har Cas allieret sig med den finske producer MGI, der bl.a. har arbejdet sammen med populære navne som 50 Cent, Akon og Justin Bieber. Hele lyden omkring albummet er professionelt og rent, og MGI har, sammen med to tracks af danske Kay & Ndustry, givet Cas nogle energiske og lettilgængelige beats, der er skræddersyet til det nye projekt.

Det er en svær balancegang mellem gadens hårde udtryk, og de mere bløde lyttervenlige numre. Det fungerer udmærket på ’Er du dyr at drikke billig?’ til clubben eller sommer-cruiseren ’Under solen’ med Szhirley. Det er dog en svaghed ved ’Ud af intet’ at den stikker ud i for mange retninger. For Cas har slet ikke sluppet taget i gaden, som på den hårdtslående ’Har gaderne lukket’ med det gamle crew KBH Kartel, eller når han spytter battlerim alene på ’Brandfarlig’;

”Du er helt blæst på cider/ Du er teenage-stiv, du er ikk´ gangster, du drengespejder/ Plus jeres damer vil eje mig/ For vi bliver stalket af hos, når vi er på tour ligesom turguider/ Du siger mit flow er beskidt, skal jeg feje dig?/ Ring til Ole Henriksen bed ham om at pleje dig/ Og alle de hadere hader at de ikk´ kan greje mig”.

Der er gået fire år siden sidste album, så man skulle tro, at Cas havde en masse på hjertet og udtænkt et nyt koncept, men der er ingen rød tråd. Han viser en klar fightervilje hele vejen igennem, og kæmper ihærdigt for, at få det til at hænge sammen. Det sker bare ikke, fordi det er en mærkelig blanding af track stilet til radioen som ’Adrenalin’ med Alex Ambrose eller ’Pengejagt’ med BMCK, og battle-blære numre som ’Halvt gud halvt dæmon’ og ’Ræser mod tiden’. Cas drukner simpelthen i de stort opslående produktioner, som han kun i glimt forvalter godt. Han bliver anonym, og det hele bliver generelt uinteressant, fordi han ikke har noget spændende at sige, når han ikke har et specifikt emne at holde sig til. Han har for travlt med at sammenligne sig selv med alle mulige, i stedet for at bruge sine analyseegenskaber og skabe sin egen karakter. Der er for mange linjer, der virker som om de er skrevet hurtigt i studiet lige inden indspilningen, så der ikke har været tid til efterkritik.

Derfor går det også bedre, når Cas holder fast i sin vanlige stil som på ’Mental Ghetto’ og til dels ’En tidlig synder’, der dog skæmmes af et lidt irriterende rent omkvæd af Seest. Til gengæld giver Imran og Sivas det hele lidt mere kant på ’Ingen kærlighed’, og er et friskt pust, på hvad der må betegnes som pladens bedste nummer. ’Se mig skinne’ med Jokeren er også ok, men det er et nummer, som man hurtigt glemmer. Det kendetegner faktisk ’Ud af intet’, for der er ingen overraskelser eller noget nyt, og det er hørt så tit før, at det overhøres – eksempelvis ’Spoler tilbage’ med Lizzie.

Man kan ikke rigtig kalde det et stilskifte, men kun et delvist forsøg. Produktionerne er for storstilede og prangende til, at han formår at bære dem hjem. Problemet med Cas er, at han aldrig bliver decideret dårlig, men han bliver heller aldrig rigtig god. Der efterlyses noget mod til at overraske og gøre noget uventet. ’Ud af intet’ vil nok fungere bedst som baggrundsmusik, fordi der mangler substans og sammenhæng. Der er intet galt i at tænke stort, men Cas har svært ved at finde den rigtige retning, og får svært ved at skille sig ud.

3 ud af 6

null

Skrevet af Jaycob 27.06.2011 arkiveret under Anmeldelser |