05.07.2011

Roskilde 011: Janelle Monáe @ Cosmopol (søndag)

img_7329Koncertåret har været forrygende på Cosmopol, og et af de absolut mest interessante nye navne, Janelle Monáe, var sidste navn på scenen for i år. Forventningens glæde ved at skulle se kvinden bag sidste års måske bedste udgivelse kunne dog meget let have resulteret i en skuffelse af de større.

Hvordan en koncert skulle kunne matche niveauet på ’The ArchAndroid’, var en anelse svært at forudse. Men så snart den unge sangerinde trådte på scenen ved en tour de force af en åbning med ’Dance or Die’, ’Faster’ og ’Locked Inside’ stod det klart, at det var en magisk oplevelse, som de trætte søndagsgæster på året festival ville blive en del af.

Med en kontrol, karisma og attitude man sjældent ser, styrede Miss Monáe slagets gang med hård hånd, og et band med fantastisk energi, liv og fremfor alt formidabel levering gjorde jobbet endnu lettere for aftenens hovedperson.
Mange af de mere rolig numre var strøget fra sætlisten, og det gjordes der egentlig klogt i. Til gengæld blev det så til indslag som ’I Want You Back’ med Jackson 5, og da de karakteristiske guitar- og bas-akkorder bragede ud af højttalerne resulterede det i en enorm fest blandt publikum. Og så kan man måske spørge om det er en anelse kliché at spille sådan en publikumsfavorit. Det er det selvfølgelig ikke, når man kan levere nummeret med en autenticitet og kvalitet, der havde gjort Michael Jackson helt rørstrømsk.

Gamle klassikere var dog ikke det eneste, som Janelle formåede at skabe en fest blandt publikum med. Jubelen blot ved de første takter til ’Cold War’ var enorm, og da nummeret for alvor satte i gang med de hæsblæsende trommerytmer, var publikum vækket tilbage til live efter det søvndyssende ’Mushrooms & Roses’.
Med en flot overgang til ’Tightrope’ med jubel, konfetti og alt muligt andet festivitas blev vi forenet i én stor dansende helhed, og Big Boi kunne godt lige have fået fingeren ud af starthullet og kørt fra eget show til Janelles for at give sit vers. Koncerten på Cosmopol var unægtelig sjovere, end hvad Georgia-rapperen havde præsteret et par timer forinden på Arena.

Det absolutte klimaks kom til sidst: ’Come Alive’. Nummeret med sin brutale og rå energi fik i den grad teltet til at koge, og da volumen fjernedes langsomt, var det tid til at få publikum endnu mere med. Fællessang og minsandten en ’Mike Skinner’ (at få hele menneskemængden til at sætte sig ned for derefter at eksplodere i en gigantisk fest igen) blev det til.
Her fik publikum kastet den allersidste kærlighed og energi tilbage til soulprinsessen, der igen gjorde sin entré på scenen for at takke publikum for et brag af en koncert. Svaret kom prompte fra de 7.000-8.000 fremmødte: Et tilsvarende antal hjerter formet af hænder kvitterede for aftenens kraftpræstation.

Janelle Monáe var trods skyhøje forventninger ikke en skuffelse. Hun var forrygende, fortryllende – mængden af superlativer er alenlang. I min hukommelse skal vi mange, mange år tilbage for en lignende koncert på dansk grund.

6 ud af 6 spots

Foto: Kenneth Nguyen (klik for større fotos)
Se flere i koncertgalleriet fra søndag

Skrevet af Toobs 05.07.2011 arkiveret under LiveSpot |