12.09.2011

Suspekt – ’Elektra’ (album)

Et af Danmarks bedst sælgende og mest respekterede hiphop-bands har kastet sit fjerde regulære album ud fra sumpen. Sidst vi hørte fra Albertslunds fineste eksportvare, var det med afstikkeren Selvmord, der delte vandene med sit blødere udtryk. Det såede en tvivl hos skeptikerne om Suspekt kunne vende tilbage til deres vanlige korstog fra 2007s ’Prima Nocte’. På ’Elektra’ er Bai-D, Orgi-E og Rune Rask hjemvendt med rendyrket ondskab, når de giver deres egen fortolkning af den græske myte.

Elektra-komplekset bliver brugt i psykologien som et begreb for en situation, hvor datteren går imod moren, og dæmoniserer hende, for i stedet at idealisere faren. Det tolker Suspekt selvfølgelig i den skumle og seksuelle retning, hvor der ikke overlades meget til fantasien. Titelnummeret ’Elektra’ er en dyster sag, hvor især Orgi-E er hjemmevant som den freudianske doktor. Bai-D supplerer ham perfekt, og er ligeledes helt i topform på den sleske ’Far gi´r en is’, hvor der ikke er tvivl om hensigten.

Udover eksperimentet Selvmord, så må Suspekt respekteres for aldrig at være gået på kompromis med deres stil, efter de har fået succes. De har da også roteret heftigt hen over sommeren med førstesinglen ’Klaus Pagh’ på diverse radiostationer og festivaler, og givet folk ”noget at pille i fissen over”. Der er aldrig blevet taget hensyn til nogen, når de hærgende ’Ruller tungt’. Man kan virkelig mærke, at Orgi-E er tilbage i sit vante element uden begrænsninger. Der er ikke mange, der kan overgå ham i at indsmigre sig med snuskede rim og originale metaforer om de intime sfærer, når Klam Fyr rigtigt folder sig ud. Han var den, der følte sig mindst tilpas i Selvmords emo-univers, men på ’Elektra’ er han nærmest ustoppelig, når Suspekt ’Brænder byen ned’; ”Jeg er genoplivet bedre end jeg har været i længere tid/ Frisk fra skræv smurt i kvindelig æggehvid´”.

Det autotunede omkvæd på ’The Valley’ skal dog lige accepteres, men det tilgives hurtigt, når emnet er hjemmeproduceret pornofilm. Den sætter sig fast som et potentielt nyt hit og den næste ’Kinky fætter’. ’The Valley’ indeholder også en diskret sample fra ’Sut den op fra slap’, og skal nok blive anerkendt.
Der er heldigvis meget mere at komme efter end vulgære drømmebilleder, da Suspekt stadigvæk kæmper med deres indre dæmoner. Her er Bai-D i en klasse for sig og en mester i mørke, snørklede tanker, som når han konspirerer på ’Parasitter’ eller tager væk fra det hele med ’Nyt pas’.
Der er ingen tvivl om, at Suspekt er hjemme i en verden, der er rå, beskidt og dyster. Der er dog sket ændringer, og drengene er blevet ældre, for der er blevet plads til en kvinde med hvidt garn til at synge omkvædet på den fornemme ’Helt alene’. Men der er ingen indvendinger, når Suspekt-modpolen Tina Dickow synger omkvædet fast i øregangene. Forskellen fra Selvmord er også, at der her ikke vises tegn på dårlig samvittighed eller angeren, når de for eksempel rapper om loyalitet på ’Vi ses i helvede’.

I baggrunden af Suspekt står Rune Rask, og han træder virkelig i karakter på ’Elektra’ ved at sætte helt nye standarder i dansk hiphop. Sammen med den danske komponist Frederik Magle er han taget til Prag for at indspille tre numre med det tjekkiske symfoniorkester Czech Film Orchestra. Det giver en helt ny dimension, og går op i en højere enhed, når det komplementeres med Bai-D og Orgi-Es stemmer. Rune Rask står til seks spots alene, fordi han perfektionistisk har kræset for detaljerne, så hvert eneste beat er unikt og nytænkende. Der bliver leget med inspiration fra triphop, trance og drum´n´bass, når han skaber suspekte, alvorsfulde stemninger. Det bliver taget til helt nye niveauer med den sindssyge ’Weekend-Kriger’, der river taget af, og Orgi-E dikterer;

”Lukker kæften/ På folk der er lige på og næsten/ Leverer det råt til de tosser, der sætter bål i festen/ Alt er godt, så vi får lidt ind under vesten/ Og sprøjter os vej gennem verden/ Til vi er færdig med den” – ”Du kan skylle dig selv ud i toilettet/ Held og lykke med at være til grin hvis du kan nøjes med det/ For du er for gammel til det pis/ Vi laver tanker til papir imens I andre laver tramper-hits”.

Proletarerne fra Vestegnen har taget det helt tilbage til rødderne. Suspekt-fans skal nok tage albummet til sig efter nogle gennemlytninger, for de har gjort det igen. ’Elektra’ er gennemført, helstøbt og fucking fængende. Rune Rask er i sin helt egen liga og uden tvivl Danmarks bedste hiphop-producer, fordi hans produktioner er så overdådige, hardcore og fornyende. Bai-D og Orgi-E er vokset som rappere, og leverer deres tanker med autoritet, så de store forventninger bliver indfriet.

6 ud af 6 spots

null

Skrevet af Jaycob 12.09.2011 arkiveret under Anmeldelser |