19.09.2011

Malk De Koijn – ‘Toback to the Fromtime’ (album)

Ni år. Så lang tid er der gået, siden vi sidst har hørt noget fra Malk de Koijn. Ja faktisk er der gået så lang tid, at mange helt havde opgivet enhver forhåbning om en gendannelse, lige indtil en mindre comeback-turné i 2009 genantændte en fanskare, der efterhånden har vokset sig langt større end de tre hovedpersoner nogensinde kunne have forestillet sig.

Den voksende fanskare, rejser dog ét grundlæggende spørgsmål, nemlig hvorvidt det overhovedet er muligt for Malk De Koijn at indfri de høje forventninger, som er opstået på kryds og tværs af deres brede fanskare, som efterhånden tæller gymnasieeleven såvel som familiefaren, der har fulgt gruppen siden dag ét.

Som udgangspunkt starter pladen helt fantastisk, først med det hårdtslående ‘Nalk’ som derefter bliver fulgt op af det energifyldte ‘5-Øres Ting’, som begge viser, at Malk er blevet ældre og mere reflekterende. Legen med sproget og det fantasifulde univers er i stadig i fuld effekt, men emnerne er langt mere alvorlige og det er fra starten af tydeligt, at albummet i høj grad er lavet til dem som har fulgt og er vokset op med Malk de Koijn fra starten af. Familie, samfundstilstande, menneskesyn og nostalgi fylder en stor del af pladen, og der stilles generelt store krav til lytteren, hvis denne virkelig ønsker at fordybe sig i tekstuniverset.

Produktionsmæssigt kan der ikke sættes en finger på pladen. Det er efterhånden selvsagt, at der er kælet for detaljerne, når det kommer til projekter som involverer Tue T eller Blæs B, men der skal dog heller ikke lægges skjul på, at der mangler en del af den spontanitet og eksperimentering, som gjorde deres to øvrige plader så specielle. I den forstand er det i høj grad ærgerligt, at det ikke føles som om, at der gået lige så meget energi i det musikalske, som i tekstuniverset.

De tekstmæssige aspekter og den manglende eksperimentering på den musikalske front, gør desværre at albummet enkelte steder kommer til at fremstå lidt kedeligt og meget langt. Det er virkelig en skam, for man har sådan lyst til at give sig helt hen til deres univers, men det kræver alt for megen tålmodighed at nå hele vejen fra A til B, uden at komme til at hoppe mentalt fra.

Når tingene fungerer, så fungerer de til gengæld fantastisk godt. Således er ‘Klap Din Hotdog’, ‘En Gang’ og ‘Sjabang’ suveræne eksempler på, at Malk De Koijn virkelig er 3 bananer, som ingen kan nå, når både produktioner og tekst går op i en højere enhed, og man virkelig får muligheden for at lade sig suge ind i deres univers.

Som helhed er albummet virkelig godt skruet sammen, men med dét sagt, så er det bestemt ikke alle som det vil appellere til. Det kræver tålmodighed, måske mere end deres foregående udgivelser, og jeg savner en lige så legende tilgang til det musikalske, som det tekstmæssige. Med det sagt, så er ‘Toback to the Fromtime’ et fint kapitel i Malk De Koijn-trilogien, og et som vidner om en vækst og modenhed, som i hvert fald vil falde i god jord hos et ældre publikum, der i høj grad har fulgt og levet side om side med Malk De Koijn. Resten vil måske have svært ved at hengive sig til pladen, og må i stedet søge tilbage til ‘Aberdeen’ eller ‘Sneglzilla’ for at få deres skud Malk De Koijn.

4 ud af 6 spots

Skrevet af SPOL OP! 19.09.2011 arkiveret under Anmeldelser |