04.01.2012

Bumsestilen – ’Ude af trit med flokken’ (album)

’Ude af trit med flokken’ er et todelt værk, hvor første del udkom i 2010 på vinyl. Anden del er nu på gaden samtidigt med en samlet cd-version med et par bonusnumre, der gør det til en langspiller på tyve skæringer. Bumsestilen har altid kørt deres eget ræs uden at følge en bestemt opskrift, og er stadig kørende på kærlighed til musikken.

Bumsestilen vandt den hedengangne konkurrence DM i Dansk Rap i 1999. Dengang var rapperen Busse også inkluderet, men her over 10 år efter er det heldigvis kun Thomas T, der er talerør for gruppen. Swab er produceren bag, der bevæbnet med sampler, synthesizere og behændige cuts, har skabt en rå og varierende lyd. Det er på lydsiden, at Bumsestilen har udviklet sig mest henover årene. I forbindelse med den samlede cd-version har musikken fået en moderne optimering, hvor Swab leger med forskellige inspirationskilder. Det er blevet mere råt, og selvom det er et langt album, så er lyden afvekslende med eksperimenter fra rock, punk, reggae og et stort elektronisk strejf. Swab har fået licens til at gå hele vejen, og det udnytter han, men indimellem også lidt for overgearet.

Thomas T er manden på mikrofonen, og han sørger for at holde Bumsestilen helt nede på jorden uden at blive alt for højtravende. Han har altid været en rapper, som var underholdende at lytte til, fordi hans varemærke var en garanti for humoristiske punchlines med selvironi og ydmyghed. Han er stadig en slags stand-up rapper, der kan få folk til både at nikke med nakken og trække på smilebåndet. Når Thomas T folder sig rigtigt ud på de battle-punchlines baserede tracks, så topper ’Ude af trit med flokken’ som på ’Psyko funk’ eller ’At være’;

”Jeg kan ikk´ synge, men jeg giver jer en opsang/ Det er Thomas T, jeg er verdensberømt i hvert fald i min opgang”. – ”Nu om dage vil de fleste rappere hellere blive set end hørt/ Det er sex, vold og stoffer, det er mærke-tøj og lækkert hår/ Eller er rap nu om dage bare en joke jeg ikk´ forstår?”.

Eller når Swab brillerer med et fængende beat på ’Bakkens top’, og Thomas T dropper flere underholdende punchlines;

”Det er Bumsestilen, ingen kan flowe tighter/ Jeg er ikk´ tabt bag en vogn, det er mig, der er co-driver/ Har knap råd til bussen, men jeg er godt op at køre/ Hvis mit rap det er noget lort, så har I lort i jeres ører”. – ”Rap-musik er ligesom fisse, man bør vide, når man skal trække sig”.

Hans tekster er interessante, fordi han næsten altid har et lille sprogligt twist eller en humoristisk vinkel, der giver sangen noget ekstra. Han balancerer på en linie mellem direkte battle-blær til mere Piet Hein-agtige små aforismer, når han reflekterer over livet. Det sker f.eks. på ’Livet stinker’; ”så jeg holder mig for næsen”, eller med et ’Hoved fuld af stress’”Prøver på at drukne mine problemer, men de kan svømme”. For Thomas T vil nok ikke sættes i en punchline-MC kategori, så han har helt sikkert bevidst forsøgt at sprede emnerne for at vise, at han kan mere end at være en blærerøv. Emnemæssigt er det en god blanding mellem fest og ballade og mere modne og personlige tracks, der dog alle er mere eller medmindre punchline baseret.

Det er battle-blær numrene, der er Bumsestilens stærkeste side, men variationen gør, at de også bevæger sig over historier om livets besværligheder på ’Skridt for skridt’ til problemer med kvinder på ’Tøzer’ og ’Dronningen af rendestenen’. Der køres videre til en kritik af de såkaldte politiske rappere på ’Korthuset’ og musikindustrien på ’Ugens uundgåelige’. Thomas T holder stilen helt ind til benet, men hans lidt oldschool flow og ensformige stemmeføring bliver lidt anstrengt hele pladen i træk.

Til gengæld er der et glædeligt genhør med Sphaeren’Overset undervurderet’, og Supardejen medvirker alene på ’Lad det drop’. Her har Swab sammensat en skæv og rocket produktion der passer til Dejen, der også stadig forstår at gøre sig til på et track. Der bliver desuden flirtet med reggae sammen med Kong Salami’Kammerater’, der er med til at afslutte det hele glimrende.

Bumsestilen skal have respekt og især Thomas T for stadigvæk at levere på mikrofonen. De er ’Ude af trit med flokken’, fordi de stadigvæk formår at gøre sig bemærket i mængden. Der er måske ikke de store overraskelser eller fornyelser, men det er solidt håndværk fra den gamle skole. Forventningerne bliver indfriet i det fuldendte projekt, der ikke skuffer deres fans.

4 ud af 6 spots
null

Skrevet af Jaycob 04.01.2012 arkiveret under Anmeldelser |