06.07.2012

Roskilde 012: Blitz the Ambassador @ Cosmopol og The Abyssinians @ Odeon (torsdag)

dscf2955Efter en halv times singalong-klaphop med Wiz Khalifa torsdag aften var det vederkvægende med noget mere hårdtpumpet soul on the one. Det leverede ghanesiske Blitz the Ambassador på nærmest insisterende vis.

Med et velspillende liveband i ryggen fyrede han op under en rigtig torsdagsfest, der bevægede sig mellem James Brown-afledt soul og Golden Age hiphop. Blitz’ register lå som oftest i dobbelttempo, fremført næsten råbende. Ikke særligt sofistikeret, men effektivt og sindssygt energisk. Publikum kvitterede i

animeret stil — en Roskildecrowd når den er bedst.

Det blev også til et par crowdpleasers: en tur gennem firsernes og halvfemsernes hiphop-klassikere — fra ‘The Choice Is Yours’ til ‘Welcome to the Terrordome’ — på en bund af Chic’s ‘Good Times’ med baslinien fra The JBs‘Pass the Peas’ lagt oven på i refrænet, samt true school-klicheen, hvor DJen skal hyldes som hiphoppens grundlag — her veloplagt afviklet med overbevisende mundscratch fra Blitz, der netop ikke havde en DJ på scenen.

Det forekom denne lytter, at værdien i Blitz’ musik hovedsagligt ligger i hans energiske optræden, snarere end i selve materialet, der i længden fremstod en anelse simplistisk og ensformigt. Men en fest, det var det.

Og for dem der havde fået nok, var der heldigvis hjælp at hente, da The Abyssinians gik på ovre på Odeon-scenen, tre kvarter efter Blitz. Reggae-legenderne kom og skar kagen for med et imponerende solidt og skarpt orkester. Hovedvægten lå på deres allermest klassiske materiale som man finder det på debutalbummet ‘Satta Massagana’, som vi fik i noget nær sin helhed.

Bernard Collins’ stemme er blevet ældre og hans harmonier med Donald Manning og David Morrison lød en anelse svækkede i forhold til de versioner gruppen skar sidst i tresserne og halvfjerdserne, men sådan er det jo. Det største problem med koncerten var, at den var programlagt torsdag aften, i stedet for for eksempel søndag eftermiddag, hvor gruppens smukke, tungt svingende, kontemplative musik var kommet mere til sin ret.

Blitz the Ambassador, Cosmopol, torsdag
4 ud af 6 spots
spots


The Abyssinians, Odeon, torsdag
4 ud af 6 spots
spots


Foto & Video: Klaus Køhl (se mange flere i linselusen fra torsdag)


Skrevet af Mat 06.07.2012 arkiveret under LiveSpot |