09.07.2012

Roskilde 012: Specktors @ Cosmopol (lørdag)

img_9018Klokken 03 om natten til søndag, blev det ellers så solbeskinnede Cosmopoltelt i Roskilde forvandlet til en satanisk slagmark for amagerkanske galninge. En blodrød skærm lyser op på scenen, og små dæmoniske skygger popper frem. Festivalpublikummet er helt oppe og ringe.. Og senere kom Medina endda forbi.

Specktors går på scenen, og inden længe brager ’Bo$$’ ud af højtalerne. Nummerets Dirty South-lyd virker på crowden, som fælgrens på et bål – folk går helt amok. Himlen er sort, fadøllene gyldne, og duften af ristet cigaret spreder sig blandt publikum. Det er en gruppe sjældent unge mennesker, der har holdt branderten kørende denne sene nattetime, for at klemme de sidste magiske dråber ud af årets festivalpapvin.

Glowsticks i alle farver flyver rundt i teltet og ramler ind i gruppens rå, skøre og ofte helt sorte tekster, der sætter smil på masser af folks læber. Folk elsker dem sgu, men lad os bare være ærlige: Specktors består af det, man med en direkte tone kan kalde amatørrappere, der hverken mestrer teknik eller flow i en specielt imponerende grad. Og da slet ikke til denne koncert.
Men det er heller ikke rigtig det, som er det vigtige her. Det er en kæmpe, kæmpe fest, der bliver udløst fra scenen og ender i crowden, og så er det mindre vigtigt, at det ikke er hele tiden, at rappen følger beatet. Produktionerne holder faktisk langt hen ad vejen, og lyrikken er ofte groteskt underholdende. Tag bare ’Jeg har det for vildt’, som langt de fleste danser igennem på. Her gentager en nedpitchet stemme titlen på tracket, mens rapperne slynger om sig med en lyrik, der er svær at kalde specielt poetisk:

”Hvordan kan jeg have det så vildt? / Jo – det ka’ jeg snildt”.
Det er satme komisk, på den der tonserstilede Roskilde måde.

Pato Siebenhaar, der har en stor aktie i Specktors-drengenes karriere kigger forbi til et vers over lækre, elektroniske toner. Vi får et kærlighedsnummer, hvor rappen bliver leveret over beatet til Luniz’ 90’er-klassiker ’I Got 5 On It’.
Og så er det direkte videre til sangen om den helt specielle Specktors-dans, ‘Honningkrukken’. Det er noget med, man skal forestille sig at holde en honningkrukke med den ene hånd, mens man ‘dypper’ med den anden. Arrmen, jeg er mundlam. Det her er jo hysterisk.
Hele koncerten kulminerer, da ingen ringere end Medina kigger forbi for at synge et par linjer på gruppens største hit ’Lågsus’. Det fornemme besøg er vistnok sat i stand af gruppens manager, der åbenbart har et netværk man ikke bør fucke med. Overskudsagtig gæsteoptræden, må man sige.

Præcis 60 runde minutter tog det drengene at voldtage Cosmopol, inden fyrværkeri bragede op på scenen. Uanset hvad man måtte mene om musikken var Specktors-festen en dejlig form for nattevildskab, som intet andet hiphop-navn på Roskilde har givet os i år. Det er simpelthen luksus med å-g.

4 ud af 6 spots


Foto: Kenneth Nguyen (klik for større skud og se flere i koncertgalleriet fra lørdag)

Skrevet af Falco Lamb 09.07.2012 arkiveret under LiveSpot |