10.07.2012

Roskilde 012: DJ Static & Co @ Arena (søndag)

img_9324Søndag nat. Efter dagens løbende sortering af får fra bukke, var der kun de hardcore festivalgængere tilbage, da Arena traditionen tro skulle lægge telt til årets afsluttende fest. Der var i år lagt op til en sand folkefest, og her menes ikke kun nede blandt publikumsrækkerne. Oppe på scenen skulle ikke mindre end 80 personer nemlig være indblandet i de musikalske løjer. Omdrejningspunkt for hele spektaklet var en af Danmarks absolut bedste pladevendere, den altid trofaste DJ Static.

Aftenens optræden fungerede som en livefremførelse af DJ Statics nye album ’Rolig under press’. Temaet kan på den måde sammenlignes lidt med de album-opførelser, som Rock The Bells-festivalen har arrangeret de seneste år, dog med den undtagelse at der i Statics tilfælde er tale om en direkte urpremiere af et helt album, hvilket gjorde aftenens optræden ekstra spændende. Mens et nedtællingsur langsomt tikkende ned til showstart på storskærmene, spredte der sig for hvert slag en forventningsfuld stemning blandt publikum.

Skønt Static er en DJ, der med sine to pladespillere kan spille det meste op, havde han i dag valgt at kalde det tunge kavaleri ind med Blood Sweat Drum’n’Bass band, der bestod af et liveband tilsat kor og en imponerende blæsersektion. Allerede i showets intro blev det klart, at dette band bestemt kunne spille, med imponerende live-udgaver af blandt andet af ’Keep It Thoro’ og ’Boom’.
Generelt fik de forskellige produktioner et mere organisk præg, der fungerede perfekt til livefremføring fra de forskellige artister. Derudover gav den store hornsektion aftenen en højtidelig fremtoning, hvor mange af numrene fik en mere majestætisk indpakning. Udover bandet havde Static også sangeren Temu med, der som en tro væbner stod ved Statics side igennem hele showet.

Meget passende var koncertens første rapper Statics gamle partner-in-rhyme Nat-Ill, der på overbevisende manér fik skudt festen i gang. Herefter fulgte et fuldstændigt hæsblæsende arrangement, hvor en lind strøm af imponerende artister, der vil være for omfattende at nævne her (læs hele den planlagte spilleplan her) på tur gik op og rockede scenen. Med nye kunstnere på scenen til hvert nummer, burde det være umuligt at kede sig, og det blev der heller ikke noget af denne aften.
Skal der udvælges nogle højdepunkter, hvilket er svært, da der under showet ikke var én dårlig optræden, må der først nævnes Jooks og Orgi-Es fantastiske ’Det min’, hvor især den klamme fyr fra Suspekt brillerede. Af andre mindesværdige øjeblikke, var blandt andet den magiske ’Home’ fremført af Promoe, Maria Timm og Temu, den langsomme og tunge ’Flashy’ med den altid underholdende Magermayn, samt den overraskende ’Alle Jeres Løgne’, hvor en ondsindet tuba agerede brølende bas til Wafandes overbevisende levering.

For at skyde lidt pusterum ind i mellem den tilsyneladende ustoppelige strøm af gæstekunstnere, var der givet plads til nogle små mellemspil, hvor DJ Static blandt andet fik lov til at vise, hvorfor han er betragtet som en af de absolut bedste scratch-djs herhjemme. Derudover gav de små pauser også bandet mulighed for at folde sig ud i nogle fortolkninger, hvor et virkelig smukt tribute til A Tribe Called Quest, samt et spændende mix af ’I Need The Euros’ (I Need A Dollar-version) og Notorious B.I.G.-klassikeren ’Juicy’ var højdepunkter. Mellemspillene fungerede perfekt til at give publikum en lille pause i en koncert, der mildest talt var mættet på indtryk.
Der blev dog ikke kun slappet af i pauserne, hvilket var tilfældet, da Blacc Els ’Do It’ blev mikset over i et ‘Apache’-inspireret beat, hvorefter breakdance-kollektivet Familia Loca samt koncertens altmuligmand Temu fyrede den af i ren Wild-Style-ånd.

Aftenens line-up var primært en dansk affære, og aftenens internationale navne kunne koges ned til to. Den første er den tidligere nævnte svenske Promoe, men som et uannonceret es i ærmet blev der også fremført et nummer med Nat-Ill og Pharoahe Monch, der var med på storskærm. Måske det eneste sted, hvor man kunne sætte en lillebitte finger, da det mest af alt virkede som et gimmick for at vise at ”vi skam også kan få amerikanere med”.
Det skal dog ikke ligge den kære DJ Static til last, der denne aften fik leveret et helt fantastisk show, der fremviste den varierede stil, som Static bemestrer med lige dele hiphop, soul og reggae. Lyden er som altid svær i Arena, men fra undertegnedes placering gik stemmerne klart igennem, og livebandet og pladespillerne gik op i en højere enhed af hårdtslående, fyldige beats.

Som sidste skud i pistolen trådte Jokeren ind på scenen til lyden af et Darth Vader-åndetræt, hvorefter førstesinglen ’Chefpikken’ blev fremført. Herefter kom samtlige artister op på scenen til lyden af det klassiske ’900 number’-beat og der udbrød en mageløst cypher, der sendte tankerne tilbage til de store Arsenio HallRaske Penges ’Original Bang Ding’ hvor Pato var med oppe og larme i mikrofonen, samt Orgi-Es ’Singlepik’ hvor to nøgne mænd kom op på scenen og viste deres eftersigende ungkarle-kønsdele frem.

Der kunne siges meget mere om aftenens fantastiske optrædener, dog ikke et eneste ondt ord, så derfor kan det vel ikke være mere end retfærdigt at koncerten får absolut topkarakter. DJ Static fik med et fabelagtigt show skabt et uforglemmeligt øjebliks dansk hiphop-historie, hvor man aldrig fik en chance for at kede sig. Med en imponerende forsamling af dansk rap-elite, der mest af alt så ud til at have det sjovt oppe på scenen, blev festen et faktum, og hele showet satte et perfekt punktum for årets Roskilde Festival 2012. Tak for i år!

6 ud af 6 spots

Foto: Johan Spanner
(klik for at glugge i større størrelse – naviger med piletasterne)

Skrevet af Svensker-Martin 10.07.2012 arkiveret under LiveSpot |