07.07.2013

Roskilde 013: Den Sorte Skole @ Arena (fredag)

mg_2060Igen stod Den Sorte Skole klar i Arenateltet som de havde gjort tre år tidligere, hvor de leverede den ultimative hyldest til Roskilde Festival. Fredag på Roskilde Festival 2013 var det dog ”eget” materiale, der skulle spilles. Denne gang med en mand mindre på holdet end tilfældet havde været i 2010.

Den Sorte Skoles seneste opus har i høj grad delt vandene. Nogle har udråbt den til et mesterværk, mens andre helt har dømt den ude, da de ikke synes at have fået en ny Svinemalker. At dømme ud fra den fremmødte mængde af mennesker virkede det dog til, at der ikke er mange i den sidstnævnte kategori. Allerede fra de første violinstrøg, der åbner ’Lektion #3’, og dagens koncert, klappede publikum taktfast.


Fordelen ved at lægge sit album til gratis download er, at publikum har rig mulghed for at have lyttet til pladen og de derfor ved hvad de får. Således havde DSS også fået luet ud i de værste ”Spil Mere Strøm!”-tilbåb og andre malplacerede kommentarer. Det var ’Lektion #3’, der var i fokus. Dette betød dog ikke, at vi fik hele pladen fra start til slut, som den lyder på skiven. Udover rækkefølgen på de forskellige tracks var ændret, havde Skolen fundet tid til at erstatte nogle af de mere stille sekvenser af ‘Lektion #3‘ med nye sektioner der egnede sig bedre til en fredag aften på Roskilde. Disse ”overraskelses-momenter” var med til at sætte ekstra skub i koncerten, som fx. da elementer fra Portisheads ’Machine Gun’ mashet op med en lækker musik gjaldede ud af højtalerne.

Man kunne have frygtet, at et dj-show på lige godt syv uden deciderede hits eller klassikere ville have svært ved at kunne begejstre publikum i længere tid og særligt at så gennemført album som ’Lektion #3’, der om noget kræver fordybelse. Men for Martin Højlund og Simon Dokkedal lykkedes det i allerhøjeste grad at få folk til at glemme de står midt på en mark i Roskilde og sende dem på en rejse hvor de dansede og vred deres kroppe til Bollywood-rytmer krydret med afrikansk jazz og tung blues. Fremragende bevis på, at Den Sorte Skole kan rocke og tryllebinde Roskilde, uden at skulle spille musik crowden kan synge med på eller det som de tror de gerne vil have.


Uheldigt for DSS var det, at de fine visuals lavet af Dark Matters ikke var på fra start af showet, men kom på en gang i mellem. Dette var ærgerligt, da de folk der før har overværet en fremførelse af ’Lektion #3’ ved hvor imponerende de er og hvor godt de klæder musikken og samtidig er med til at fastholde lytterens fokus.

Hen mod slutningen af koncerten begyndte folk så småt at sive ud. Årsagen til dette skal nok findes i, at Rihanna var næste artist på Orangescene og folk ville sikre sig en god plads til hendes show. Trods det fortsætte Skolen ufortrødent deres set og kan ikke andet end være stolt af deres præstation.

5 ud af 6 spots
5spots

Foto: Kenneth Nguyen

Skrevet af Johnny Lund 07.07.2013 arkiveret under LiveSpot |