06.08.2013

‘Steel Stories’ (bog)

Steel storiesSteel Stories‘ er en ny graffitibog, med fokus udelukkende på skrivernes ”vildeste, sjoveste eller bare mest langt ude historie” fra et besøg i yarden. En fantastisk idé, hvor alle os der ikke har evnerne, nosserne eller lysten til at male tog, kan få et indblik i stemningen før, under og efter en graffitiakrobats forsøg på at fuldføre sin mission.

Gennem de sidste år er der blevet udgivet flere danske bøger, der omhandler graffiti. Nogle af de bedste og mest ambitiøse er ‘Will I Go to Hell for This‘ og Skrivere – København 1984-1987, der begge har en skarp vinkel og holder en stringent tematik. Fælles for bøgerne er, at billedsiden har været formidable og det bærende element i bøgerne. Den nye bog, ‘Steel Stories‘ har en anden agenda. Her er det skrivernes egne historier, der sættes under lup. Historier om det, der går forud for et fedt panel eller en whole car. Men hvordan fungerer det at rette opmærksomheden mod vejen til målet, frem for selve målet?

Bogens 30 spraycan stories, der kommer i tilfældig rækkefølge, er ikke delt op efter nogen tematik og fortælles af skrivere som fx Dias, Mins, Wasp og Iger. At dømme ud fra fortællingerne, har skriverne fået frit løb – uden nogen form for censur eller redigering – andet ville også være forkert. Skønt helten i hvert eventyr er graffitimaleren, bliver læseren også præsenteret for fortællinger, hvor alt ikke går efter planen, og maleren udstiller sig selv. Her er historier om flinke kontrollører, der ser gennem fingre med hashrygende passagerer, dumme politifolk, skrivere, der hænger fast i hegn med tøj eller legemsdele og hopper i søer for at undgå at blive taget, og vagter der får tæv.

Beretningerne er desværre af svingende kvalitet og kommer i længden til at blive lidt for enslydende. Der mangler noget variation og nogle flere overraskelser. Historien om, hvordan endnu en skriver har løbet fra Erling, gemt sig under en busk og derved undgået at blive taget, bliver fortalt på mange forskellige måder og kun med få afvigelser og små ændringer. Endvidere lider mange af anekdoterne under, at de oftest er fortalt på lige godt en side og aldrig helt når at udfolde sig. De lange historier er som regel derfor dem, der formår at indkapsle atmosfæren i yarden bedst og give et indblik i hvilke forholdsregler, skriverne tager. Her føler læseren den paranoide fornemmelse og pumpende adrenalin en maler konstant har, når han først skal hoppe over et hegn, ned til togstammen og med stor behændighed udføre sit maleri for derefter at blive opdaget, jagtet og hoppe ind og ud af haver for at undslippe lovens lange arm. Her fungerer bogen rigtig godt, men desværre er der for få af disse passager.

Hvor skrivernes fabler delvist kommer til kort i udgivelsen, fungerer billederne i bogen eminent og må siges at være tæt på dens største aktiv. Lækre billeder, der tager sig godt ud i størrelsen 30×24 cm. De fungerer glimrende som supplement til røverhistorierne, dog er billederne ikke fra beretningerne eller de omtalte dekorerede togstammer. Faktisk er det knap en håndfuld af bogens mange billeder, hvor der optræder graffiti på. Overvægten af fotografier er derimod stemningsbilleder fra yarden, af toge eller personer, der skal til at brage op. Spøjst når det egentlig er en graffitibog, men omvendt er det med til at holde fokus på skrivernes historie. Man kunne dog med fordel have valgt at inkludere billeder, der direkte relaterer til de omtalte fortællinger – pieces, tags, yards etc. – fremfor ”tilfældige” billeder.

Steel Stories‘ er med til at vise, at graffitihistorier kan være en særdeles underholdende størrelse, men det kræver, at historien bliver fortalt med stor indlevelse og passion eller mere detaljeret, end tilfældet ofte er. Når anekdoterne kun er på en sides penge, ender de hurtigt med at blive trivielle, hvis man som læser vælger at læse lidt over en håndfuld af disse i streg. Historierne ville med garanti have fungeret bedre, hvis de var blevet læst op, som tilfældet var med Stylus Forces ‘Da Jeg Var I New York‘ – denne opfordring er hermed givet videre. Alternativt kunne man med fordel have inkluderet et soundtrack med bogen, der kunne være med til at skabe stemning, når man læser bogen, som tilfældet var med det hedengangne graffitiblad Copenhagen Trains

Bogen er udgivet på forlaget Outsiders Underground Productions og kan købes på/i Runforcover.dkFresh ConnectionAlisUndergrundenLe FixSpottetCityardThe EssenceCafe Den Lille RødeGolden Ink Tattoo. Vejledende pris er 299.95 kr.

4 ud af 6 spots
4spots

Ps. Man kan med fordele smide følgende playliste på, når man skal give sig i kast med bogen!

LoopTroop – ‘Spraycan Stories

KRS-ONE – ‘Out for Fame

Artifacts – ‘Wrong Side of the Tracks

Mayhem Lauren – ‘Got the Fever

LoopTroop – ‘Ambush in the Night

Company Flow – ‘Lune TNS

Stile R Profilen – ‘Bomber Byen

J Walter Negro & the Loose Jointz – ‘Shoot the Pump

Skrevet af Johnny Lund 06.08.2013 arkiveret under Anmeldelser |