31.10.2013

S!vas – ‘d.a.u.d.a.’ (ep)

sivas coverS!vas har rappet i mere end et årti, og har i de seneste år gjort sig positivt bemærket i flere forskellige sammenhæng. Nu er det så endelig blevet den dansk-iranske rappers tur til at udgive sin egen debut. ‘d.au.d.a.’ er en ep med fem stilsikre tracks fra en livsnyder, der taler fra gadens rå beton. S!vas har genopfundet sig selv, og træder i karakter med et gennemført koncept.

‘d.a.u.d.a’ er slang for at fyre den af og gøre tingene hundrede procent, og man må sige at S!vas har udviklet sig og fundet sin stil. Ep´en er skrevet og produceret i samarbejdet med makkeren Reza, og de er stærkt inspireret af dirty south-lyden fra de amerikanske sydstater med rappere som Rick Ross og 2 Chainz. Det er hårdt-pumpende vibes med en afslappende cruiser-stemning, hvor der kun bliver puffet “ganja der larmer”, og pengene bliver lavet sort. Der er ikke meget tilbage af S!vas´ tidligere aggressive rapstil, men i stedet er det tilbagelænet og afstressende. Det er nytænkende, og S!vas formår at skille sig ud i mængden af danske rappere med en anderledes tilgang til musikken.

Rezas produktioner er imponerende stilsikre og stemningsfyldte, men man skal dog lige vænne sig til de mange vokaleffekter, der er tilsat S!vas´ stemme, så den næsten er uigenkendelig. Det kan i starten virke voldsomt, men med hans tyk-drivende accent er han helt cool i sin fremføring. Man kan ane en erfaren selvsikkerhed, når han leverer sine tekster, som først kan virke meget kryptiske, fordi de er proppet med slang og selvopfundne ord, men helheden er behageligt tillokkende. Stemningen fanges allerbedst på cruiser-nummeret ‘Araba’ og når han sammen med Hans Phillip går underdække på ‘Tonede ruder’:

“Prøv hør, para snakker så det er bedst at lukke sin mund/ De siger tid er penge, vi sætter pris på hvert sekund/ Der er intet drama under middagssolens lilla skær/ Livet er en femme fatále, og tro mig det er en kold affære/ Det er så´n det er / Har min solbriller på holder mine øjne kamoufleret fra jer/ Vil ikke fortælle historier, stilheden fortæller mere/ Ryger til vores brandalarmer synger ud i atmosfæren.”

S!vas har en tåget levering, hvor han i stedet for at fare frem med rim-trusler hellere læner sig tilbage med et autotunet omkvæd. På trods af lige lovligt mange sætningsgentagelser, så er det alligevel fængende, når han sammen med Gilli flyder ‘d.a.u.d.a.’ på titelnummeret. Både ‘Kbhavana’ og ‘Markering (Hæld op)’ lider dog lidt under samme problem, da for mange gentagelser gør det lidt trivielt i længden. Det ville sikkert fungerer bedre, hvis man er “faded på noget Bangladesh”, men det bliver indimellem meget monotont. Desuden er de mange vokaleffekter på S!vas´ stemme ofte med til at forvrænge den så meget, at det kan være svært at fange ordene. I forvejen er hans tykke accent og slangudtryk med til at sløre udtalen og lyrikken, så man kunne sagtens efterspørge en ordbog som understøttelse. Det har S!vas imidlertid tænkt på, og meget originalt har han fået specieldesignet en app, som kan hentes helt omkostningsfrit i App Store, hvor alle teksterne findes med små oversættelser. Det er et nytænkende og sjovt supplement, som giver mulighed for at få fuldt udbytte af ep´en.

‘d.a.u.d.a.’ er velproduceret med et koncept, der er gennemført og gennemarbejdet. Selvom nogle af numrene er lidt for ensartede, så beviser samarbejdet mellem S!vas og Reza, at de er på rette vej med deres cruiser-musik. De har fundet en stil der holder, men forhåbentlig bliver der åbnet mere op for spekteret på et kommende album, hvor der gerne skulle være plads til flere udskejelser og mere variation.

4 ud af 6 spots

null


Skrevet af Jaycob 31.10.2013 arkiveret under Anmeldelser |