06.11.2013

Sicknature – ‘Nature of the Contaminated’ (album)

sickDen tykke stank af giftige kemikalier fylder lungerne. Den smog-grå himmel, og de farveløse betonbygninger står i skarp kontrast til de røde og turkise planter, der blander byliv med en komplet, utæmmet natur. Folk sidder på række, tæt klinet til skærmen, som åndløse zombieslaver af et detroniseret samfund. Velkommen til Sicknatures forurenede verden, hvor der ikke er meget at smile af.

Det er den anden solo-plade, siden Sicknature vendte hjem til sit rette jeg. Inden da havde han været på en rejse, der tog ham til steder i det kommercielle og polerede hiphop-univers, som han selv foragter. Men da Coolio var fløjet væk i sin helikopter og pladekontrakten revet i tusind stykker vandrede han den lange vej hjem, helt alene.

På egen hånd forandrede han musikalske bekendtskaber til venskaber og senere samarbejdspartnere, og Sicknature er nu en del af det anerkendte, tyske producerkollektiv Snowgoons. Med sort sne og sjap op til livet, beskriver han på sin nye plade, den verden, han kender så godt. Den verden han ser gennem sine øjne:

Gaderne er overfyldte af ambulancer, som henter unge mennesker, der raller efter en overdosis – blot en almindelig, hvid aften i ’Coke-nhagen’. Samtidig marcherer resten af befolkningen i takt mod indkøbscentrene, hvor de ukritisk fylder vognene op med overforbrug og unødig materialisme. En samling af mentalt bedøvede hånddukker, som er styret af klamme hænder fra grådige multinationale selskaber, og korrumperede læger, som ligger dybt i lommen på medicinalindustrien.

Det er en ond og brutal verden, men nogen må jo beskrive den med kompromisløs rap over hårdtslående beats.

Skal man være lidt unuanceret, lyder en del af numrene som en direkte forlængelse af forgængeren ’Honey I’m Home’. Men mere af samme skuffe er ikke nødvendigvis en dårlig ting, når man får nakkebrækkere som åbneren ’Wild Nature’ eller ’Caged Freedom’ med undergrundstalentet Hasan Salaam.
Hvad Sicknatures rapkarriere ikke har indbragt ham økonomisk har han fået tifoldigt igen i form af streetrespect i Brooklyns gader, og ’NOTC’ viser hvorfor.

Derfor virker det også helt naturligt når den altid herlige Celph Titled rapper med på ’Deceitful Industry’, hvor produktionen er mere lumsk, mystisk og stemningsfyldt end soundtracket til et Castlevania-spil fra 90’erne. Og både på ’Violent Rage’ og ’Relentless Storm’ er Sicknature helt på niveau med gæster som Ill Bill, Vinnie Paz, Reef the Lost Cauze og Diabolic.

Sicknature har både som rapper og producer udviklet sin helt egen indadvendte lyd, som er ukendt for de fleste, men forgudet af de få. Hans verden er til tider lige sortsynet nok, og heller ikke altid vanvittig opfindsom. Til gengæld er Sicknatures musik altid opkvikkende som en lussing i ansigtet – noget mange kunne trænge til.

4 RapSpot Spots
4 ud af 6 spots

Skrevet af Falco Lamb 06.11.2013 arkiveret under Anmeldelser |