16.11.2014

LiveSpot: Common @ Vega

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeget er sket siden Common sidst besøgte København i tiden omkring ’Be’-miraklet: Common har fået udgivet en stak solide plader, og sørme om en filmkarriere ikke også er under opblomstring – men på trods af rapperens bedrifter, så var det ikke et fyldt Store VEGA, der var kulissen for rapperens fredagskoncert i den danske hovedstad. Intet kunne dog kue Common, og da ’Forever Begins’ langsomt bragte aftenens hovedperson på scenen, så var det med et stort, smittende smil, bevæbnet til tænderne med kvalitetshiphop.

”Vassaa Kobehaw?” (Hvad så, københavn?) var de første ord, og så var Common i gang. Det danske sprog kunne godt klare lidt finpolering, men den musikalske oplevelse var i den grad finpoleret. Med et sammensat sæt som skabt til en festlig fredag aften kunne publikum svælge i ’The People’, ’The Corner’, ’Blak Majik’, ’Go’ og ’The Food’, der blev leveret på mest overbevisende facon og med god intensitet. En så god intensitet der betød, at den 42-årige rapper allerede i koncertens indledende fase hoppede ned blandt publikum, der kvitterede ved at bære Common. En crowdsurf var en realitet – efter omtrent 12 minutter på scenen. Det er altså sjældent at opleve en entertainer med så meget fandenivoldskhed og energi, der er lige så gammel som to Odd Future-medlemmer tilsammen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var ikke blot energi og vildskab, som Common leverede fredag aften. Det var også en overbevisende indsats på alle andre koncertparametre; en fremvisning i excellent showmanship, mikrofonteknik og publikumskontrol. Sættet var balanceret mellem musikalske serveringer og passager, hvor Common stoppede op og sikrede, at publikum ikke blot forstod musikken, men også det større billede. Et godt eksempel er, da ’Thelonius’ kørte langsomt i baggrunden, og Common herigennem introducerede J-Dillas betydning for Common, hiphop og musik. Og særligt ved ’Rewind That’ hvor Common på rørende vis gennem musik og skuespil fortalte historien om Dillas sygdom og farvel til musikken og livet.

Vi fik oplevet alt fra fine DJ-sæt fra Dummy og Active, til unge Sofie fra Amager der på scenen modtog en serenade ved ’Come Close’, og så en freestyle der reelt virkede som freestyle. Således bandt et væld af løbende små, gode seancer koncerten fint sammen, og sikrede at publikums involvering og interesse var høj fra start til slut. Generelt var det et meget velvalgt sæt med mange gode facetter og elementer. Musikken var altid det helt centrale, og øvrige små tiltag fjernede aldrig fokus fra musikken.

common_018

Det nye materiale fra ’Nobody’s Smiling’ fungerede fint, og særligt ’Kingdom’ gik rent hjem hos det danske publikum. Intet nyt materiale kunne dog måle sig med klassikerne. Så fællessang ved ’The Light’ og ’Be’ stod absolut som klareste højdepunkter. Her var stemningen ekstatisk og koncerten intet mindre end sublim. Med ’Celebrate’ fik vi rundet koncerten af på fornemmeste vis, og sendt de omtrent 500 fremmødte sikkert ud i det københavnske natteliv.

Største ærgrelse ved fredagens oplevelse? Der var for lidt Common. Med i hvert fald en 4-5 mesterværker på cv’et så er 70 minutter bare ikke nok Common. ’The Game’, ’Dooinit’ og en masse andre genialiteter blev desværre udeladt fra sætlisten. Man blev bespist, men aldrig helt mæt.

Med to DJs, keyboardspiller og énkvindeskor som assistance leverede Common et brag af en fredagsfest, hvis eneste kritikpunkt sådan set var, at koncerten var for kort. Det blev til 70 minutter med noget af den fineste, velproducerede og velgennemtænkte hiphop, man kan opstøve. Dette blev leveret af en mand, der er en entertainer og rapper af fineste kaliber. Næsten fuld plade til en af de fornemmeste fuldblodsrapveteraner, der stadigvæk både er værd at høre på plade og scene.

5 ud af 6 spots.

Alle billeder af Andreas Raun Arneberg
Klik for større størrelse – og naviger med piletasterne

Skrevet af Toobs 16.11.2014 arkiveret under LiveSpot |