19.11.2014

S!vas – ‘d.a.u.d.a. II’ (ep)

dauda IIDen første ep ‘d.a.u.d.a’ gik i triumf gennem landet, hvor især titelnummeret blev multispillet og belønnet med diverse priser. S!vas og hans faste producer Reza fik mere opmærksomhed og succes, end de havde turde håbe på. Derfor er mantraet normalt, at det er ekstra svært at følge op med en toer, men det har S!vas åbenbart ikke lagt mærke til. For i stedet fører han stilen endnu højere op.

Læs også anmeldelsen af ‘d.a.u.d.a. I’

Hvis du fangede etteren, så vil du uden tvivl også syntes godt om ‘d.a.u.d.a. II’. De fortsætter i samme tilrøgede og bedøvende lydunivers med S!vas´ stemme og stil som en drivende kræft, der er gennemført og helt unik i dansk hiphop. Førstehåndsindtrykket er forvirrende, fordi hans sprog bugner af slang og er så sløvt dikteret, at det kan være svært at forstå i første hug. Men hvis han får noget tid og tilvænning, så gemmer S!vas på fængende lyrik og velplaceret samfundskritik, der er alle gennemlytningerne værd.

Den første udgivelse kunne godt blive en anelse triviel i længden, men det kan man på ingen måde sige om denne toer. S!vas formår at udvikle sig og gå endnu dybere, men først og fremmest så har han inviteret nogle velvalgte gæster med, der giver en god modvægt uden at han selv kommer til at stå i baggrunden. Hvor ‘d.a.u.d.a.’ var mere tilbagelænet, så har S!vas nu sluppet tøjlerne, og åbner mere op. Sammen med sit hold sparker han gang i en revolution med seks stemningsfulde tracks, hvor Rezas velpassende produktioner og S!vas hypnotiserende stemme kommer med udvikling og forandring. De hvide penge er vokset, så er der råd til at fokusere på en ny mere samfundskritisk retning: “Kære mor ikk´ være bekymret, jeg vil lave revolution/ Jeg vil ikke være Tony Montana, jeg vil være Napoleon.”(‘Viva’)

Succesen kan høres, men S!vas indrømmer dog, at han stadig har “systemet på nakken”, men han tager sig ikke af det på ‘D.a.m.a.i.k.a.m.’, der gæstes af L.O.C.. Medgangen har ikke steget S!vas til hovedet, det har bare bragt nye ting og problemer med sig. En livsnyder, der gemmer sig fra problemerne bag solbrillerne, og som udadtil virker til at have styr på det hele.

“Behold din champagne – som om jeg er forfinet/ Jeg er nede i min kælder, vi arbejder stilet/ Hjertet det banker, mit liv er på beatet/ Mens konkurrenterne tripper som kvinder/ Og de bebrejder som om jeg er en synder.”

Hele pop-cirkusset og kollegaernes intriger kan passe sig selv, så længe S!vas har ‘Diamanter & Kemikalier’, der sidder fast hver eneste gang, man hører den. Der er ingen falske intentioner, men han er helt realistisk og ved godt, at der kommer mørkere dage, hvor musikken ikke længere er på toppen af listerne. Derfor husker han at nyde succesen og ‘Det gode liv’, imens det er der. Det er iørefaldende med en smittende hedonisme, der udsender afslappende vibes. Han ved også, at han ikke kan tage al æren selv, fordi han bag sig har sit ‘#Holdet’, der kommer buldrende og bragende. Det er sammenholdet, der skal bære revolutionen fremad.

Startskuddet lyder for alvor på ‘Hacket’, hvor Gilli & MellemFingaMuzik bringer den gejst og attitude, det kræver at råbe masserne op. Det er ét af de største højdepunkter på pladen, hvor man bliver væltet bagover af fandenivoldskheden, der vælter systemet. ‘Viva’ kører i et lidt lavere tempo, men er ligeledes et lyspunkt, hvor Højer Øye aka Benny Jamz bidrager og falder flot i takt med S!vas, der har gang i noget stort: “Lægger planer som Stein Bagger/ I mine knapbukser fra Kappa.”

S!vas og Reza imponerer med ‘d.a.u.d.a. II’, der måske ikke har en decideret ørehænger denne gang men kommer med mere kraft og kant. Ep’en er sammenhængende, og de har gennemgået en tydelig forandring, som kun har gjort dem bedre. Coolness og en overlegen fremtoning er kodeordene, og revolutionen er startet, så bak op om den!

5 ud af 6 spots

null


Skrevet af Jaycob 19.11.2014 arkiveret under Anmeldelser |