02.07.2015

Roskilde 015: Ratking @ Apollo (onsdag)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHarlem-trioen Ratking formår at fyre op for en monoton suppe af enslydende beats og energisk rap på Apollo – Roskildes nye, smækre duploklods af en campingscene, der skal sørge for, at festens lydtæppe favner konstant, når masserne cripwalker gennem campingområdets rowdy vidder.

Efter eget udsagn skal Ratking opleves live, og det giver god mening lige fra start. Debutalbummet ‘So It Goes’ fænger nemlig ikke synderligt ved første og, indrømmet, eneste gennemlytning. Rapperne Hak og Wiki er godt i gang, da de indfinder sig i mit synsfelt, efter at jeg har ledt febrilsk efter Apollo-scenen. De er flankeret af produceren Sporting Life og en serie af sikkert grundigt gennemtænkte og vigtige visuals med stiliseret graffiti-typografi over gritty motiver. Blandt andet ses en grynet person, der fordrer høns. Post-hipster møder neo-backpacker shiiiat.

Wiki, som er det centrale omdrejningspunkt i gruppen, er på hårdt arbejde. Hak dasker lidt mere frem og tilbage i forgrunden, men alligevel i baggrunden, som en slags forfremmet hypeman. Ratking er mest Wikis projekt, men han ville så gerne ha’ en rapgruppe sammen sin homie. Derfor måtte Hak begynde at rappe, selvom han egentlig ikke interesserer sig så frygtelig meget for musik i det hele taget. True story.

“Can I make you fall in love with a few words”, rapper de to frontfigurer. Umiddelbart kommer det nok ikke til at ske, men derfor kan vi da godt ha’ det hyggeligt i hinandens selskab. Sådan har Rokilde-publikummet det også generelt med Ratking. Hvis der er nogen die hard Ratking-entusiaster tilstede, har jeg i hvert fald ikke fået øje på dem. Derfor bliver koncerten bare et lydtæppe for de fleste forbipasserende, der ikke engagerer sig videre i Ratking og deres bestræbelser.

Bagkataloget er lille, og et par numre skiller sig decifrerbart ud, ‘Arnold Palmer’, ‘Canal’ og
‘So Sick Stories’, og det rækker naturligt til et 45 minutters set, som afsluttes nærmest på sekundet.

I Roskilde-sammenhæng opleves Ratking først og fremmest som et hiphop-koncept. De rammer ikke dybt, hverken med lydside eller performance. Efter en koncert, der er mere form end indhold, glæder man sig ekstra meget til Roskildes højere prioriterede og elskede hiphop-navne, der skal levere oplevelser og ikke kun agere fyld.

2 ud af 6 spots


Foto: Andreas Raun Arneberg (se mange flere i koncertgalleriet)

Følg RapSpot på Roskilde Festival 2015 på Instagram, på Twitter og på Facebook


Skrevet af Mismarie 02.07.2015 arkiveret under LiveSpot |