05.07.2015

Roskilde 015: Kendrick Lamar @ Orange (fredag)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg vidste faktisk ikke, hvad jeg kunne forvente af Kendrick Lamar på Orange scene. Jeg har været vidne den fantastiske koncert på Vega, og den middelmådige oplevelse på Arena. Det var med en vis skepsis, at jeg hoppede mod festivalens største scene. Ville Kendrick overhovedet have evnerne, overskuddet og følgen til at kunne klare det orange monster?

Alle mine bekymringer blev gjort til skamme da ’Money Trees’ som første genistreg satte ind. Bandet lod til at have fået styr på live-Lamar lyden, Kendrick Lamar kunne håndtere den fyldte Orange scene, og med en mild aftensol over Dyrskuepladsen var rammerne for koncerten perfekte. At Kendrick Lamar kunne have Orange scene i sin hule hånd, var nok en af de mest imponerende ting. Denne bedrift tilhører egentlig kun én anden rapper, nemlig den over 15 år ældre Jay-Z.

Med to plader, to fremtidige klassikere, så havde Kendrick masser af musikalske muligheder, og det blev til fem kvarters tour de force igennem to af de bedste hiphop-plader i 10’erne.

Med ’Backseat Freestyle’ blev vildskaben sluppet løs, fællessangen kom med ’Swimming Pools’ og ’i’ bragte sommerstemning foran Orange scene. Højdepunkterne var mange i en optræden, hvor Kendrick på intet tidspunktet virkede utilpas på den store scene. Han styrede tempo og publikum til UG. Med et oftest velspillende band i ryggen, velbalanceret sætliste og diverse greb til at styre publikum, kom vi godt rundt i repertoiret på fornemmeste vis. Både gamle kendinge som ’Bitch Don’t Kill My Vibe’ og ’Poetic Justice’ samt de nye ’Alright’ og specielt ’King Kunta’ fik pladsen til at gynge. Det var dog ikke altid, at mixet mellem bas, band og Kendricks vokal sad helt i skabet.

De eneste ærgerlige ting ved unge Lamars indtog på Orange scene var lav vokal – og så et sæt, der gerne måtte have været en halv time længere. Vi manglede ’The Recipe’, samt meget fra ’Section 80’ og ’To Pimp A Butterfly’.

Kendrick Lamar er dog en ener. Det skal der ikke herske tvivl om. Flowet findes ikke bedre, teksterne er reelle og produktionerne udfordrende og legende. Det er en kommende legende, der besøgte Roskilde Festival, og når man stod i de sidste solstråler, lyttende til absolut perfekt Lamar-lyd, så kunne man ikke undgå at tænke, at hiphop nu igen er der, hvor den skal være. Og det kommer det til at være næste mange år. Tak, Kong Kendrick!

5 ud af 6 spots


Foto: Andreas Raun Arneberg (se mange flere i koncertgalleriet)

Følg RapSpot på Roskilde Festival 2015 på Instagram, på Twitter og på Facebook


Skrevet af Toobs 05.07.2015 arkiveret under LiveSpot |