26.07.2015

Xtra Naan – ‘Xtra Naan’ (minialbum)

222Siden det første gang blev annonceret, at Simon Bonde og Peder Pedersen fra GramseSpektrum havde gang i et hyggeprojekt sammen med Tue Track fra Malk de Koijn, er vi mange, der har ventet spændt. Den første lyd fra dem var i 2012, hvor der blev lagt et par numre ud på Soundcloud under navnet Xtra Naan. Nu er det selvbetitlede minialbum her så endelig, som indeholder seks helt skæve tracks, der går lige i latteren.

Imens Tue Track er en levende legende i hiphop-kredse, så er det måske ikke alle, som er bekendte med Simon og Peder. De var en del af producer-teamet Prunes, og samtidigt begyndte de i sluthalvfemserne at lave radiosatire blandet med rap og sketches på P3 under navnet GramseSpektrum. Det gav os uforglemmelige karakterer som Bademesterne, Togkontrollørerne, Gert K, Richard Zedalius og den 40-årige mor Bolette, som var ninja i sin fritid, der senere voksede med over til tv´et. Man kan nemt se Xtra Naan, som en forlængelse af GramseSpektrum-universet med ét medlem mere, der giver en ekstra dimension.

Xtra Naan har dog lidt mere løssluppenhed og sex i tankerne, og de skal da heller ikke længere tage hensyn til DR´s retningslinjer, men de hygger sig bare i deres lille loge. Da de alle tre har haft gang i forskellige spændende projekter, så er det kun blevet til ca. et nummer om året, men det er hele ventetiden værd. For dette lille minialbum er et humoristisk univers med afvigende karakterer, som illustreres flot i førstesinglen ‘Malk mig’, hvor de har produceret den mest originale og bizarre video i dansk musik længe. Rune Rask har været med indover beatet, der er en tung og dyster lyd, som går lige i hiphop-hjertet. Det er tydeligt helt fra start, at tankegangen ikke er, hvad man er vant til at høre. Den fimsede ‘Puha’ fortæller alt, og introducerer Peders flamboyante og hardcore personlighed Bøssemanden. En karakter der går igen gennem flere af numrene, og som man bestemt ikke skal fucke med;

“For det er ham der kan/ Ham der trækker i din tissemand/ Det er ham, der vil ta det her game og vende det om/ Til et herligt kneppeland som i det gamle Rom/ For det er Bøssemanden.”

Tue Track er klart et niveau over Peder og Simon rap-mæssigt, men de to Gramse-gutter er til gengæld hylende morsomme. Hvis man har før har grint af deres musik, så vil man uden tvivl også får meget sjov ud af denne udgivelse, der indeholder masser af Burger King-referencer. Der bliver taget tykt pis på homofobi, mandighed, parforhold, for intet er helligt, når de tre kammerater leger med genrer og sproget. ‘Wifebeater’ går ind i en rockrap-tradition, med blandt andet en mand, der er utrolig emsig med hensyn til sine rene vinduesruder, og ‘Kære Kalle’ er en følsom hilsen til en fængslet barndomsven, der er rappet på fordansket svensk i en 90´er Petter-stemning.

‘Smuglerne’, som var et af de første tracks der blev lækket, er en medrivende historie om nikotin- og ostesmugleren Lille Jørgen DK, der sammen med sin kompagnon render ind i en beef med Bøssemanden. Klart i samme stil som GramseSpektrums klassiske små battle-sketches med for eksempel General Custer og Kaptajn Klo. Det er anderledes, underholdende og ender i et blodbad.

Modsat så er ‘Brandslukningsmaskinen’ lige til klubbens dansegulv, hvor alle de hotte bål skal slukkes. Den gæstes af selveste Klamfyr aka Din Papfar, der falder helt naturligt ind i universet, når han hænger ud i baren sammen med Bøssemanden. Peder gør sig også bemærket på kødmarkedet, når han sætter nogle kriterier op;

“Jeg elsker hypermobile, kalveknæede asiatiske kvinder/ Gerne med store kinder/ Og tænder der skinner/ Og sul på kroppen eller spæde som et lille barn/ Jeg ved det, jeg er et skarn/ Men det er med Xtra Naan/ Lille trold kort lav som en dværg, der er høj, men en stadig en dværg/ Forstår du hvad jeg mener?”

Xtra Naan gemmer på en masse sjove ordlege, rollespil, spas og bøsserap. Humoren er blevet en anelse mere grovkornet siden GramseSpektrum, men til gengæld så er Tue Track med til at give det dét ekstra pift. Hvis man tager det som et fritidsprojekt, som det er, så vil man blive godt underholdt. Et frirum hvor tre skæve hiphoppere hygger sig, og heldigvis deler det med os andre.

5 ud af 6 spots

null


Skrevet af Jaycob 26.07.2015 arkiveret under Anmeldelser |