Interview med Joe True og Orgi-E

22/6-2003 af PapiChulo


Det store samtaleemne i sommeren 2003 har uden tvivl været beef’en mellem Københavns to største rap-crews, Helt Sikkert og F.I.P.
Nærmest ud af det blå landede diss-tracket ’Vandsikker’ og begyndte at florere over nettet. Et nyt nummer fra Helt Sikkert-gruppen Essensen, hvor frontmand Joe True ikke nævnte nogle navne - men helt åbenlyst dissede F.I.P.
Der er intet, der som en god gang mp3-bøf kan få hovederne op af sofaen. Især på internettets hiphop-forummer har rygterne svirret og diskussionen gået – hvorfor disser de hinanden, og hvem gør det bedst?
Folkets krav om et svar fra F.I.P blev opfyldt, da L.O.C. og Suspekts Orgi-E lagde vokaler til ’Att: Valomanden’. Men vi blev ikke for alvor klogere på, hvad  battlen handler om. 
Så RapSpot hev fat i Joe True og Orgi-E for en uddybning om sommerens grill-bøf. 


  
Joe True, Essensen og Helt Sikkert

Joe
Hvorfor er ’Vandsikker’ kommet nu?

Nummeret er lavet som svar på tiltale til alle de stikpiller til Helt Sikkert, der har ligget på F.I.P.’s udgivelser de sidste par år. Da der kom referencer til os på L.O.C.’s nye plade, syntes vi ikke, det var sjovt mere. Det kaldte efterhånden på et svar.

Hvad er budskabet til F.I.P. – og alle os andre?


Jeg spørger, hvad fanden de snakker om. De har stukket til os og provokeret os – og det er sådan set bare en tilbagemelding. Jeg har taget de ting, som de har sagt om os og vendt dem om. Plus at jeg har fokuseret på de ting ved deres stil og deres image, som jeg syntes falder igennem, og kommenteret på det.

Hvor lang tid har du brugt på disset?

Jeg kan ikke sige mig fri for, at jeg har tænkt i linier, hver gang jeg har hørt et diss fra dem. Men det tog form da L.O.C.’s nye udkom. Da tænkte jeg: ’Nu er det ikke cool længere, nu laver vi et track’.
Vi har fra Helt Sikkerts side haft den holdning, at vi langt hen af vejen ikke ville nedlade os til at kommentere det. Også fordi vi rent faktisk ikke ved, hvor den her kontrovers stammer fra…

I ved ikke, hvordan beefen er startet?

Nej, det har jeg faktisk ikke noget særlig godt svar på – der må du nok spørge i den anden lejr. Vi ved ikke, hvorfor de disser os på plade. Andet end at vi har på fornemmelsen, at de ikke kan lide vores stil. (griner).
Der er ikke nogen af os, der konkret ved ’det er derfor, de ikke kan lide os’. Så vi har ignoreret det og koncentreret os om at lave vores egen ting.
Noget af det der gør det hele lidt mere ubegribeligt er, at der aldrig er nogen af de drenge, der har været fjendtlige overfor mig, når jeg har mødt dem. Eller overfor nogen af de andre fra Helt Sikkert. Jeg har mødt L.O.C. masser af gange før i tiden, hvor vi har været cool med hinanden. Jeg har mødt Emil (Orgi-E, red.) fra Suspekt en enkelt gang, og han var en flink fyr.
De gange de er blevet konfronteret med det ansigt til ansigt, så har de sagt ’Det var jo ikke personligt’ eller ’Det var jo ikke til dig’. De har altså disset os på plade, men når folk så spøger dem hvorfor, så bliver der trukket i land. Det fremstår tyndt fra sådan en hardcore klik’.

Hvor dybt stikker den her bøf egentlig i dit følelsesregister?

Det stikker ikke dybt i mit eget følelsesregister, men det stikker dybt i min hiphop-personlighed – i Joe Trues følelsesregister. Rapperen i mig tager det selvfølgelig personligt og har lavet et svar.
Og ellers var det vel bare forsat et år endnu, for de har jo tydeligvis været meget opsatte på at få noget respons. Ellers ville de ikke blive ved med at stikke til os. De siger på deres diss-nummer, at vi bare er noget småkravl. Men i betragtning af hvor meget småkravl vi er, så har de brugt enorm meget energi på os. Meget mere end vi har brugt på dem.

Kommer der en ny runde – et svar på deres svar?

Det ved jeg sgu’ ikke – men det ville i hvert fald ikke være svært at lave. Jeg har selvfølgelig haft liner i hovedet, men nu må vi se hvad der sker.
Jeg tror også, den almene holdning er, at Helt Sikkert fører på point. At F.I.P.-drengene lidt har spillet sig selv og ikke lavet et diss-nummer tilbage, der var godt nok.

Hvad syntes du selv om deres diss-nummer?

Altså først tænkte jeg, at det var sgu’ meget godt – sådan helt neutral set.
Men jeg sidder ikke tilbage med en følelse af, at dér blev jeg sgu’ taget ud, dér fik de mig fand’me.
Det er ikke helt stramt, for der er for meget, hvor du kan bytte mit og Klumpe K’s navn ud med nogen andre, og så ville det være lige så gyldigt. Det rammer lidt for bredt.
Og det er også det indtryk, jeg har fra andre folk. Jeg føler, at scoren er på vores side.

Hvad siger du til, at folk går så meget op i jeres beef?

Det er vel, hvad man kan forvente, når der sker noget i andedammen. Folk elsker jo battles, og det er da også tit nogle af de sjoveste numre. Fordi man kan følge med i, hvem der tager hvem ud og kan sige den bedste ting om den anden. Man kan måle folk konkret op mod hinanden – hvem er bedst.
Det er jo også der, hvor godt MC-håndværk og tekstskrivningsevner kommer ind. Battlen er helt grundlæggende for kulturen, det er hiphop i sin reneste form.

Hvad siger du til påstanden om, at det bare handler om at få omtale? Det ligger jo et Essensen album og venter lige om hjørnet?

Det er det slet ikke. Så kunne vi have lavet det diss meget før. Have mobiliseret hele Helt Sikkert, gjort et stort nummer ud af det og lavet en plade til dem.
Det her er bare en internet-ting. Nummeret skal ikke udgives på en plade, det har aldrig været meningen. Vi spillede et show i fredags (Tilbage til Boomboxen part II på Operaen, red.), hvor alle ville have, vi skulle spille nummeret. Men det gjorde vi ikke, for det er ikke det, der er pointen med det.
Og det er ikke grundlæggende Essensens stil at starte beef eller gå rundt og hade. Jeg vil hellere køre en mere konstruktiv og positiv stil, være lidt mere i fresh-mode.
Så det skal ikke misforstås som en måde at få noget spot på. Det her er en parentes for mig.

Hvor alvorligt skal vi andre så tage den her beef?

Altså, de holdninger jeg kritiserer dem for på ’Vandsikker’, er ting, jeg seriøst mener er nedtur. Og dét er et konkret budskab.
Udover det skal folk ikke tage det for mere end det er og i stedet bare nyde battlen – som at se en god fodboldkamp. Nyde hvad der kommer af gode linier fra begge parter.

Hent ’Vandsikker’ på www.essensen.net

Orgi-E, Suspekt og F.I.P.

Orgi-E
Hvorfor har I lavet ’Att: Valomanden’-disset  til Helt Sikkert?

De har lavet et nummer til os, og så måtte vi jo hellere svare igen på en eller anden måde. Det bliver man ligesom nød til – man skal jo give pøblen, hvad den vil ha’. (griner).

Hvad er budskabet til Helt Sikkert – og alle os andre?

Der er sgu’ ikke noget budskab. Vi fortæller bare, at vi syntes, de er latterlige at høre på. Og at de ikke siger noget, vi ikke selv har sagt i forvejen – og det rammer jo ikke særlig hårdt. Hvis de er bitre over, at vi er bistands-gangsta’s, så er det helt okay.

Hvor lang tid har i brugt på svaret?

Vi lavede det samme aften, som de lagde deres diss op. Så har vi senere rettet nogle ting, vi gerne ville lave om.

Hvorfor kom det så først op på nettet to uger efter?

Vores webmaster har haft lidt problemer med sit internet – og så er vi generelt bare lidt sløve. Men vi har heller ikke haft noget behov for at lægge det ud hurtigt for at bevise over for alle, hvad vi kan og skal.

Hvordan er den her beef  egentlig startet?

Nu kan jeg kun tale for mig selv – men grundlæggende handler det bare om, at jeg syntes, der er nogen rappere, der går for meget op i deres rim og deres ordlege. Der skal ske nogle nye ting i dansk rap, og der skal lægges vægt på noget andet – i stedet for at alle går rundt og tænker på den måde.
Og så bryder jeg mig bare generelt ikke så meget om mennesker, der smiler til mig – men snakker bag min ryg. Folk der ikke kan sige til mit ansigt, hvad de mener.
Det er ikke noget personligt som sådan – eller noget jeg går rundt og bærer nag over. Jeg syntes bare, det er sjovt at stikke til dem, fordi de har så meget med, at det skal være så ægte og korrekt. Det er sjovt, at stikke til nogle af de mennesker der er ’åh-så-hiphop’ inden i deres hoveder – og se hvordan de reagerer på det.

Fra Helt Sikkert-lejren lyder det, at de faktisk ikke ved, hvorfor I er startet med at disse dem. Hvad siger du til det?

Det kan jeg egentlig godt forstå, at de siger. For de har jo heller ikke gjort noget bestemt for at blive disset. Andet end at være latterlige. Og lave noget der er til grin.

Hvor dybt stikker den her beef for dig?

Ikke særlig dybt. Jeg er nærmest fuldstændig ligeglad. Hvis de ikke havde lavet ’Vandsikker’, så havde jeg nok ikke skænket dem en tanke. Men nu har vi svaret tilbage, og så bliver det da sjovt at se, hvad de så finder på – hvad man så skal have grineren over. Det gør dem jo også bare bedre – og det har de jo brug for.

Kommer der flere svar fra jer – hvis Helt Sikkert  svarer på ’Att: Valomanden’?

Der kommer i hvert fald ikke noget lige så hurtigt. For det er ikke noget, som der er nogen af os der lægger særligt meget i. Og jeg tror hellere, jeg vil koncentrere mig om mit eget i stedet for at koncentrere mig om andre.
Men nu havde de altså lavet det der ’Vandsikker’-halløj, og når man hører det, så kommer der jo en masse rim op, som man kan svare igen med – om hullerne i den andens rap, de ting man ikke rigtigt kan få til at give sammenhæng.
Så hvem ved.

Hvad syntes du om ’Vandsikker’ som et diss?

Det er jo et meget sjovt diss, han har lavet til os. Men altså jeg syntes ikke, det rammer noget særligt – ikke lige i bamseøjet. Det er heller ikke noget særligt godt rap – men beatet er meget fedt.
Men han lyder meget bitter, så han må virkelig have taget det til sig på en eller anden måde – han virker jo helt oprevet. (griner).

Hvad siger du til interessen?

Der er da bare sjovt, at folk snakker om det – det er jo bare hønsegården. Personligt er jeg egentlig lidt ligeglad, folk skal have lov til at have deres meninger og holdninger.
Jeg går ikke særlig meget op i, hvad folk de syntes om mig. Så jeg sidder ikke og kigger efter, hvad de siger om mig på nettet – jeg har ikke engang internet derhjemme.
Og jeg regner med, at dem der kan lide F.I.P., syntes at vores er det fedeste, og dem der kan lide Helt Sikkert, syntes at deres er det fedeste. Jeg kan ikke forestille mig, at det rykker særlig meget i nogle af lejrene.

Hvad siger du, til dem der mener, at I bare disser hinanden, fordi en beef er god promotion?

Jeg tror ikke, at F.I.P har brug for ekstra omtale lige for tiden.
Og jeg vil da hellere have omtale, for de plader og shows vi laver, end på grund af hvem jeg syntes, det er sjovt at stikke til, og hvem jeg ikke syntes, det er sjovt at stikke til.

Hvor alvorligt skal vi tage jeres diss-tracks og jeres bøf?

Det må i sgu’ selv ligge og rode med. Jeg syntes bare, Helt Sikkert er til grin. Der er også derfor, jeg har lavet et svar, hvor jeg griner – for jeg stod og var oprigtigt ved at flække af grin i vokalboksen. De er bogstavelig talt ’til at grine af’.
Men det syntes de sikkert også, vi er – og det er også fint nok. Jeg har det ikke så dårligt med, at der er nogen der kan lide mig, og nogen der ikke kan.

Hent ’Att: Valomanden’ på www.skudtaet.nuTilbage til hovedmenuen