Mod Alle Oddz
Det' Så Svært

MAO

af ptas

I den ret forudsigelige rap-undergrund herhjemme, hvor man mere eller mindre kan gætte hvad folk rapper om før deres plade udkommer, kommer Mod All Oddz (forkortet MAO - som den kommunistiske formand/diktator) dumpende ind fra venstre-fløjen med et budskab, der er markant anderledes end hvad vi plejer at opleve.

Rapperne Funky Fætter og Rimfrozt, der selv producerer musikken, er gamle i gårde som hip-hoppere, men relativt ukendte på scenen, og må chokere den almindelige Fubu hip-hopper at nogen stadig påstår: ”Hip-hop : det' politik!”

”Det' Gadens Parlament (DGP)” hedder det mest hardcore af numrene, hvor teksten beskriver stenkasterne på Nørrebro. Lyrisk er slagsangen ligefrem og mundret: 

Der er ikke noget at fejlfortolke eller misforstå i budskabet: bekæmp magthaverne.

Den slags numre er både gruppens berettigelse og svaghed. Til dem der mangler rap med mening er her meninger i massevis, men man skal kigge længere efter flowfinesser og sproggymnastik.       

”Radiohit 2002” er en variation over samme tema: bekæmp musikbranchens magthavere. Men nummeret er meget bedre, dels er musikken fængende og det er nemmere at relatere til teksten, hvor det også virker som om MAO har mere på hjertet, når de disser Boogie-værter, popsangere og tekno-remix med rap som: ”Det er ren fiktion, og lidt for små pikke / 'It's Like That' men sådan lød den fandme ikke / 14 år tilbage...”
 

Rap-fans bør ikke lade sig afskrække af de tunge emner, en af MAO's ubetingede styrker er deres forkærlighed for old school hip-hop, og udover shout-outs fra De La Soul på skiven, er der grineren omskrivninger af guldkorn fra BDP, Gangstarr og Run-DMC at hente. Det giver en god hip-hop stemning på numrene, men omvendt får man, som med Jurrasic 5, følelsen af citaterne ikke når pionerernes niveau.  

Det er nærliggende at sammenligne Mod Alle Oddz med Sund Fornuft, der heller ikke er blege for at citere en klassiker og disse en minister. Rimene hos MAO er dog mere i familie med Einar og RBC. Rimfrozt fletter også en 3-4 tidlige rap-singler ind i teksten på  ”Det' så svært at nå frem,” der med et halv-liret beat og vokal-sample afgjort er CD'ens mest moderne nummer.     

Med en 9-track lang EP, der når pænt omkring er det forkert at sige der kun rappes venstrefløjspropaganda. Faktisk handler de fleste numre om velkendte dansk rap emner, som at flytte til København og at være sur på ekskæresten. Men eftersom vi så sjælent hører samfundskritisk musik herhjemme er det de sange man hæver øjenbrynet mest til.
 
Mod Alle Oddz har noget på hjerte, samt en anden tilgang til rap end de fleste hip-hoppere herhjemme, men som rappere og producere ligger de på det jævne, med til tider ikke helt tidsvarende flows. Lydkvaliteten er også svingende, og det samlede indtryk af indspilningen bliver ikke helt professionelt.

De har evnerne til at lave god rap-musik med holdninger, men det er numre som "Århus Til NørreBronx" med kendte temaer der fungerer bedst på "Det' Så Svært". Fordi Mod Alle Oddz ikke rigtig gør sit særpræg til sin styrke bliver det til en middel-karakter.   

2½ ud af 5

[Hovedmenuen]