Essensen
Pulscheck / Togaparty

af Ptas

Diskussionen om hvad der er essensen i rap-musik er endeløs, men her i firmaet er der ingen tvivl om teksterne altid har været i centrum. I begyndelsen var det mest fordi ingen andre anmeldere gad koncentrere sig om dem, men med tiden blev det til en stil, og det er sjældent jeg har anmeldt noget, uden et citat har fået en analyse med på vejen.

Flueknepperiet har fået ros og ris, for selvfølgelig sker det på bekostning af musikkens andre elementer når man fokuserer mest på teksten. Om ikke andet har det betydet, at rapspot har været med, når der er sket udvikling på lyrikfronten.

Og det var der da Helt Sikkert! brød igennem med "Pinocchio Teorien". Skåret ind til benet handlede rappen om kærlighed til sprog, og ordene blev vendt, drejet og nedbrudt som aldrig før. Hvor andre rappere bruger de sproglige virkemidler til at beskrive emner, bliver emnerne hos Helt Sikkert! mest brugt som mulighed for at fremvise de sproglige virkemidler.

Essensen er både typisk Helt Sikkert! og alligevel sin egen. Joe True, rapperen i foretagenet, serverer et overflødighedshorn af remser og rim, twists og dobbelt betydninger, og bibeholder alligevel et imponerende velsmurt flow. Dertil laver produceren Nicky Steeze som regel musik i genren West Coast funk, hvilket passer fint til Joe Trues levering, men er overraskende i forhold til lyrikkens kompleksitet.

"Pulscheck" er Essensens nye single, og opfølgeren på EP'en "Det væsenligste væsen" fra 2000. Helt Sikkert! er oppe på ni udgivelser, og selvom Sphaeren holdt labelet i fokus, har opmærksomheden omkring dem været svingende. Rappere der før var i fronten er forsvundet og nyhedsværdien er til dels gået af ordspillene. Det er altså nu Helt Sikkert! skal genopfinde sig selv, og der er også nyt på tapetet.

Titelnummeret, "Pulscheck," handler om det, der kan sætte fart på blodtrykket - mest sex. F.eks. lyder omkvædet "Pulscheck, baby gi' det til mig som en kult: 666", og der ikke meget fantasi til at få det til at lyde som "sex, sex, sex."

Det er et atypisk emne i Essensens verden, der normalt ligner en tegneserie med sprog-show og rumpirater. Ordspillene i teksten som "vi ka' være en time (intime) som tres minutter" og "en original friskkystvagt, på ren lystjagt - med en tøs på båden" er fede,  men det ligefremme ved sex forenes ikke med ordkløveriets skævhed.

Emnet giver ikke plads til den sprogglæde jeg forventer af Joe True, og meget sigende er der kun to vers. Til sidst bliver teksten, omend fantastisk rimet, også mindre dobbelttydig når Joe rapper: "Vi flexer kærlighed, sex og ærlighed, med varme der ka' overgå glødelamper, slik til skødet damper, slik til kødet kramper."

Nummeret leveres i hele 3 versioner. En original af Nicky Steeze med elektronisk funk, og taktfast åndedrat som på Kraftwerk's Tour De France. Desuden er der remix fra Tue Track fra Malk De Koijn og DJ Static- de to mest spændende producere i 2002, spørg du mig.

Fortsættes...

[Hovedmenuen]