RichBums
Defenders Of The Crown

Cover


af ptas

”Defenders Of The Crown” består af 7 numre og 2 remixes. Det er debut-EP’en fra RichBums, der består af produceren LilJay og rapperen FredNukes. Det er ingen hemmelighed at meget dansk rap har samme farve som leverpostej og mangler det vi i branchen kalder ’personality’. Men FredNukes har gennem sit fantasifulde emnevalg og sin karakteristiske, nørdede stemme skabt sin egen figur, der har gjort hans i forvejen underholdende univers unikt, men nok også betydet han bliver overset i ’hvem er den bedste rapper’ diskussioner. 

Fred har tidligere dedikeret numre til usynlige venner og computerspil men temaet på ”Defenders Of The Crown” er primært hip-hop i Danmark. På ”Take Us Off The Charts” understreger han, hvor vigtigt det er at have sin egen lyd, mens dem han føler efteraber amerikanske tendenser får plenty røvfuld på  “National Anthem” hvor han rapper:

”This is Denmark, red and white, hot dogs and bacon / not trife life and thug style, so stop fakin' / only moves you're makin', is to the local kiosk / to buy 20 prince light for your ugly biyotch.”

Det er vel også første gang biyotch rimes på kiosk.

Det måske bedst-skrevne nummer er ”Shot Before The Top” med FredNukes i det reflektive hjørne. Han rapper første vers om sin egen karriere og ambitionsniveau og andet vers om en fiktiv konkurrent. Tempoet er tilbagelænet, og det tidligere snørklede tekstunivers er ærligt og ligefremt når han fortæller om drømme og fejltrin. FredNukes kan heldigvis ikke dy sig for at sætte en krølle på historien og rapper: ”I'll be gone in a flash / with a misteltoe over my ass.”

Interessant nok er gæsterapperne på ”Defenders Of The Crown”  fra USA, selvom både Fred og LilJay tidligere har arbejdet succesfuldt sammen med de fleste engelsk-sprogede rappere herhjemme. Det betyder RichBums etablerer sig uden hjemlig hjælp og at EP'en får et internationalt snit, så det virker som en god idé, specielt fordi gæsterne er rigtig gode.

Equipto's ubesværende dobbelt-tempo rap på ”Hear So Much” og Celph Titled fra Demigodz' 24 takters hardcore terror på ”Panic” gør FredNukes mere troværdig når han skifter rim-stil.       

Den aktuelle EP er præget af gendigen east coast funk fra LilJay og selvom der både er dobbelt-tempo kantslag og elguitar på de professionelle produktioner, er det melodiske i centrum.
Det fungerer i det store hele godt, specielt lægger blæserne på "National Anthem" op til seriøs nakke-nikning. Samplet på ”Take Us Off The Charts” har en fed Wu-Tang feel, og remixene af ”It's All About Fred” og ”The National Anthem” viser produceren kan give sine numre en helt ny stemning, der stadig passer til MC'en.
Men der mangler måske en rigtig banger, og selvom ”Panic” kommer tæt på, bliver rock-broen halv-irriterende.

”Defenders Of The Crown” er en stabil oplevelse. FredNukes er gået en klasse op flow-mæssigt, og varierer flot rim-stil. Jeg kunne have ønsket mig noget mere legesyge, som på de lyriske påhit Puff 'the pimped out dragon' og gruppens Ghostbusters nummer havde fundet vej til EP'en.
Det ville være befriende hvis RichBums havde samme selvironiske attitude på pladen, som på de sjove cover-fotos.

Deres force er netop ikke, at de har verdens længste enderim eller tighteste beats, men at de har personlighed og fantasi.

Men selvom de ikke overskinner resten af rap-verdenen teknisk, leverer RichBums, uden brug af kendte danskere, hip-hop i international klasse på de 9 tracks, og viser at duoen har potentiale til at forsvare kronen i årene fremover.
 

3½ ud af 5

[Hovedmenuen]