ALX
The Real / Triumphin feat. MC Tia'

af Ptas

Selv om han kun er 17 år gammel, og ikke har udgivet et eneste vers, kender vi ham alligevel allesammen. Den herboende amerikaner ALX har sammen med sin partner MC Tia gjort sig bemærket både til jams, koncerter og i battles. Hans sikre levering, punchline-fyldte tekster og ikke mindst næse for skandale, har placeret ham i midten af utallige hip-hop diskussioner det sidste års tid.
Nu er han signet til Run For Cover, en reinkarneret version af Bomb Denmark, selskabet der bragte os "Global Networking" og Kashal-Tee's "Emasculation", og som hos så mange freestyle MC's før ham, rejser spørgsmålet sig: kan han lave sange?
ALX svarer på spørgsmålet med numrene "The Real" og "Triumphin", der ligger på hans debut 12", som netop er udkommet. På coveret vises en afslappet ALX siddende forrest i et klasseværelse, mens han på bagsiden har skrevet på tavlen, at han har droppet skolen for at dedikere sig til sin rap-karriere. Troen og viljen fejler ingenting.

"The Real" er produceret af DJ Noize, og den store dansker har skabt et nummer af et smukt, langsomt sample, der skipper over bass-tunge trommer. Kombinationen passer fint til ALX's lyrik, der faktisk er introspektiv. Det er tydeligt han fjerner sig fra battle-mentaliteten, og forsøger at sige noget dybere eller som han formulerer det: Im not a rapper nor a writer, Im an author, every song is like a novel, every line is like a chapter. Teknisk ligger rimene perfekt, og de placeres tæt, selvom de enkelte rimord ikke er over mange stavelser. Han varierer sit flow godt og formår at understrege sine pointer med sigende ordspil. Som omkvæd har Noize kogt et listigt wordcut up, der går fint i tråd med sangens tema.

ALX er hverken den første eller sidste, der kommer til at lave et 'keep it real' nummer, men den melankolske stemning på nummeret gør man føler oprigtigheden, når han rapper: "Sometimes I wonder, and ponder, questions I don't want answered, like the chances, of succeeding without prostituting yourself to industry standards."

På B-siden skrues tempoet en tak i vejret. "Triumphin" er en duet med den kvindelige MC, Tia Bushida, der handler om at overvinde sine forhindringer. ALX gør sangen personlig, ved at blande sin egen historie med sin verdensopfattelse:"I grew up before I ever hit adolescence, pressure of the presidents, and pledges of allegiances, brain-washing like the communist party did, historical books written with biases, memorising to minds of the youngest kids, we lived we die, we are we see, like a seed planted comes a tree, that's why I dropped school and blossomed as an MC!"
Tia er et kapitel for sig selv. Hun er vel den første rigtige kvindelige MC, der har udgivet noget i Danmark i et godt stykke tid, og ligesom sin mandlige medrapper handler hendes vers om at triumfere på trods af modgang via sin kærlighed til hip-hop: "Love for hip-hop, every minute, live it, spit it, don't sell it out but give it." Selvom hun besidder den samme oprigtighed i leveringen som ALX, rammer hendes tekst mig knap så hårdt, men det ville være unfair at dømme hende på 16 takter.
Musikken er igen af lange Noize, og i forhold til A-siden, lyder den mere som de 'million dollar produktioner' der kommer fra Roc-A-Fella for tiden. Det obligatoriske scratch-chorus består denne gang bl.a. af Xzibit, 7L & Esoteric og Nas citater, der sidder så godt sammen word-cuttet næsten bliver et vers i sig selv. Jeg kan dog ikke helt overgive mig og elske nummeret, for jeg synes den dybfølte lyrik drukner i den pompøse produktion.

Man må håbe kvaliteten af den første udgivelse på Run For Cover sætter standard for deres kommende projekter, for såvel indhold som indpakning er helt efter bogen. Den er indspillet, mixet og masteret af Merry Tee i Showstoppers Empire, og er med såvel instrumental og acapella version af sangene som billedomslag på coveret.
Valget af Noize The 7'11 som producer på begge numre vil givetvis glæde hjemmemarkedet, da det er dejligt at høre hans produktioner er på vej mod samme internationale kaliber som hans DJ'ing. Som helhed er det en glimrende debut, jeg er mest imponeret over "The Real" fordi ALX's blanding af arrogance og melankoli virkelig overbeviser lytteren om han mener det han siger. Men "Triumphin" er langt fra et dårligt nummer, og sangenes forskellighed, tegner godt for et alsidigt album, hvortil der øvrigt allerede er indspillet nye numre med amerikanske producere og rappere. ALX vil givetvis rappe mange år endnu, men foreløbig har han bestået den første prøve: at lave sange med indhold.

 

[Hovedmenuen]