Den Nye Skole
100% Hip-Hop

af Ptas

Rap på dansk fik sin store renaissance i midten af halvfemserne, dels med de folkelige Hustlere, men også med opsamlinger som De Grimme Ællinger, Drop Dead og Rap'o'Mania, hvor morgendagens stjerner skinnede for første gang. Dengang var rapperne ikke bare nye på scenen, de var scenen. Hierarkiet i dansk rap blev etableret, og alt hvad der siden er udkommet på dansk er blevet målt med opsamlingerne.

Efter titlen at dømme er "Den Nye Skole - 100% Hip-Hop" at give lys til næste generation af rappere. Den Nye Skole er første udgivelse på B'rejner fra Næstveds nystartede label Fo'real. Den lider af de sædvanlige børnesygdomme. Coveret er decideret grimt, og byder ikke på anden introduktion til hverken kunstnere eller koncept, end navne, titler og minuttal.

Hvad musikken angår bliver den leveret af både gamle kendinge og debutanter, men for halvdelens vedkommende er det en overdrivelse at kalde dem nye. For eksempel bidrager selskaberne Helt Sikkert og $kandalø$, der vel kan ses som Fo'real's storebrødre, med en håndfuld sange. 

Specielt kan jeg godt lide Rene Liniers "La Vær," hvor Khalerns flowfinesser som: "Vi enstående Rene Linier, i et land hvor alle ligner hinanden, som 101 Dalmatiner" matches af gode scratches og en fed produktion fra Phaphalaion

"Bar' For Meget Lort," erstatter LL Kool Jeppe fra Originaliseret Riminalitet ordspil med socialrealisme. Det klær ham godt, for Jeppe rapper quotables som "Kan ikk' huske om jeg er stiv eller ædru / kan ikke huske om jeg er på Helt Sik' recs eller Tabu" men det er begrænset hvad han føjer til 'ha' det nederen'-sangbogen. 

Kool Jeppes crew Originaliseret Riminalitet møder vi på "Selvsving Remix." Mens teksten kan opsurmeres som 'vi er sejere, og mindre gay end dig,' gør den melodiske produktion, og den fede hook på remixet at det ikke gør noget nummeret gik i selvsving. 

$kandalø$' Under Mistanke "Brager Gennem Dørene" med en sang der også lå på deres album. Bling-bling party tracket, passer dårligt til resten af opsamlingen, så jeg synes det er malplaceret i denne sammenhæng. Cas' "Bekendelsen pt.2" gør sig bedre, og den keyboard dominerede musik er noget af det bedre Vagn Luv har begået.

DM I Rap vinderne Bumsestilen fyrer op for "Kan Man Åbne Øl Mæen," og selvom det er utrolig lidt man hører fra gruppen, bliver jeg glad hver gang det sker. Deres punchlines blandet med (selv)ironi fungerer fantastisk, og det er svært ikke at grine når de f.eks. rapper: "Jeg hænger med mit slæng og ryger mig stoned og bliver blasted / og knepper en grønlænder med flere guldtænder end Old Dirty Bastard." De legende trommer og bassen passer fint sammen.

I den modsatte ende leverer Lex_l feat. Tiger "Træt Af Hip-Hop." En ligefrem 3-vers opsang til hip-hop scenen. Der bliver sagt mange gode, og rigtige ting, men emnet havde fortjent at blive krydret med nogle mindre simple linier. Beatet som Femma'r har hjulpet med er til gengæld fedt, med et rigtig godt blæser sample.

Der er også besøg fra Imperiet, der leverer Alliancens G-Funky'e "Jammen Dog" og Mad Comix' Twisted Sister-fortolkning "Amok." Det lyder som man forventer men specielt Meller er sjovere end før. 

Tretrediedele, kendt fra en anden opsamling med grimt cover, rapper stadig dejligt energisk på "Puta", og Mr Thornhal aka Es er blevet meget bedre til at producere. 

De for mig ukendte Dialekten leverer et fint lille nummer, med reflekterende tekster og flow i stil med Rent Mel I Posen. Den guitar prægede produktion vugger stille afsted, men rapperne lyder knap så interessante, som dem de lyder som.
 
 

Fortsæt...
 
 

[Tilbage til hovedmenuen]