Diverse
DOGMELISTIC

af ptas

De er skøre de hip-hoppere. Bedst som man tror at fantasiløsheden har taget overhånd, så der næppe vil ske noget spændende inden rap går videre til år 3000, flipper en fyr fra Albertslund manuskriptet.

Lasse Siegismund har med en god idé gjort kompilationen, som hip-hoppere ofte har brugt af bekvemmelighed, udfordrende påny. Lasse, kendt som Jiggysmund blandt venner, står sammen med DJ B-Side fra Element Def bag radioshowet Mental. På Mental har man i et stykke tid kunne tjekke et koncept kaldet telefon-rap hvor en rapper får tildelt et emne, og efter et stykke tid skal ringe ind og rappe om det. Denne måde at gøre tekstskriving til en sport, og stille krav om et færdigt produkt på tid, har udmundet i mangen en god tekst.

Oprindeligt var jeg skeptisk overfor telefon-rap ideen, da jeg troede folk ville være for ærekære til at sætte deres rygte på højkant i live-radio. Jeg tog helt fejl - rappere har ingen skam i livet, de skrev lyrik på livet løs og det blev en stor succes.

Men der er mere entreprenør gemt i Siegismund, hans nyeste hjernefoster er "Dogmelistic", en videreudvikling af telefon-konceptet, hvor man i stedet for at lade en enkelt rapper skrive og fremføre et vers på en time, får 10 rappere til at skrive og indspille et album på en weekend! De rappere som blev udvalgt til projektet var Niarn fra Håndlangerne, JUGS W:O:N fra Element Def, Nappion fra Top Notti, Cruz fra Noble, Orgi-E fra Suspekt, TrooLS fra Sidste Niveau, Jo fra Rent Mel, Supardejen fra Helt-Sikkert, Jøden og ikke mindst Siegismund selv.

Til at hjælpe med eksperimentet havde forskellige producere, men primært Prinz John, hvis arbejde man kunne høre på Tabu Recz-opsamlingen, afleveret en række instrumentaler så rapperne ikke var på hel bar bund da de gik igang. I øvrigt er "Dogmelistic" også indspillet i Tabu-studiet. Igen tvivlede jeg på om det nu kunne lade sig gøre, rappere er dels notorisk langsomme og oftest står der en lille perfektionist og optager i indspilnings-boksen i timevis til han bliver tilfreds. Så det var med blandede forventninger jeg modtog CD'en, der med sit brunlige, minimalistiske og Kraftwerk-agtige layout skriger langt væk af eksperimente-ring.

Men ham Jiggy må have haft styr på tropperne, for det færdige resultat er en gennemført (!) rap-plade, som man udmærket kan sammenligne med hvad der ellers er på markedet. Som det fremgår af listen over indkaldte rappere, møder vi MC's med meget forskellig stil, og endog forskelligt sprog, med det bliver klart bliver gjort til en styrke på de numre, hvor rapperne blandes og bevæger sig på tværs af hinandens genrer.

Pladen indledes af Cruz, der introducerer alle rapperne, og hooker et lille rim op om hver person, ligesom på "Hvad/Whut?!", mens Nappion beatboxer. Nummeret er en kreativ måde at starte ud på, og lægger fint op til "Weekend Warriors - P.I.Style", der er det eneste nummer på pladen, hvor alle Dogmelister rapper. Alle MC's får repræsen-teret, men især lagde jeg mærke til JUGS W:O:N's rim da det positivt opsummerer arrangementet sådan: "this is it now, three days official MC's get down, came in with low expections, came out with new rap-friends", samt Jo's sjove linie: "vi' 10 rappere samled' og det' midt i december-måned, det' som forspil men min tøs forventer det vil gå ned", også fordi den minder lidt om Kenneth K's fra "Alle Stjernerne". Selvom Jøden til sidst spørger: "hva ka' du, i Tabu? Jeg ka puuff puuff på et beat, som en kazoo, so!" måtte de for min skyld godt have glemt kazoo'en for den fungerer ikke rigtig, så jeg havde foretrukket et fedt omkvæd.

Herefter splitter rapperne op, og deler de resterende tracks imellem sig, så vi får spændende konstelationer af de forkellige MC's at høre. "Baby Baby Din So" er klassisk provokerende mandschauvinisme som vi kender det fra FIP-klikken. Heldigvis har flere MC's også budt ind på emnet, så udover TrooLS og Orgi-E, er der rap fra den brovtende Niarn, der med growl-vokal skælder ud, den bluntede Jøden, der er træt af at blive lokket i utroskab, og så Jo, som er en af pladens mest positive oplevelser. Hans selvsikre levering, har fået et skub opad, og lyrikken er blevet en anelse mere stodderagtig, men han har stadig de fede rimmønstre og sjove punchlines fra "Langt Om Længe", bl.a. : "hun er er nede med mit karseklip og jeg ville skide på det barskeblik, du sender mig bar' fordi jeg har din sæk". Orgi-E buster vanen tro disses til højre og venstre, og TrooLS giver den som gadecassanova. Om de er kvindecharmører eller frastødende er svært at sige, men den arrogance de lægger for dagen gør F.I.P. underholdende og interessante.

FIP-klikken får vi også at høre på "F.I.P.G" hvor TrooLS og Orgi-E får besøg af den karimatiske Århus W-banger L.O.C, der altid leverer hardcore underholdning. Denne gang truer han os til at holde op med at lyde som hans homeboys, inden han bombet synger omkvædet: "vil I fuck med os? vil I virkelig gerne fuck med os?" Jeg tvivler. Også efter Orgi-E advarer: "jeg' så pissed idag, det ville være bedst hvis du listed' af, og hoppede på den vogn du tilsyneladende er misted af, hold din kæft klovn og få dit hovedstykke twisted af." "F.I.P.G" mangler den overraskende kombination af MC's de andre numre byder på, men til gengæld matcher de hinandens thug-stil godt, og som track er det helt okay.

Forsæt...

 

[Back to Copenhagen Rap Spot]