Mester Jacob Præsenterer
Mesterhak

af ptas

"Jeg er syg og træt af alt jeres dansker crap, får vi ikke snart noget ordenligt gangsta-rap."

Sådan sagde Clemens i 1998, og siden har $kandalø$, Tabu Recs og Pimp-A-Lot sørget for west coast lyden nu nærmest dominerer herhjemme. Nu rappes mere om en mindre lovlydig hverdag, og de penge, stoffer og kællinger der følger med, i stedet for om evner på mikrofon. 

Men selvom teksterne er hardcore, er produktionerne blevet melodiske og keyboard baserede, og minder mere om en tur til stranden end til samfundets skyggeside. Den Gale Pose indførte stilen i Danmark, og blev fulgt op af folk som Vagn Luv og Rune Rask. Og så er der Mester Jacob.

Mester Jacob udgav et par demoer i 90'erne, og var en overgang med i gangstarap gruppen Komplot, men han fik mest opmærksomhed med opsamlingen "2013 MC's," som han både stod bag, rappede og producerede på. Sammen med Jonas Rendbo fra funkbandet Jonez havde han startet Loungers, et  team specialiseret i west coast produktioner.

Mester Jacobs nyeste udgivelse, "Mesterhak", der udkommer på Empire er primært et remix projekt. Det er nyt i dansk sammenhæng, men i USA har f.eks. P-Diddy og Madlib været ude i det samme. Albummet er centreret omkring ti remix, hvor de originale numre har fået nye Jacob-produktioner. L.O.C., Jokeren, Clemens, U$O og Funk Flush er rapperne der har været gennem kødhakkeren.

Fælles for rapperne er at de alle hører til i den hårdkogte ende af dansk rap, og de lever fint op til Jacobs løfte på CD'ens intro: "kællingerne skal pimpes, low riderne skal hoppe, og, solen skal skinne." Vi får to remix af hver kunstner, og selvfølgelig er nogen bedre end andre, ligesom original numrene var det.

I den gode ende synes jeg numrene med Jokeren fungerer fedt. Den fantastiske "Dommedag Nu," hvor Jokeren flippede sit player-image og beskrev en depresion, har fået et mere funky beat, og skrigene i omkvædet er erstattet af sang, der gør nummeret mindre højtideligt. 

Jacob giver også talkbox og club-feel til Den Gales stille "Sådan Er Reglerne" , og sætter dermed teksten i et nyt perspektiv.

Clemens er derimod en blandet fornøjelse. Den oprindeligt ret old school "Hvad Havde Du Regnet Med," har fået opdateret beatet, men teksten virker stadig gammeldags, og nummeret bliver aldrig spændende. "Gangstarstil" fra "Professionel Bla Bla," hvor fortællingen man først tror er autentisk, ender i ren Scarface, er blevet mere pumpende. Men den chill vibe på Copenhaniacs versionen understregede spillefilms-elementet, og det går tabt her.      
 

fortsæt...


 

[Back to Copenhagen Rap Spot]