02.07.2003

3 ud af 5

IMG_2315-copy.gifInden deres koncert hookede Rapspot crewet op med Saïan Supa Crew - eller rettere: 3 af dem - i deres tourbus backstage, hvor Sly the Mic Buddha og Sir Samuel sad, mens Leeroy Keziah lå og voldstenede (Feniksi var i bad og Vicelow var gået kold på bussens anden etage). Sir Samuel var den mest opvakte, men også de to andre vågnede lidt op, da spørgsmålene begyndte at komme, og førstnævnte lavede en svedigt drop til os, som kan høres andetsteds (red. i backstage sektionen). Deres tungstener fremkaldte bange anelser hos Rapspotterne, men disse blev, som man kan se i vores anmeldelse, gjort til skamme af det brag af en koncert de leverede kort efter.


Jeg ville først gerne lige høre jer om situationen for HipHop i Frankrig i dag. Jeg har lidt indtryk af, at der er gået kommercialisering i den; at den store undergrund, der florerede i midt-90erne er røget lidt på retur i forhold til de store navne.

Leeroy Keziah: Der er stadig en stor undergrund og nu, hvor der er kommet mere struktur på det, kan man faktisk klare det ganske godt med en undergrundsudgivelse – man kan ganske enkelt leve af det i perioder. Men det er klart, at det er de store navne, der tiltrækker sig opmærksomheden, og de er ikke nødvendigvis de bedste.

Hvordan ser i jer selv i forhold til fransk HipHop?

Sir Samuel: Vi er her. Vi tager af sted, vi spiller i udlandet.

Det jeg gerne ville vide var mere, hvordan i ser jer selv i forhold til den franske HipHopmusik...

Sir Samuel: Undskyld mig, jeg insisterer her – det, at vi er her vigtigt: vi udforsker nyt terræn, bogstaveligt talt, vi nedbryder grænserne for hvor fransk rap kan nå hen, vi deler vores vision af HipHop med Verden. HipHop er så mange forskellige ting og lever så mange forskellige steder, og det faktum tager vi ind og gør til noget centralt. Det er det, der er forskellen på os og meget af det andet.

Det må være vanskeligt med sprogbarrieren – det franske sprog er langt mindre udbredt end engelsk...

Leeroy Keziah: Sprogbarrieren behøver ikke nødvendigvis at være et stort problem; når vi spiller en koncert i udlandet taler vi engelsk til publikum, men vi rapper stadig på fransk og folk føler det sgu... det er det samme i Frankrig: der er ikke ret mange, der taler engelsk, men engelsksproget rap er alligevel meget udbedt. Der er ikke nødvendigvis en sprogbarrieren, hvis musikken er god.

Sir Samuel: ...Hvis energien er der.

Jeg har indtryk af, at I bl.a. har skabt jer et navn på at gå mod den tendens der ligger i meget fransk rap til at spille hårde og fyre op under gangster-agtige tekster...

Sir Samuel: Det er ikke sådan vi lever, så...

Det virker på mig, som om i har været meget bevidste om det, bevidste om at lave noget...

Sir Samuel: Normalt.

Leeroy Keziah: Det er ganske enkelt – sådan er vi. Hvis vi havde kørt bridestilen, ville vores tekster og musik have reflekteret det. Vi er meget tilgængelige.

Hvordan vurderer i HipHoppens situation mere generelt?

Leeroy Keziah: HipHop bliver i stigende grad organiseret og struktureret – før i tiden var der mange udenfor HipHop, der tog elementer fra den og tjente penge på den, nu er der flere og flere virkelige HipHopkunstnere, der lever af deres musik. I USA er der fyre fra ghettoen, der er blevet millionærer på det, folk der før ingenting havde og nu næsten er blevet forretningsmænd.

Jeg kunne godt tænke mig at spørge jer om det at inkorporere politisk indhold i sin musik – det er ikke noget i gør meget...

Sir Samuel: Vi har helt klart vores meninger, men er ikke så politisk engagerede. Vi er ikke journalister eller kommentatorer, selvom jeg selvfølgelig er med på at sige min mening om et eller andet givent gennem min musik. Man skal passe på ikke at lade det påvirke ens musik for meget – der går hurtigt alt for meget politisk diskurs i den.

Det er selvfølgelig også klart, at det er svært at sælge politisk rap, da medierne ikke er interesserede i at spille det; det sælger ikke reklamer. Det vi har prøvet på på vores albums er at lave god musik og få vores meninger sneget med – vi har fx. sange som "Soldat" og "Police", der har klare politiske undertoner.

Hvad er jeres mål med at lave musik?

Sir Samuel: At skrive historie, at gøre en forskel.

Leeroy Keziah: At sætte vores fingeraftryk på HipHoppen.

Se 'Saïan Supa Crew i tourbus' billede i stor størrelse
Fotograf: Carsten Seidel© Rapspot.dk

Skrevet af Mat 02.07.2003 03:13