13.07.2003

Summer Of Light - Interview med Son Of Light

IMG_2083.gifSon Of Light er en af veteranerne på den norske scene. Under sit tidligere alias N-Light-N har han været en stor del af Tommy Tee's udgivelser, hvor han køligt lægger en modvægt til den f.eks. noget mere flamboyante Diaz. Til Roskilde havde han bogstavelig talt valgt at stille i stærkeste opstilling med et tæskehold, der talte kæmpestore DJ Hercules og Whimsical fra 5te Kollone. Vi blev inviteret ind i hans backstage lokale før han gik på scenen, og her diskuterede vi hip-hop's forfatning både i Norge og verden generelt. Til trods for at rummet var et kaos af nordmænd, der skulle købe cigaretter og give hinanden daps talte Son Of Light talte afslappet, velovervejet og fokuseret

Kan du introducere dig selv for de danske læsere?

Son Of Light: Jeg repræsenterer noget der hedder Tee Productions, oppe i Norge. Det bliver styret af Tommy Tee, som I sikkert kender, som en af de hotteste producere overhovedet. Jeg arbejder på mit andet album, som gerne skulle udkomme i september-oktober. Ellers er jeg bare glad for at være hernede til Roskilde, you know? Der er en god vibe.

Hvad synes du om Danmark?

Jeg elsker danskere, og jeg har aldrig mødt andet en positivitet. Jeg kender en masse hernede, Tjes og Clemens og de folk, og de er altid afslappede og venlige når jeg er hernede. Det er en slags oase i forhold til Norge.

Din trackliste ligger lige her kan jeg se, har du lyst til at fortælle hvad du spiller?

IMG_2089-copy.gifYeah, jeg starter med en intro Tommy Tee har produceret, et monumentalt beat, der nærmest lyder religiøst. Min musik er ret mørk, i modsætning til dem der har spillet før mig, der har haft mere livlig musik, som publikummet bouncer til. Det er ikke min ting, vi spiller hotte tracks med masser af energi, men ikke 'happy-go-lucky' -agtig musik. Min musik er mere mørk og kold, som publikum kan få forfrysninger af, når de føler stemningen.
Jeg spiller både tracks fra"Deep Green" albummet fra 97, og fra EP'en som jeg udsendte sidste år til fansne, der har ventet på Son Of Light kom tilbage. Så har jeg nogen helt nye numre, jeg lige har lavet med Tommy, og et par futuristiske i-dit-fjæs-find dine-ordbøger-og-leksika-frem numre. Folk skal føle energien.

Hvad er dit mål med at lave musik?

Jeg vil få folk til at tænke over tingene, og jeg vil gerne bringe et poetisk perspektiv ind i hip-hop, så jeg maler billeder med mine ord. Folk skal selvfølgelig nyde musikken, men samtidig skal de kunne sætte sig ned og tænkte "wow, sådan har jeg aldrig set tingene før", så jeg laver noget, der er anderledes end flertallet.

Hvad betyder hip-hop for dig i dag?

Det er større end rock, techno og alle andre musik genrer lige nu, og mere kommercielt. Det handler ikke så meget om lyriske evner som tidligere. Produceren er mere indvolveret i processen, og mere central i at sende musikken i clubberne. Hip-hop er meget club-orienteret lige nu.

Du kommer fra Norges vel kendteste crew, men hvad er din mening om scenen deroppe generelt pt.?

De sidste par år er den eksploderet, og den er ude af proportioner lige nu. Markedet er så stort, og forbrugerne generelt er begyndt at bruge penge på hip-hop udgivelser, hvor det før kun var folk, der var en del af scenen, der købte udgivelserne. For mig er salg ikke så vigtigt, men scenen måtte gerne blive større som i Sverige, eller f.eks. Frankrig, hvor en række rappere går platin. Jeg er glad for at mange bliver større i Norge, for det bliver mere konkurrence præget, og det betyder at jeg selv skal være på mærkerne og finpudse mine skills, så jeg kan konkurrere. Der er en masse, der rapper på norsk deroppe, nogle af dem er gode, et par af dem er ikke. På engelsk holder folk som Whimsical - min back-up rapper her - det nede. Folk som Mad Con gør deres ting, Kleen Cut, Paper Boys... Diaz er en af de modersmålsrappere, som repræsenterer, han har lavet sit nye album på norsk, hvor debuten var på engelsk.

Yeah, og Vinni fra Paper Boys og Kleen Cut har også lavet vers på norsk, hvorfor gør du ikke det?

Jeg er fra en del af Norge, der hedder Mandalen - det er vores dirty south - og der er dialekten ikke specielt tilgængelig til at rappe i. Jeg kunne sikkert godt gøre det, hvis jeg virkelig ville, men jeg vil hellere have et bredt publikum, hvor folk føler mit materiale på tværs af grænser. Det er ikke fordi norsk er dårligt at rappe på, man skal også udfylde den niche af markedet, men jeg føler at jeg repræsenterer bedst på engelsk, for det er det jeg er vokset op med, og det jeg har dyrket.

Har du en mening verdens politiske sitiuation lige nu?

Det er bestemt en undtagelses tilstand, hvor amerikanerne har hævet sig over loven, sådan som de gjorde i mellemøsten og nu gør hvad der passer dem. Der er stor apati og ligegyldighed, også overfor store spørgsmål som krisen i Israel og Palestina. Jeg tror ikke bare som hærfører, men også som økonomisk magt bliver USA grunden til at vi stopper videreudviklingen, og skellet mellem rig og fattig bliver større.

Hvad ville du gerne have der skete i morgen hvis du kunne vælge?

Jeg vil gerne vågne op, med en smule tømmermænd og tænke ved mig selv: "damn, vi rippede det show til Roskilde!"

Se billeder i større format, Billede:
1 & 2


Skrevet af ptas 13.07.2003 15:31