01.07.2003

Linselus, snapshots og stemning fra Lørdag og Søndag

DSCF0113.gifEn god blanding af snapshots og stemningsbilleder fra Roskilde Festivalen lørdag og søndag.
Se billeder her.

Billeder af Mat, Bo Pee & Køhl © Rapspot.dkPosted by Køhl at 23:55

Ufo & Yepha Station Drop

IMG_2159.gifVi mødte Ufo & Yepha backstage til Nordic By Nature Scenen. Hør Ufo give den op for Rapspot med bajere i favnen.


Klik for at downloade

Billede af Carsten Seidel© Rapspot.dk
Videoklip: Køhl

Posted by Køhl at 17:36

Fra illustreret Lidenskab til registreret partnerskab - interview med Per V. om samarbejdet med Noize

noize_og_perv.gif

Per V. og DJ Noize har i ti år været kendte navne i dansk hip-hop og de har begge to været alt overskyggende i battles på deres felt. Derfor har vi jo glædet også til deres team work siden Per V. annoncerede "Noize er min partner på mit næste EP-projekt" i sit diss til Clemens.

Til Roskilde var de hyret til at spille på Vans Scenen, som næmest bare var en overdækket forhøjning i camping-landskabet, hvor vinden til tider blæste så kraftigt at vinyler og slipmats blæste af pladespillerne.

MC- og DJ-legenden var i så god kampform, at de endda tog turen fra København til Roskilde Dyrskueplads på cykel, og de leverede et par fantastiske shows, hvor egentlige numre blev blandet med ekvibilibristiske DJ-sæts, freestyles og endda vers over hemmelige funk-plader.

Jeg fik lov at hænge ud med Per V. i Vans-teltet, hvor han fortalte om partnerskabet med Noize, sine nyeste numre og hvad han ellers har i skeen af fremtidig dopeness.

Er samarbejdet med Noize kun noget vi oplever her?

Vi har da absolut planer om at rykke lort op alle de steder vi kan. Showet er blevet en smule hurtigt sat sammen, vi debuterede sidste lørdag i Store Vega til 2 The Beat Jam.
Men eftersom Noize har en forrygende rutine og hurtige hænder når det kommer til at sætte ting sammen, så synes jeg vi har et ret fedt show og jeg glæder mig til at se hvad det kan blive til når vi bliver gennemøvet.

Jeg hørte også du havde lavet en tribute til Noize over Cam'ron's Oh Boy, var det specielt her til?

Nej, jeg har lavet en jingle til Noize's program i Det Store Mix, han spillede den i lørdags og det er hans intro fra nu af. Man skal jo lave sange til dem man godt kan li'...Min kæreste og min DJ for eksempel.

Står I for hver jeres del, eller har I et sammenspil omkring opbygningen af hvad der skal rappes og spilles?

Planen er at det skal være en fuldstændig helhed. Jeg vil helst ikke spille for meget af mit uudgivne materiale endnu, så vi har taget udgangspunkt i de tekster jeg har haft udgivet siden "Superformula"-albummet, så som "Nul, Zero, Ingenting" og mit "Killin Darling" nummer fra det norske magasin Kingsizes compilation.

Så det er ting som meget få har hørt, så det virker nyt for folk, og så spiller jeg to helt nye numre. Så spiller jeg to helt nye numre.
Det ene er "Vagabond" som udspringer af "Lige Ud Ad Landevejen", eftersom du og jeg var de eneste der rappede om vagabonder, synes jeg der manglede at blive sagt nogen ting om emnet, og det gør jeg så herpå.
Det andet er et nummer der handler om MC's Fight Night som kommer på Fight Night All Stars kompilationen, forhåbentlig om et par måneder. Jeg har lavet det med DJ Static.

Static og NatiLL spiller også herovre, og er kendt som en helt utrolig god MC/DJ combo, har dig og Noize lagt mærke til dem?

Jeg håber da vi kan gøre vores helt egen ting. Nu er vi gode venner med dem, Static har produceret for mig, og Noize og Static er crew. Det er lidt fra samme omgangskreds, og vi har samme hip-hop idealer.
Mange vil nok tænke på dem når de hører os, men det er vel også fordi mange nye grupper ikke har en DJ der er særlig samspillet med gruppen. Det fede ved at se et jazzband er jo at se hvor godt de arbejder sammen, og selvom vi ikke har instrumenter er godt sammenspil med DJ'en stadig en cool måde at gøre optrædenen levende.

Du har haft mange jern i ilden efter det sidste Sund Fornuft album, hvad satser du på af det?

Jeg satser på at leve af musik, og det betyder jeg laver alt muligt. Møller har jo fuldtidsarbejde og Langemand bor langt væk, så jeg besluttede at Sund Fornuft sagtens kunne eksistere samtidig med vi lavede en masse andre ting. Banddrømmen med "os tre venner forever" er en begrænsning man ikke behøver når der er masser af andre fede ting at lave.

Det mig og Noize laver taler til min hip-hop drøm, for han var og er et idol for mig. Men så spiller jeg på skoler for teenagere og børn, og der laver man en helt anden slags optræden. Så skal vi åbne jazzfestivallen med "Beats And Big Band", hvor jeg og Ole D spiller med et 22 mands orkester.

Så det er mest live-ting vi får at se fra dig?

Jeg har faktisk smidt en lille ting ud til publikum ca. hver måned siden pladen kom, så der skal nok komme nogen større ting hen ad vejen også med udgivelser.

Glæder du dig til at se noget på Roskilde?

Def Jux helt klart, jeg glæder mig til Bjørk, Metallica, Iron Maiden og at hænge ud med jer allesammen til"Nordic By Nature". De La Soul er en all-time favorit, Little Brother glæder jeg mig også til.

Jeg synes det er cool, der er vist mere hip-hop end sidste år...jeg må indrømme årene flyder lidt sammen, højdepunktet var jo '97 da Wu-Tang skulle have været her.

Ja, der lå dig og Møller i noget mudderslåskamp kan jeg huske. Hvad synes du om organiseringen med dansk rap som opvarmning til Roskilde Festival?

Jeg synes virkelig det var fedt at spille hernede, det var meget lokalt, der var mange kendte hip-hop ansigter. Jeg ved ikke helt hvilken status arrangementet har haft, man har vist skulle gætte sig til hvornår de forskellige grupper skulle spille, så der har været mange kunstpauser hvor hosten Will Lemke har beatboxet og delt gratis T-shirts ud, så det bliver let lidt stenet.

Men jeg synes det er cool at det er blevet til mere end Nordic By Nature scenen, hvor det kun er to danske navne, der får chancen.


hvad synes du om ideen med 9 skandinaviske grupper til Nordic By Nature?

Det er fedt, de fleste danskere tjekker nok ikke så meget skandinavisk, nogen tjekker nok for Tyskland - jeg gør i hvert fald selv - og folk har også fået øjnene lidt op for Sverige.

Det er lidt en subkultur i subkulturen så det er fedt vi bliver eksponeret overfor navne vi ellers ikke havde hørt. Nogen kommer måske og tjekker Suspekt, bliver så hængende og ser noget godt norsk rap. Jeg kan da huske vi spillede efter Petter, da var der ca. 10.000 svenskere i teltet, hehe.

Har du noget du gerne vil slutte af med at sige til til folk på Roskilde?

De skal nok finde ud af at kneppe og drikke sig stive uden jeg ber dem om det, så jeg overlader det trygt til dem selv.

Billede af ptas © Rapspot.dk

Posted by ptas at 10:12

4Fod Under - Interview med 4Fod

Jeg stødte ind i Kami-kasper og Bryggz fra 4fod på festivalpladsen, og eftersom jeg havde en pose øl med var de ret interesserede i at blive interviewet. De havde spillet et show på camping-scenen, som publikum gav en masse kærlighed til.

Duoen er oprindeligt fra Sønderborg og er connected med den legendariske Kælder Pose Siden de gjorde fresh figur til DM i Rap i 98 med god-linier som: "Jeg har jo sagt til jer, jeg har et overdrevet magtbegær, hvor er det jeg har lagt det dér, oversavede jagtgevær" har de featuret på Tabu Recz, rullet med L:Ron:Harald. Generelt laver de hæsblæsende og teknisk avanceret hip-hop med drengerøvsattitude.

Hvad laver I på Roskilde?

Bryggz::
Møjn! Vi forsøger at blive så fucked up, som overhovedet muligt.

Kami-Kasper: Vi har fået tilbud om at spille her, og så hookede vi op med DJ'en Turkman Souljah, hvilket var fedt. Så fik vi nogen dansere med oveni hatten, så det var cool, de danser til "Kælling, ryst dit røvhul." Den har vi også lavet en video til. Vores show gik godt, det eneste der var imod os var vejret. Vi havde også Rune Bøje som hype-man, det er altid et plus.

Helt sikkert, Bryggz er jo kendt som brændstifter og lang-pisser, ville det ikke have været et hit med lang-pis til et festival?

Bryggz: Det var faktisk meningen vi skulle have haft en konkurrence hvor, jeg og en fyr fra publikum, som regnede med hun kunne pisse langt, skulle stå 4-5 meter fra hinanden og pisse efter hinandens gummistøvler. Hvis han vandt kunne han få en bil eller en båd eller noget...men det blæste for meget.

Hvad synes I om at spille hernede?

Bryggz: Hvis du mener vi er blevet pakket væk fordi vi spiller på campingarealet, kan man selvfølgelig godt sige det, men dansk hip-hop har egentlig aldrig været så stort på Roskilde, så det Vans har lavet med dansk rap synes jeg er fedt. Vi har fået at vide at da en eller anden blev spugt i Boogie hvem han gerne ville se, sagde han "4Fod"!

Kami-Kasper: Jeg troede egentlig vi skulle spille på en 'rigtig' scene, og at vi ville få et telt vi kunne chille i og sådan. Men vi ville garanteret ikke have været derinde alligevel. Det er fedt at fyre den af.

Hvem glæder I jer til at se hernede?

Bryggz: El-Producto og Def Jux selvfølgelig. Og Metallica.

Kami-kasper: Jeg skal se Xzibit, men ham har jeg lige set i Hamburg, så det er lidt ærgeligt. Det er det eneste amerikanske hip-hop der kommer, ikke?

Jeg har hørt der snart kommer nyt materiale fra jer. Er det noget man må høre?

Bryggz: "I har så travlt med hvem der laver hvad, dem der laver plader, dem der skal have flade! jeg er så træt af jeres internet kællingesladder - fucking hønsegård, synes I ikke selv det er smadret!?"

Tjek 4Fod på: 4fod.dk

Posted by ptas at 10:02

B-Boys Vs. Sk8erBoi'z - Hvad har rullebræt at gøre med rim og remser?

skate.gifEftersom tøj og skomærket Vans havde valgt at sætte dansk rap og skating sammen på Roskilde festivallen, syntes jeg det kunne være interessant at se hvad rapperne og skaterne egentlig sagde til hinandens kultur ude på camping arealet. Mens diverse danske rap-grupper som Per V & Noize, Clemens, Ufo & Yepha, Rent Mel og MC Jimmiee bustede rim fra en platform, fik folk deres Tony Hawk på og fløj på skateboards, rulleskøjter og BMX cykler op og ned af ramperne i takt med musikken.

Når man chillede dernede virkede det meget selvfølgeligt at de to ting blev sat sammen, for baggy pants, oversized t-shirts og store udtrådte sko med fat-laces sad klistret på både de optrædende rappere og skaterne på half-pipen.

I øvrigt var udøverne også ca. identiske hvad angår alder og køn, 17-25 årige mænd, der dyrkede deres lidenskab mens pigerne i det store hele var tilskuere. Men faktum er dog at kulturerne har hvert deres udspring, både i geografi og tidsalder, så selvom de blevet viklet sammen, og bestemt matchede godt til hinanden er det jo ikke sikkert alle synes det er the mothership at se de to ting sammen.

Efter at have eksekveret et højpotent show til trods for hans plader konstant truede med at flyve væk i vinden på den åbne scene fortalte DJ Noize:

"Jeg ka' godt li' at se skate, så længe de er dygtige. Jeg gider ikke se kids på Enghaveplads øve sig i 3 timer. De fleste skatere er nok mere til heavy."

Han fortsætte med at sige dette om sammenhængen mellem de to kulturer:

"Skater kulturen er blevet røvrendt mere end hip-hop når det kommer til trends. Folk siger: "det er en trendy jakke du har", og det er det ikke, det bare en skaterjakke, der er blevet trendy. Skaterne har fået hugget hele deres kultur, hvad angår stil, så vi burde egentlig være glade."

Kami-Kazper fra 4Fod, der selv har skatet, havde spottet den samme tøj-forbindelse og sagde:

"Dengang jeg skatede gik jeg rundt i skatesko og skatetøj, men nu går alle hip-hoppere rundt i skatetøj, med Vans bukser og Osiris sko som om skate er en del af hip-hop men de skater jo ikke. Jeg tror det er sværere at skelne, og mange skatere vil gerne beholde deres punk stil. Hvis du ikke er en rapper der skater, hvorfor så ligne en?"

Bryggz fra samme gruppe tilføjede:

"Men de sælger jo skate-tøj og hip-hop tøj sammen sted."

I de fleste skate-videoer spilles der som regel et hip-hop nummer eller to men det kunne selvfølgelig være spændende at høre, om skaterne overhovedet kunne li' rap, så jeg spurgte David Edlund fra Sverige, som netop var skvattet ned fra en rampe da jeg greb fat i ham:

"Hip-hop og skating er et fedt mix for mig. Jeg hører selv alt muligt, jeg skal f.eks. se Electric 6 herovre, som også er et mix af både disco, rock'n'roll og metal. Jeg har taget mit eget board med herned da jeg hørte om scenen på internettet. Jeg synes det er fedt, det er et nice warm-up til festivallen."

Johan fra Svendborg, en høj, smilende skater, der hyggede sig på skateramperne mens MC Jimmiee fyrede "Psychoman" af på scenen og fik publikum til at slam-dance sig var enig og fortalte:

"Jeg er også kommet herover for at høre hip-hop musik, jeg synes det er svedigt. Jeg hører normalt selv trip-hop, Portishead, Sneaker Pimps og Massive Attack. Man behøver ikke have hverken musikstil eller tøjstil til fælles for at køre på skateboard."

Så selvom ungdomskulturerne ikke nødvendigvis er elementer af samme genre, gjorde de sig godt sammen. Måske er det bare et spørgsmål om sportsudøvere er alsidige når de giver den gas. På streethockey-banen, som blev domineret af svenske bandy-eksperter blev der festivallen igennem blastet heavy metal og det nød spillerne også.

Rapper og hip-hop institution Per V. mente en del af grunden til tingene passede så godt samme var, at skaterne rent faktisk helst ville høre noget vildere end "Sk8erboi":

"De fleste af dem der render og får asfalt eksem af deres skate eventyr i weekenden, går nok ikke hjem og hører Britney i weekenden, de ekstreme udtryk i rap passer godt til sporten."

Per gav også et eksempel fra udlandet på hvorfor tingene komplimenterede hinanden:

"Jeg spillede i Prag sidste sommer, og der havde de samme sammensætning. Der er et sammenfald i at folk der interesserer sig for det ene også kan identificere sig med det andet."

Efter at have startet med et par dages regnvejr, blev skateramperne og rapscenen et tilløbsstykke både tirsdag og onsdag, og selvom liverap-arrangementet stoppede torsdag, fortsatte folk med at gøre ramperne usikre festivallen igennem.

Så uanset om rap og skate ikke er skabt til hinanden udgjorde de i hvert fald et fint partnerskab, der gjorde det lidt livligere at være på camping-arealet.

Billede af ptas © Rapspot.dk

Posted by ptas at 09:54