11.07.2003

Kinky Fætre - Interview med Suspekt

IMG_1943.gifDe er drengerøvenes yndlinge og yndlingsaversion for de politisk korrekte. De tager dig i din nuggi og smacker din booty. De er Suspekt og de giver ikke en fuck. Deres ligefremme tekstunivers, præget af illegale substanser, panserhad og promiskuøse kvinder, falder ofte de ømskindede for brystet. Mister de søvn på grund af det? Næppe. Efter udgivelsen af deres seneste album "Ingen Slukker The Stars", har de oplevet en stigende interesse for deres musik, hvilket blev cementeret med en særdeles veloplagt koncert som som de første repræsentanter for nordisk hiphop fredag eftermiddag. Umiddelbart efter showet, mødte jeg Albertslunds sønner Bai-D og Orgi-E over et par saftige steaks og en håndfuld pilsnere.

Det er svært at skulle spille som det første hiphopnavn på festivalen, og så endda kl. 12 middag. Havde I selv regnet med at kunne fyre så meget op under publikum?

O: Vi er ved at være ret sikre i vores optræden. Vi er hele tiden klar over hvor vi har hinanden. Når du har den selvtillid på scenen som det giver, så skal det sgu' nok gå. Vi havde en forhåbning om at det ville gå godt, men vi regnede ikke med noget. Man skal jo heller ikke være overlegen. Uanset om der er 3 mennesker eller 8000 mennesker, der møder op for at se én, skal de have den samme oplevelse.

Hvad synes i om idéen med Nordic By Nature?

IMG_1945-copy.gifO: Jeg synes det er fedt der bliver taget lidt mere hånd om skandinavisk musik generelt. Vi har så mange fede hiphop-, rock- og popnavne, at der ikke er nogen grund til at importere så meget fra USA. I virkeligheden er mange af vores navne bedre, USA har bare pengene til at markedsføre sig så godt over hele verden. Jeg synes det er vigtigt at holde lidt mere fast i det vi selv kan, og gå ud og gøre folk opmærksomme på det.

I snakker meget om at fyre den af og give den gas. Så må Roskilde Festival da være det optimale sted at være for jer?

O: Det er det perfekte sted. Når man er herude og folk bare er latterlige og stive og skæve og på stoffer, føler man sig nærmest tam og lam, når man kommer hjem til Istedgade igen.

Hvad skal i se af musik, mens i er her?

B: Iron Maiden!
O: Ja, og The Streets. Jeg kender det ikke så godt, men jeg har fået af vide at efter hvert nummer går de ud og tager stoffer og ryger sig skæve. Når de så kommer ud igen, har de folk ansat til at komme og kaste vand på dem og give dem lussinger for at holde dem vågne under showet. Det lyder som Suspekt om to år, så jeg skal lige op og se hvordan de drejer den. Det lyder som et fornøjeligt orkester, haha.

Hvad er der sket for Suspekt siden i udgav "Ingen Slukker The Stars"?

B: Der har været knald på. Vi har været på turné i to måneder, hvor vi nærmest har spillet 3 gange om ugen.
IMG_1947-copy.gifO: Ud over en enkelt optræden til Årets Rapper, hvor det gik lidt i kage, har folk gået amok hver gang. Da vi spillede i Studenterhuset i Næstved, kogte det helt over, og højttalerne faldt ned over en anmelder fra Næstved Tidende. Tilsidst væltede folk op på scenen under det sidste nummer og fyrede den af med os. I Randers kunne vi ikke få lov til at gå ned fra scenen. Vi måtte næsten spille hele sættet to gange i træk.

Hvad har i af planer for den nærmeste fremtid?

O: Den nye single bliver "Hvem Er En…Kælling", og den har vi også lavet en video til. Videoen handler kort fortalt om en fyr, der lader sig spille af sin kælling og dermed selv ender som en kælling. Mere vil vi ikke fortælle lige nu. Vi regner med at den kommer til august.
B: Det skal være en overraskelse for folk, men den kommer i hvertfald til at blive ret syret. Det er René Johannsen, der også lavede videoen til "Skudtaet", der står for den. Vi kalder ham René Lynch. Han har bare gode idéer, den mand. Det kommer til at blive anderledes. Vi vil gerne bryde lidt med det der sædvanlige koncept med letpåklædte kællinger. Det bliver mere ligesom de film vi godt kan lide at se…altså ud over pornofilm.
O: Derudover tager vi lige på en mini-turné igen, på de steder hvor det gik mest ned i foråret. Mig og Troo.L.S. er også i gang med at lave en plade sammen. Vi skulle egentlig have lavet en solo-plade hver for sig, men så var vi så taber-agtige, at vi var nødt til at hooke op og lave én sammen, hehe. Den kommer vel en gang til næste år. Så skal vi også til at lave en ny Suspekt-plade.
B: Vi skal også lave en F.I.P.-plade, hvor vi allesammen er med. Der er masser af planer. Så må vi se, hvor langt vi når med det. Det skal nok ske.

På jeres plakat er der et citat fra en Urban-anmeldelse, der siger at Suspekt er det farligste for børn siden polio. Hvad er jeres vurdering af al den snak, der har været om at dansk rap er skadelig for ungdommen?

O: Er dansk rap skadelig? Kan folk ikke tage det? Et eller andet sted er det jo realiteter. Nogen kan digge det og relatere til det. Nogen tager det bare som gode historier. Nogen bliver helt skræmte og lukker fuldstændig af. Faktum er at sådan er verden. Vores musik er ikke rettet specielt mod børn, men jeg tror heller ikke man skal undervurdere børns forståelse for hvad der sker omkring dem.
B: I sidste ende er det op til forældrene at tage ansvaret for hvad deres unger lytter til. Jeg er ikke pædagog.

Vil det sige at i ville spille et nummer som "Kinky Fætter" i Børneradio?

O: Ja, hvis de ville have os til det. Jeg er sgu' ligeglad. Vi har da både spillet i vores gamle ungdomsklub og nede på Sydskolen i Albertslund, da den lukkede.
B: Det var sindssygt. Der var unger, der nærmest kun kunne kravle. Der fyrede vi hele vores show af, og forældrene til de dér små unger kom hen til os efter koncerten, og sagde: "Hold kæft, det var fedt. I er fandeme gode!".
O: Folk kan godt selv finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert.

Så bliver jeg jo også nødt til at spørge: hvad er status på den såkaldte bøf mellem F.I.P. og Helt Sikkert?

O: Jeg synes det var synd for Joe True, at han lavede "Lukketid". Jeg synes i og for sig at "Vandsikker" var meget fornøjeligt. Jeg blev da inspireret til at give manden igen, og bruge en halv aften på ham. Det har jeg aldrig gjort før. Man må da give den op for at han gav én lyst til at stikke lidt igen. Men jeg synes det er lidt synd for ham, at han har lavet det nye nummer, for man kan sgu' godt høre at han ikke har brugt to år på det. Det er lidt ærgeligt for ham, men det må de selv ligge og rode med. Det er jo lukketid nu, så de lukker vel biksen og holder udsalg.

Har i tænkt jer at komme igen med et svar?

O: Jeg ved ikke rigtig. Nu har han fået mere opmærksomhed på det, end han nogensinde har haft. Han må være glad for den omtale, han har fået. Nu må vi se. Måske hvis der er lidt tid til overs.
B: Det er der ikke – jeg er på druk!
O: Vi har også nok at se til i forvejen. Den må han vente på, men han venter sikkert spændt…

På dette tidspunkt støder Rune Rask og Troo.L.S. til selskabet, og samtalen ændrer karakter. Den efterfølgende diskussion om Rocco Sifredi og dennes undervurderede skuespiltalent, vil jeg spare læseren for. Vi ses på Istedgade, gøglere!

Se billeder af Suspekt i større format:
Suspekt, Bai-D og Orgi-E

Posted by m_dejean at 21:15